Πέμπτη 21 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Διαδηλώσεων και σύγχυσης συνέχεια...

Συνεχίστηκαν και χτες οι λαϊκές διαδηλώσεις

Associated Press

Συνεχίστηκαν και χτες οι λαϊκές διαδηλώσεις
ΚΙΤΟ.-

Τεταμένη και συγκεχυμένη παραμένει η κατάσταση στο Εκουαδόρ, όπου για έβδομη μέρα συνεχίστηκαν οι διαδηλώσεις κατά του προέδρου της χώρας, καλώντας τον να παραιτηθεί. Η αντιπολίτευση προβάλλει το αίτημα της ανάκλησης κατάργησης από τον πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου... αλλά το «καζάνι» για τον λαό βράζει λόγω της αντιλαϊκής πολιτικής που ακολουθεί ο Λούσιο Γκουτιέρες, απεμπολώντας όλες τις προεκλογικές του υποσχέσεις και ουσιαστικά προδίδοντας τα κόμματα, τα κινήματα και το λαό που τον ψήφισε για πραγματική αλλαγή πορείας της χώρας.

Οι διαδηλώσεις και οι αποκλεισμοί δρόμων και εθνικών οδών έχουν εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα.

Διαδηλώσεις έγιναν την Τρίτη στο Κίτο και μάλιστα ταραχώδεις όπου σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες έχασαν τη ζωή τους δύο άτομα, ένα παιδί και ένας Χιλιανός φωτογράφος που διαμένει μόνιμα στο Εκουαντόρ - ενώ τραυματίστηκαν 96 από την υπερβολική χρήση δακρυγόνων και δυνατών χημικών από την πλευρά του στρατού και της αστυνομίας.

Ομως διαδηλώσεις έγιναν και γίνονται στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη Γκουαγιακίλ, στις πόλεις των Ανδεων Κουένκα και Ριομπάμπα και στην πόλη της ακτής του Ειρηνικού Ματσάλα. Επίσης, σύμφωνα με ανεξάρτητα μέσα, οι ιθαγενείς έχουν αποκλείσει την Παναμερικανική Οδό με κύριο αίτημα την «ανασύσταση κινήματος και χώρας», με πολιτική κατά της διμερής συμφωνίας εμπορίου με τις ΗΠΑ TLC αλλά και της ALCA, οριστική εγκατάλειψη της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και Συνταγματική Συνέλευση «στα πρότυπα της Βενεζουέλας».

Ουσιαστικά όλα άρχισαν τον περασμένο Δεκέμβρη, όταν ο Γκουτιέρες προχώρησε στην παύση των μελών του Ανώτατου Δικαστηρίου με την αιτιολογία ότι μεροληπτούν εις βάρος του. Ορισε νέα μέλη, τα οποία με την ανάληψη των καθηκόντων τους έβαλαν στο αρχείο όλες τις υποθέσεις διαφθοράς που εκκρεμούσαν εις βάρος του αλλά και των πρώην προέδρων Αμπντάλα Μπουκάραμ και του Γκουστάβο Νομπόα. Το ποτήρι ξεχείλισε όταν επέστρεψε στα τέλη του προηγούμενου μήνα ο Μπουκάραμ μετά από οκτώ χρόνια «αυτοεξορίας» στον Παναμά. Εξάλλου, το κόμμα του Μπουκάραμ (Roldosista Party of Ecuador-PRE) μαζί με το Δεξιό Σοσιαλχριστιανικό Κόμμα-(PSC) στήριξαν τον Γκουτιέρες τόσο στην απόφαση για την καθαίρεση των μελών του Ανώτατου Δικαστηρίου όσο και στο να αποφύγει την πρόταση μομφής στο Κοινοβούλιο τον περασμένο Γενάρη. Κατά ΜΜΕ τόσο η αμερικανική πρεσβεία όσο και ο Μπουκάραμ προέτρεψαν τον Γκουτιέρες να επιβάλει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τις διαδηλώσεις της Παρασκευής, που όμως κράτησε μόλις 24 ώρες.

Ετσι ενάντια στον Γκουτιέρες διαδηλώνουν αφ' ενός κόμματα της ολιγαρχίας με επικεφαλής το δήμαρχο του Κίτο και το Κόμμα Δημοκρατικής Αριστεράς-(ID) που έχουν ταχθεί από την πρώτη στιγμή ενάντια στον Γκουτιέρες αλλά και οι πρώην «σύμμαχοι», οι ιθαγενείς, συνδικάτα, φοιτητές, λαός... ζητώντας την παραίτησή του και μια άλλη πορεία για το Εκουαδόρ.

  • Σύμφωνα με μεταμεσονύχτια είδηση που έδωσε το «Ασοσιέιτεντ Πρες» και άλλα πρακτορεία, σε έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου της χώρας, που προκάλεσε η αντιπολίτευση, καθαιρέθηκε ο Πρόεδρος Λ. Γκουτιέρες και νέος Πρόεδρος ανέλαβε ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο στρατός ήρε την εμπιστοσύνη του από τον πρώην Πρόεδρο, ενώ δεν είχε διευκρινιστεί το πού αυτός βρισκόταν.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ