Πέμπτη 19 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα ένταση στη Γάζα

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-

Τεταμένη είναι η ατμόσφαιρα στη νότια Λωρίδα της Γάζας, μετά το θάνατο ενός νεαρού Παλαιστινίου, μέλους της «Χαμάς» από ισραηλινά πυρά και υπό αντιφατικές συνθήκες, κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το περιστατικό σημειώθηκε στη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο. Η «Χαμάς» υποστηρίζει ότι, άνευ λόγου, Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ και εκτόξευσαν εναντίον του μέλους της εκρηκτικό μηχανισμό. Ο ισραηλινός στρατός αντιτείνει ότι ο νεαρός προσπαθούσε να τοποθετήσει εκρηκτικό μηχανισμό και γι' αυτό πυροβολήθηκε.

Γεγονός, πάντως, είναι ότι τα πνεύματα οξύνθηκαν περαιτέρω. Ακολούθησε ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε Παλαιστινίους μαχητές και Ισραηλινούς στρατιώτες, για αρκετή ώρα. Με το πρώτο φως της ημέρας, ρουκέτες «Κασάμ» της «Χαμάς» έπληξαν εποικισμούς στο συγκρότημα Γκους Κατίφ, προκαλώντας τον ελαφρύ τραυματισμό ενός εποίκου. Νωρίς το απόγευμα, ισραηλινό αεροσκάφος έπληξε με πύραυλο ομάδα Παλαιστινίων κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό Κχαν Γιούνις, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν σοβαρά 2 μέλη της «Χαμάς». Είναι η πρώτη αεροπορική ισραηλινή επίθεση που γίνεται μετά την άτυπη επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας το Φλεβάρη στο Σαρμ ελ Σέικ. Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι σταμάτησε μια ακόμη επίθεση με ρουκέτα, η «Χαμάς» απείλησε με εκδίκηση.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι επικοινώνησαν με την Παλαιστινιακή Αρχή και κατέστησαν σαφές ότι «αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα, θα αναλάβει ο ισραηλινός στρατός πρωτοβουλίες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ