Πέμπτη 12 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Το έγκλημα

Οπως όλα τα εγκλήματα, έτσι και αυτό, έχει πίσω του μια ιστορία. Και όπως όλες οι ιστορίες, έτσι και αυτή, ξεκινά με το όραμα για μια καλύτερη ζωή και τελειώνει με θανατικό. Μόνο που υπάρχει μια διαφορά: Αυτή η ιστορία είναι αληθινή...

Εχουν περάσει δέκα χρόνια από τότε που ο Γιάννης ήρθε στην Αθήνα μαζί με τους γονείς του από την Αλβανία. Τον έσυραν, μικρό ακόμη, μόλις είχε γίνει δέκα χρονών, στον παράδεισο της Ελλάδας. Ξεκίνησαν όλοι μαζί από το Αργυρόκαστρο (ή κάποια άλλη πόλη ήταν; - δε θυμάται πια), για να βρουν δουλιά, να μαζέψουν λίγα χρήματα και να ξαναγυρίσουν στον τόπο τους. Αυτά λέγανε στην αρχή, πριν κατέβουν. Ο δρόμος τους έφερε στην πρωτεύουσα. Ο πατέρας, άρχισε να δουλεύει στην οικοδομή. Λίγα λεφτά, ίσα για να ζήσουν. Για την Αλβανία, έμοιαζε ο μισθός με περιουσία ολόκληρη, αλλά δε ζούσαν εκεί. Ηταν στην Ελλάδα και εδώ όλα ήταν πιο ακριβά. Τίποτα δεν περίσσευε για να κρατήσουν στην άκρη. Ο ένας χρόνος έφερε τον άλλο και ο Γιάννης, κάποια στιγμή, έπρεπε να βγει και αυτός στο μεροκάματο.

Είκοσι χρονών, πια, ο Γιάννης αισθάνεται σαν το «γομάρι που σήκωσε όλο το νταμάρι», όπως λέει και ο Βάρναλης στην «μπαλάντα του κυρ-Μέντιου». Φυσικά, ο Γιάννης, ούτε καν έχει ακούσει το τραγούδι και το μόνο που τον ενδιαφέρει, τώρα πια, είναι να κάνει τη δουλιά του καλά, μη τυχόν και τον διώξει το αφεντικό. Γιατί, και αυτό το έμαθε καλά απ' την πρώτη κιόλας μέρα, αν δεν κάνει όσα του λένε (κι ας είναι παράλογα - δεν πειράζει), θα τον διώξουν. Και χωρίς μεροκάματο ξέρει πως αυτός και η οικογένειά του, όχι στην Αλβανία δε θα γυρίσουν, αλλά ούτε στο φούρνο της γειτονιάς για ψωμί δε θα μπορέσουν να πάνε.

Εκείνο το πρωί, λοιπόν, ξεκίνησε να πάει στην οικοδομή. Πήγε. Ομως ποτέ δε γύρισε. Επεσε από ένα φωταγωγό. Ακαριαίος θάνατος. Για κάποιους, αυτό είναι ένα ακόμη «στατιστικό στοιχείο». Αλλο ένα εργατικό «ατύχημα». Συνήθως οι αριθμοί λένε τη μισή αλήθεια. Ετσι και εδώ. Μέσα σε πέντε χρόνια (2000 - 2004) 740 νεκροί και μόνο για το 2005, 31 νεκροί εργάτες! Και εδώ η αλήθεια είναι μισή, γιατί τα άψυχα νούμερα «κρύβουν» το φονικό που συντελείται. Ενα έγκλημα χωρίς αρχή και χωρίς τέλος, όπου ο ένας άνθρωπος είναι ικανός να αποφασίζει για τη ζωή του άλλου.

Ο θάνατος του Γιάννη και όλων των υπόλοιπων, είναι «προαναγγελθείς». Εκείνο που μένει είναι η τυπική ανακοίνωσή του, από την οποιαδήποτε στατιστική υπηρεσία. Ολο αυτό το αίμα, όμως, που έχει χυθεί στα γιαπιά, στις βιομηχανίες και στους δρόμους, δεν πρέπει να ξεραθεί. Εχει ποτίσει τις σημαίες, που πορευτήκαμε χτες και θα συνεχίσουμε και αύριο. Ας ποτίσει το αίμα τους την ψυχή μας και να είμαστε εμείς που θα σταματήσουμε το φονικό αυτό...


Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παλαιστίνια μάνα... (2008-08-13 00:00:00.0)
ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΡΑΟΥΝΑΚΗΣ (2006-01-21 00:00:00.0)
Να απομονώσουμε τον εθνικισμό (2004-09-08 00:00:00.0)
Φούντο στο θάνατο από τέσσερα μέτρα (2002-01-18 00:00:00.0)
«VENGO - Τσιγγάνικο αίμα» (2001-04-14 00:00:00.0)
Στην Ομόνοια σήμερα το κεντρικό (2001-04-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ