Πέμπτη 19 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
«Αναγκαστική σύλληψη» του εγκληματία Καρίλες

Προκλητικός ο Καρίλες, ενώ μιλάει στα κανάλια του Μαϊάμι

Associated Press

Προκλητικός ο Καρίλες, ενώ μιλάει στα κανάλια του Μαϊάμι
ΜΑΪΑΜΙ - ΑΒΑΝΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Επί δύο σχεδόν μήνες, η αμερικανική κυβέρνηση αρνιέται πεισματικά ότι γνώριζε πως ο φυγόδικος εγκληματίας, πράκτορας της CIA για πολλά χρόνια, αντικομμουνιστής Κουβανός Λουίς Ποσάδα Καρίλες βρισκόταν στις ΗΠΑ. Τώρα πώς... οι ομοσπονδιακές αρχές τον συνέλαβαν στο Μαϊάμι, την Τρίτη στις 14.00 τοπική ώρα;

Η σύλληψη ουσιαστικά ήταν «αναγκαστική»... αφού ο Καρίλες έδωσε σήμα πού βρίσκεται ΑΚΡΙΒΩΣ μέσω τηλεοπτικής συνέντευξής του σε κανάλια του Μαϊάμι. Την ίδια ώρα, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Κουβανοί διαδήλωναν στην Αβάνα, ζητώντας τη σύλληψη του Καρίλες. Σύμφωνα με τον Ντιν Μπόιντ, αξιωματούχο των ομοσπονδιακών αρχών στη Φλόριντα, ο Καρίλες κρατείται σε «εγκατάσταση» των μεταναστευτικών αρχών, που φυσικά είναι μυστική, ενώ, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, του έχουν παρασχεθεί ιατρικές φροντίδες, έχει πρόσβαση στους νομικούς του συμβούλους, στον Τύπο και σε βιβλία και του έχει διατεθεί επίσης χώρος αναψυχής! Φυσικά... κρατείται για 48 ώρες, μέχρι να ερευνηθεί το «καθεστώς της βίζας του». Ομως, αμερικανικά και ανεξάρτητα ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο Ποσάδα Καρίλες αρχικά μεταφέρθηκε στο κέντρο κράτησης Κρομ στο Μαϊάμι από όπου τον παρέλαβε ελικόπτερο του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας και τον μετέφερε στην αεροπορική βάση Χόουμστεντ στη νότια Φλόριντα... Τα σχόλια περιττεύουν.

Λίγες ώρες αργότερα, και ενόσω η είδηση είχε κάνει το γύρο του κόσμου, ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας, ανέφερε: «Γενικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εκδίδουν άτομα στην Κούβα ή σε χώρες που δρουν προς όφελος της Κούβας», φωτογραφίζοντας ουσιαστικά τη Βενεζουέλα.

Από την άλλη πλευρά, αξιωματούχος του υπουργείου, σύμφωνα με την Πρένσα Λατίνα, διατηρώντας την ανωνυμία του, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ, προκειμένου να αποφύγουν το διασυρμό, δεν πρόκειται να παράσχουν πολιτικό άσυλο στον Καρίλες - ήδη έχει κάνει αίτηση - αλλά αναζητούν να του βρουν καταφύγιο σε τρίτη χώρα. Οσο για την αίτηση πολιτικού ασύλου, λίγο πριν τη σύλληψη του Καρίλες, ο δικηγόρος του Εντουάρδο Σότο, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους, σύμφωνα με το ΑΡ, ότι ο πελάτης του πλέον δε ζητά την προώθηση του αιτήματος του πολιτικού ασύλου: «Ηταν προσχεδιασμένη κίνηση της αμερικανικής κυβέρνησης να τον συλλάβει πριν αποσύρουμε το αίτημα για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου»... αφού «δε χρειάζεται να απελάσεις ένα άτομο που επιθυμεί να φύγει»! `Η μήπως έχει ήδη φύγει από τις ΗΠΑ; Εξάλλου, γιατί οι ΗΠΑ να συλλάβουν ένα πρώην ή και νυν πράκτορας της CΙΑ;

O αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, Χοσέ Βινσέντε Ράνχελ, δήλωσε χτες από το Καράκας ότι «δεν υπάρχει η πιθανότητα να παραδοθεί ο Ποσάδα Καρίλες στην Κούβα», συμπληρώνοντας ότι «απλώς αποτελεί μία δικαιολογία, ένα πρόσχημα για να ξεφύγουν από τη δέσμευση και την υποχρέωσή τους να εγκρίνουν την έκδοσή του». Την υποκριτική στάση των ΗΠΑ σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Κούβας, Ρικάρντο Αλαρκόν.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα αποχαρακτηρισμένα απόρρητα επίσημα έγγραφα αποκάλυψαν ότι ήταν επί χρόνια στο μισθολόγιο της CIA. Ακόμη, μετά τη βομβιστική επίθεση εναντίον του αεροσκάφους της Cubana και την απόδρασή του από τη Βενεζουέλα, ο Ποσάδα Καρίλες μετέβη στο Σαλβαδόρ όπου μετείχε στις μυστικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ, που διηύθυνε ο αντισυνταγματάρχης Ολιβερ Νορθ, για τον ανεφοδιασμό των αντικομμουνιστών «Κόντρας» με όπλα και πυρομαχικά. Ενώ έχει οργανώσει σειρά βομβιστικών επιθέσεων κατά της Κούβας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ