Πέμπτη 12 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
Κατάφωρη παραβίαση του ασύλου από αστυνομικό

Πυροβόλησε και τραυμάτισε νεαρό διαδηλωτή μέσα στο Πολυτεχνείο

Ενας 28χρονος πυροβολημένος στο πόδι είναι το αποτέλεσμα της ένοπλης δράσης αστυνομικού μέσα στο Πολυτεχνείο, σε χώρο, δηλαδή, που καλύπτεται από το πανεπιστημιακό άσυλο. Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση της Συγκλήτου του Πολυτεχνείου που αναφέρει: «Το γεγονός ότι εισήλθε η Ασφάλεια απροσχημάτιστα στο Πολυτεχνείο παραβιάζοντας το άσυλο, που εκτός από λαϊκή κατάκτηση είναι και θεσμικά κατοχυρωμένο, πρέπει να καταδικαστεί απερίφραστα από όλα τα κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας. Πολλώ δε μάλλον, το γεγονός ότι επήλθε τραυματισμός από όπλο παραπέμπει στις πρακτικές της χούντας. Τον Νοέμβριο του '73 ήταν η τελευταία φορά που τραυματίστηκε κάποιος στο χώρο του Πολυτεχνείου με τέτοιο τρόπο».

Τα γεγονότα έχουν ως εξής: Προχτές το βράδυ αστυνομικοί με πολιτικά κυκλοφορούσαν με τα όπλα τους στο χώρο του Πολυτεχνείου, με πρόσχημα εκδήλωση σε αμφιθέατρο του Ιδρύματος. Εγιναν αντιληπτοί από ομάδα νεαρών διαδηλωτών που επέστρεφαν από πορεία και οι οποίοι αντέδρασαν στην παρουσία των αστυνομικών μέσα στο Πολυτεχνείο.

Ο αστυνομικός Χριστόφορος Πατσιάς, φρουρός του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χ. Βερελή, πυροβόλησε μέσα στο προαύλιο του ΕΜΠ, τραυματίζοντας έναν από τους διαδηλωτές. Ακολούθησαν επεισόδια με τις αστυνομικές δυνάμεις που τελείωσαν χτες τα ξημερώματα. Στην ανακοίνωσή της, η σύγκλητος του Ιδρύματος υπογραμμίζει πως «είναι μάλλον τυχαίο το γεγονός πως δε θρηνούμε θύματα», ενώ στη δική της ανακοίνωση η ΕΛ.ΑΣ. ισχυρίζεται πως ο αστυνομικός πυροβόλησε στον αέρα όταν δέχτηκε ομαδική επίθεση. Από την ανακοίνωση προκύπτει πως στο χώρο του ΕΜΠ υπήρχαν και άλλοι άνδρες της Ασφάλειας, τα όπλα των οποίων παραδόθηκαν στα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ.

Τα επεισόδια άρχισαν στις 9.30 το βράδυ, όταν - σύμφωνα με τη Σύγκλητο του ΕΜΠ - αστυνομικός της φρουράς των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ πυροβόλησε και τραυμάτισε έναν 28χρονο, μέσα στο χώρο του ΕΜΠ. Το γεγονός επιβεβαιώνει και η ΕΛ.ΑΣ., η οποία, στην ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι ο οπλοφόρος συνοδός ασφαλείας του Χ. Βερελή «βρισκόταν στο προαύλιο του ιδρύματος».

Νωρίτερα, άτομα του αυτοαποκαλούμενου «αντιεξουσιαστικού χώρου» είχαν πραγματοποιήσει πορεία από την πλατεία Μοναστηρακίου μέχρι την πλατεία Βικτωρίας, όπου διαλύθηκαν. Στη συνέχεια, μέρος αυτών κατευθύνθηκε προς το χώρο του Πολυτεχνείου, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη η παρουσίαση βιβλίου με τίτλο «Το χαμένο τμήμα», στην οποία ήταν παρόντες οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος, Χρ. Βερελής και ο Σπ. Βούγιας. Τα άτομα του «αντιεξουσιαστικού χώρου» αντιλήφθηκαν την παρουσία των ένοπλων αστυνομικών - συνοδών, επιχείρησαν να τους απωθήσουν και ο ένας εκ των αστυνομικών άρχισε να πυροβολεί.

Το αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστεί ο 28χρονος Κώστας Χιλίαρχος, ο οποίος υπέστη διαμπερές τραύμα στην κνήμη του δεξιού ποδιού και περίπου στις 10 το βράδυ μεταφέρθηκε στο Λαϊκό Νοσοκομείο. Σύμφωνα με την αστυνομία, τραυματίστηκε και ο αστυνομικός - συνοδός, ο οποίος μεταφέρθηκε στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, ενώ φθορές προκλήθηκαν στα αμάξια των βουλευτών. Και οι δύο νοσηλεύονται εκτός κινδύνου. Λίγο μετά το περιστατικό, η οδός Στουρνάρη αποκλείστηκε από ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας και των ΜΑΤ. Ακολούθησε ρίψη δακρυγόνων και τα άτομα του «αντιεξουσιαστικού χώρου» κλείστηκαν στο Πολυτεχνείο, όπου και ακολούθησε μια ολονύχτια διαδικασία «διαπραγματεύσεων» για να φύγουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αλλά και όλοι όσοι παρευρίσκονταν στην παρουσίαση του βιβλίου.

Στη συνέχεια, οι αστυνομικές δυνάμεις αποχώρησαν από την είσοδο του Πολυτεχνείου, παραμένοντας στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων. Παράλληλα, στην πλατεία Εξαρχείων, συγκεντρώνονταν σταδιακά άτομα του «αντιεξουσιαστικού χώρου», οι οποίοι έμπαιναν μέσα στο Ιδρυμα. Ετσι, λίγο μετά τις 12 το βράδυ, οι «έγκλειστοι» έφτασαν τα 300 άτομα.

Από εκείνη την ώρα και μετά, παρευρισκόμενοι της παρουσίασης του βιβλίου άρχισαν να αποχωρούν από το Ιδρυμα κατά ομάδες.

Στις 4.30 τα ξημερώματα η κατάσταση εκτονώθηκε με τη συγκροτημένη αποχώρηση των «εγκλείστων». Ετσι απεγκλωβίστηκαν και όσοι απέμειναν από τους παρευρισκόμενους της παρουσίασης του βιβλίου. Ο Ε. Βενιζέλος δήλωσε ότι δεν ήταν παρών στο περιστατικό, ενώ και ο Χ. Βερελής κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ