Πέμπτη 19 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Οξύνονται η σύγκρουση σουνιτών - σιιτών

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Το ένοπλο τμήμα της μεγαλύτερης σιιτικής οργάνωσης του Ιράκ, οργάνωσης που συμμετείχε στο ενωτικό ψηφοδέλτιο του Τζαφάρι και έδρευε επί χρόνια στο Ιράν, κρύβεται πίσω από τις δολοφονίες σουνιτών ουλεμάδων και μουφτήδων. Αυτό κατήγγειλε, χτες, το ανώτατο σουνιτικό όργανο, η «Ενωση Μουσουλμάνων Ουλεμάδων» κλιμακώνοντας, ακόμη περισσότερο, την ένταση που επικρατεί ανάμεσα στις 2 θρησκευτικές κοινότητες. Από την πλευρά του, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στη Βαγδάτη, επανέλαβε τη δέσμευσή του για μη ανάμειξη στα εσωτερικά του Ιράκ, ενώ οι αντικατοχικές επιθέσεις παρουσίαζαν, χτες, σχετική ύφεση.

Οι «Ταξιαρχίες Μπαντρ», στρατιωτικό σκέλος του «Ανώτατου Συμβουλίου για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ», που δεν αφοπλίστηκαν ποτέ αλλά μέρος τους ενσωματώθηκε στις δυνάμεις ασφαλείας και στις προσωπικές φρουρές των σιιτών κυβερνητικών αξιωματούχων, ευθύνονται για τις αυξανόμενες δολοφονίες σουνιτών. Αυτό κατήγγειλε, χτες, δημοσίως ο επικεφαλής της «Ενωσης Μουσουλμάνων Ουλεμάδων».

Επαφές με Τεχεράνη, Δαμασκό

Ενώ η όξυνση μεταξύ σιιτών και σουνιτών, παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις ενότητας από διάφορες προσωπικότητες, μοιάζει να κλιμακώνεται, ο Καμάλ Χαραζί ολοκλήρωνε τις επαφές του με την ιρακινή ηγεσία και διαβεβαίωνε για την αποφασιστικότητα της Τεχεράνης να στηρίξει την κυβέρνηση Τζαφάρι. Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, του οποίου η ηγεσία είχε στενότατες σχέσεις και με τον Τζαφάρι και με το «Ανώτατο Συμβούλιο», δεσμεύτηκε ότι θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στα ιρακινο-ιρανικά σύνορα.

Από την άλλη πλευρά των συνόρων, στη Συρία δηλαδή, επικρατεί θρήνος και αναστάτωση. Οπως μεταδίδουν τα πρακτορεία, η αμερικανική εκκαθαριστική επιχείρηση «Ματαντόρ», που σάρωσε τις συνοριακές ιρακινές πόλεις καταμετρά θύματα και μεταξύ των κατοίκων των γειτονικών συριακών πόλεων, όπως είναι η Ντάιρ εζ Ζουρ και η Αμπού Καμάλ, που απέχει μόνο λίγα χιλιόμετρα από το Κάιμ. Στη Δαμασκό βρέθηκε, χτες, ο Ιρακινός πρώην «πρωθυπουργός», Ιγιάντ Αλάουι, που δήλωνε «βέβαιος ότι οι Σύροι κάνουν ό,τι μπορούν για να ασφαλίσουν τα σύνορα και να μην επιτρέπουν τη διέλευση μαχητών στο Ιράκ».

Αντίθετη εκτίμηση, πάντως, επιμένουν να έχουν οι κατοχικές δυνάμεις. Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος υποστήριζε ότι ο ίδιος ο Ζαρκάουι έδωσε εντολή να αυξηθούν οι επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα, τις τελευταίες μέρες, μετά από «συνάντηση εκπροσώπων των ανταρτών στη Συρία, πριν από λίγο καιρό». Δεν παρουσιάστηκε, φυσικά, καμία απόδειξη των ισχυρισμών αυτών.

Τέλος, χτες, στη Βαγδάτη δολοφονήθηκε από αγνώστους αξιωματικός της υπηρεσίας Πληροφοριών του υπουργείου Εσωτερικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ