Πέμπτη 21 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΣΕΡΒΙΑ/ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Εντολές... για Κόσσοβο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Οδηγίες «πλεύσης» και αυστηρές προειδοποιήσεις προς την ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών έδωσε χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ΕΕ στις Βρυξέλλες, απαιτώντας από τον «πρόεδρο» του προτεκτοράτου Ιμπραΐμ Ρουγκόβα και την κυβέρνηση του «πρωθυπουργού» Μπαϊράμ Κοσούμι «να διαπραγματευτούν με το Βελιγράδι την υπόθεση του μελλοντικού στάτους κβο της περιοχής»...

Εάν, όπως σημείωσε νωρίτερα σε σχετική έκθεσή του ο αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης της ΕΕ Ολι Ρεν, η Πρίστινα δε συμμορφωθεί και δεν αποδείξει τη μακροπρόθεσμη αφοσίωσή της στην εγκαθίδρυση πολυεθνοτικής κοινωνίας, σεβασμού και τήρησης των δημοκρατικών αρχών, της έννομης τάξης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της προώθησης οικονομικών μεταρρυθμίσεων, τότε:

Αφ' ενός, θα κοπεί η οικονομική βοήθεια της ΕΕ προς το Κοσσυφοπέδιο (από το 1999 ως σήμερα θεωρείται πως ανέρχεται σε 1,6 δισ. ευρώ και αφορά έναν πληθυσμό κατάτι λιγότερο από 2.000.000!).

Αφ' ετέρου, δε θα προχωρήσει η ένταξη του προτεκτοράτου στην ΕΕ η οποία σε κάθε περίπτωση «θα πρέπει να γίνει υπό τις σαφείς οδηγίες» περί Σταθερότητας και Σύνδεσης ανάμεσα σε Πρίστινα και Βρυξέλλες.

Τέλος, εάν το καλοκαίρι ο ΟΗΕ αποφασίσει πως εφαρμόζονται τα κριτήρια εκδημοκρατισμού κλπ στο προτεκτοράτο, τότε «θα μπορούσε στη συνέχεια» (κατά πάσα πιθανότητα το φθινόπωρο) να αρχίσουν οι συζητήσεις για τον καθορισμό του «μελλοντικού στάτους κβο» του Κοσσυφοπεδίου.

Αξίζει να αναφερθεί πως οι πιέσεις της ΕΕ προς την ηγεσία του προτεκτοράτου για διαπραγματεύσεις με το Βελιγράδι εκδηλώνονται σχεδόν μιάμιση βδομάδα αφότου ο φιλοδυτικός Πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς είχε αποστείλει στο Ρουγκόβα πρόσκληση για πολιτικό διάλογο αναφορικά με το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου. Ο Ρουγκόβα όμως την απέρριψε λέγοντας πως δεν μπορεί να γίνει διάλογος με το Βελιγράδι «πριν την αναγνώριση της ανεξαρτησίας (;) του Κοσσόβου»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ