Πέμπτη 21 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΕΧΙΑ
Νέα κρούσματα αντικομμουνιστικής υστερίας

ΠΡΑΓΑ.-

Σε ένταση βρίσκεται εκ νέου η αντικομμουνιστική υστερία, στην Τσεχία, σε μια προσπάθεια ποινικοποίησης της δράσης του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας - Μοραβίας και της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας, που αυξάνουν την επιρροή τους στο λαό.

Πρόσφατα, δύο μέλη της Γερουσίας, ο Γιαρομίρ Σκέκινα του κόμματος «Μονοπάτι Αλλαγής» (που πρωτοστατεί σε έκκληση για συλλογή υπογραφών με τον τίτλο «Διαλύστε τους κομμουνιστές») και ο Μάρτιν Μέιστρικ, του κόμματος Πρασίνων, έχουν ξεκινήσει εκστρατεία τροπολογίας της παραγράφου 260 του νόμου 140, όπου δηλώνεται ότι «οποιοσδήποτε στηρίζει ένα κίνημα που ασυστόλως στοχεύει στην καταπίεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών ή διακηρύσσει το εθνικό, φυλετικό, θρησκευτικό ή ταξικό μίσος» αντιμετωπίζει τουλάχιστον 5 χρόνια φυλακής. Η τροπολογία θέλει να αλλάξει την αρχή της παραγράφου του νόμου σε «...στηρίζει ή προπαγανδίζει τον κομμουνισμό, ναζισμό ή ανάλογα κινήματα»!

Η αναθεώρηση του νόμου θα έθετε εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας - Μοραβίας (KSCM), όπως δηλώνει ο Σκέκινα, αφού τα σύμβολά τους και το όνομά τους αντιπροσωπεύουν «τα εγκλήματα κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διέπραξε το προηγούμενο καθεστώς». Παρ' όλα αυτά, έχει το θράσος να τονίζει ότι στόχος του δεν το κυνήγι μαγισσών και η δαιμονοποίηση ιδεολογιών ή πολιτικών κομμάτων!

Οι ίδιοι γερουσιαστές, την περασμένη βδομάδα, κατέθεσαν αγωγή κατά του μηνιαίου περιοδικού της «Κομμουνιστικής Ενωση Νεολαίας» (KSM), Mlada Pravda, και της ίδιας της οργάνωσης, που την κατηγορούν για «αναπαραγωγή λενινιστικών κειμένων» και για προπαγάνδα «σοσιαλιστικής επανάστασης», όπως και για εκκλήσεις «κατάργησης του δημοκρατικού καθεστώτος»!

Με ανακοίνωσή της, η KSM διαμαρτύρεται για την αντικομμουνιστική εκστρατεία, που ουσιαστικά είναι «εκστρατεία εκφασισμού της τσέχικης κοινωνίας» και καλεί σε ενότητα και δράση όλου του λαού ενάντια στην απεμπόληση των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Ταυτόχρονα, στη χώρα μας, οι φορείς και πολίτες που θέλουν να ενώσουν τη φωνή τους για την καταγγελία αυτής της απαράδεκτης κατάστασης μπορούν να αποστέλλουν επιστολές διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, Γεωργίου Σεφέρη 6, Παλαιό Ψυχικό, 15452, Αθήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ