Πέμπτη 21 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΑΤΙΚΑΝΟ
Αντιφατικές αντιδράσεις για τον νέο πάπα

ΒΑΤΙΚΑΝΟ.--

Να προωθήσει το «διάλογο μεταξύ των θρησκειών αλλά και με όσους πιστεύουν στο Θεό ή αναζητούν εναγωνίως απαντήσεις στα μείζονα αυτά υπαρξιακά ερωτήματα», να συνεχίσει τη συζήτηση με όλους τους πολιτισμούς και να «εργαστεί ακούραστα για την ενότητα των χριστιανών» δεσμεύτηκε ο νέος ποντίφικας Βενέδικτος 16ος. Ο πρώην καρδινάλιος της Γερμανίας Γιόζεφ Ράτσινγκερ χοροστάτησε, χτες, στην πρώτη του λειτουργία ως Πάπας Βενέδικτος ο 16ος ενώπιον των καρδιναλίων που τον εξέλεξαν.

Η τελετή ενθρόνισής του στη θέση του ποντίφικα θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στο Βατικανό. Τα συγχαρητήρια τηλεγραφήματα συνεχίζουν να καταφθάνουν. Παρ' όλα αυτά, ο διεθνής Τύπος και οι εκκλησιαστικοί αναλυτές εμφανίζονται διχασμένοι όσον αφορά στις εκτιμήσεις τους για το τι ακριβώς σημαίνει η ανάδειξη του Ράτσινγκερ στην ηγεσία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Παρά τις δεσμεύσεις του αλλά και τις επίσημες δηλώσεις, ενδεικτικό είναι πως ο ρωσικός Τύπος εκτιμά ότι η παρουσία του Ράτσινγκερ «θα περιπλέξει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις Καθολικής και Ορθόδοξης Εκκλησίας». Κατά τον ιταλικό Τύπο, που φέρεται να είναι και ο καλύτερα ενημερωμένος, η ανάδειξη του Ράτσινγκερ εγκαινιάζει μια περίοδο «παγώματος» οποιασδήποτε εξέλιξης ή μεταρρύθμισης στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας και πιστής συνέχισης του έργου του προκατόχου του. Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πηγές, η γρήγορη εκλογή του δείχνει ότι οι καρδινάλιοι που, θεωρητικώς, υποστηρίζουν τις «μεταρρυθμίσεις» δεν πρόλαβαν να συνταχθούν πίσω από έναν υποψήφιο και προτίμησαν να στηρίξουν έναν ποντίφικα, του οποίου η ηγεσία δε θα διαρκέσει απαραίτητα πολλά χρόνια, λόγω του προχωρημένου της ηλικίας του.

Ο ιταλικός Τύπος δε χάνει, μάλιστα, την ευκαιρία να υπενθυμίσει ότι λόγω των διαφόρων συντηρητικών θέσεων που έχει υπερασπιστεί κατά διαστήματα έχει «τιμηθεί» με τους χαρακτηρισμούς: «Καρδινάλιος - πάντσερ» και «ροντβάιλερ του Θεού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ