Σάββατο 7 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΥΓΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Συμβάσεις και συμπράξεις με επιχειρηματίες

Σε αυτό το γενικό φόντο κινήθηκε η χτεσινή συνάντηση του Κ. Καραμανλή με το Ν. Κακλαμάνη

Την πολιτική των συμβάσεων και των συμπράξεων με τους επιχειρηματίες, οι οποίοι θα καλύψουν τις υπολειτουργίες τομέων των δημοσίων νοσοκομείων αλλά και θα αναλάβουν την κατασκευή και εκμετάλλευση - μέχρι και 30 χρόνια - των νέων νοσοκομείων γενικεύει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Αυτό το γενικό φόντο συζητήθηκε στη χτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με τον υπουργό Υγείας Ν. Κακλαμάνη. Σύμφωνα με δηλώσεις του Ν. Κακλαμάνη, η χτεσινή συνάντηση ήταν προγραμματισμένη και ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για το νομοθετικό έργο του υπουργείου Υγείας, ενώ έγινε μια «γενικότερη συζήτηση για το σχεδιασμό στο χώρο ευθύνης μου (σ.σ. του υπουργείου Υγείας) και ενόψει του καλοκαιριού (π.χ., για ενδεχόμενο καύσωνα, είμαστε έτοιμοι αν χρειαστεί) και για τον προγραμματισμό σε ό,τι αφορά το αίτημα που έχω υποβάλει -και αναμένω την απάντηση του υπουργείου Οικονομικών - για τις καινούριες προσλήψεις για το 2005», τις οποίες ο Ν. Κακλαμάνης ανέβασε σε 9.500 για το 2005.

Αμεσα στη Βουλή θα προωθηθεί το νομοσχέδιο για τη δημόσια Υγεία, στο οποίο - όπως δήλωσε ο Ν. Κακλαμάνης - θα υπάρχει διάταξη για την ενοικίαση 30 κλινών απ' τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» με το τιμολόγιο του Δημόσιο και προσωπικό του «Ερρίκος Ντυνάν».

Η κυβέρνηση με τη ρύθμιση αυτή προσπαθεί να εμφανιστεί ως ευεργέτης προς τους ασθενείς που δε βρίσκουν ένα κρεβάτι σε ΜΕΘ στην ώρα της ανάγκης, ενώ στην ουσία εξυπηρετεί τις ταμειακές ανάγκες του «Ερρίκος Ντυνάν». Ετσι προχωρά στην ενοικίαση των κρεβατιών ΜΕΘ από ένα ΝΠΙΔ που θα το πληρώσουν τα ασφαλιστικά ταμεία ενώ κρατά κλειστά 120 κρεβάτια ΜΕΘ που χρειάζονται την πρόσληψη 360 νοσηλευτριών για να λειτουργήσουν. (Συνολικά λειτουργούν 480 κρεβάτια ΜΕΘ και η χώρα χρειάζεται τουλάχιστον 650 κρεβάτια ΜΕΘ).

Αναφερόμενος στις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο χώρο της Υγείας, ο Ν. Κακλαμάνης διευκρίνισε ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι ενιαία πέρα από παρεξηγήσεις που δημιουργήθηκαν από δηλώσεις υπουργών της κυβέρνησης: «Διαβάζω, είπε, τον τελευταίο καιρό, ότι υπάρχει μεγάλη κόντρα μεταξύ εμού και του κ. Αλογοσκούφη, για το θέμα της συγχρηματοδότησης στο χώρο στης Υγείας, όταν την εξαγγελία αυτή την κάναμε από κοινού. Είπαμε ακριβώς τα ίδια πράγματα. Αν υπήρξε κάποια παρανόηση - διότι δεν είναι η εξειδίκευσή του, όπως κι εγώ δεν μπορώ να μιλήσω για τα οικονομικά - είναι ότι επικαλέστηκε, ως παράδειγμα, τις 30 κλίνες ΜΕΘ του "Ερρίκος Ντυνάν" που είναι άλλο πράγμα. Αλλο αυτό όμως και άλλο ότι υπήρξε κόντρα και διχογνωμία για το θέμα της συχρηματοδότησης. Μαζί το συζητήσαμε, μαζί το αποφασίσαμε. Απλά μένει, όταν θα ετοιμαστεί το νομοσχέδιο, να μου το στείλει να του κάνω παρατηρήσεις για τα του οίκου μου, δηλαδή για τα του υπουργείου Υγείας».

Το θέμα της συγχρηματοδότησης ως «βασικής κυβερνητικής επιλογής» αποτέλεσε και αντικείμενο της χτεσινής συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου σύμφωνα με το Ν. Κακλαμάνη.

Μετά το νομοσχέδιο για τη δημόσια Υγεία θα ακολουθήσει το νομοσχέδιο για την ποιότητα των υπηρεσιών Υγείας,

Αμέσως μετά το νομοσχέδιο για τη δημόσια Υγεία θα ακολουθήσουν, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, τα νομοσχέδια για την ποιότητα στο χώρο της Υγείας, το φάρμακο και τις προμήθειες, ενώ στο τέλος του 2005 θα δοθεί στη δημοσιότητα αυτό για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

«... Εκτός συστήματος»

Ο Ν. Κακλαμάνης δήλωσε ότι άρχισε η διαδικασία για την αποπομπή των δύο γιατρών που αποκαλύφθηκε ότι «έπαιρναν φακελάκια».

Η αποκάλυψη έγινε στο τηλεοπτικό σταθμό «Αλτερ» και αφορούσε γιατρούς, ένα χειρουργό του Κρατικού Νοσοκομείου Αθήνας και έναν μαιευτήρα του Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ