Παρασκευή 20 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΛΙΣΑΒΟΝΑ
Ντιρεκτίβες - ταφόπλακα για τους εργαζόμενους

Κόλαφο για τα εναπομείναντα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα αποτελούν οι «κατευθυντήριες γραμμές» της Κομισιόν για την υλοποίηση της στρατηγικής της Λισαβόνας, που έχουν ήδη μπει σε εφαρμογή

Ούτε λεπτό δεν αφήνει να πάει χαμένο το ευρωενωσιακό κεφάλαιο στην εφαρμογή όσων αποφάσισαν οι πολιτικοί του υφιστάμενοι στην πρόσφατη Εαρινή Σύνοδο (22 - 23 Μάρτη) που επαναπροσδιόρισε τους στόχους της στρατηγικής της Λισαβόνας. Είκοσι μόλις μέρες μετά τη Σύνοδο, στις 12 Απρίλη 2004, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) έδωσε στη δημοσιότητα τις «Ολοκληρωμένες κατευθυντήριες γραμμές για την ανάπτυξη και την απασχόληση 2005-2008» (έγγραφο COM (2005) 141 τελικό), σύμφωνα με τη διαδικασία που είχαν συμφωνήσει οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναφορικά με την επίσπευση στην εφαρμογή των αποφάσεων της Λισαβόνας.

Οι κατευθυντήριες γραμμές αποτελούν «μπούσουλα» για τη σύνταξη των Εθνικών Σχεδίων Δράσης, που τα κράτη μέλη θα παρουσιάσουν στην Επιτροπή το ερχόμενο Φθινόπωρο. Στα λεγόμενα Εθνικά Σχέδια θα περιγράφονται λεπτομερώς οι πρωτοβουλίες που έχουν ήδη αναλάβει ή σχεδιάζουν να αναλάβουν οι εθνικές κυβερνήσεις για την πιο γρήγορη προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στις χώρες τους.

Στις κατευθυντήριες γραμμές της Κομισιόν αποτυπώνονται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο οι φιλομονοπωλιακοί στόχοι και το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ. Το φορολογικό, ο προϋπολογισμός, το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, αλλά και οι προωθούμενες αντιδραστικές αλλαγές στο ασφαλιστικό και το εργασιακό βρίσκονται σε πλήρη ευθυγράμμιση με όσα επιτάσσουν οι ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες. Αλλωστε, στη διαμόρφωσή τους συνέβαλε τα μέγιστα και η ελληνική κυβέρνηση, που συνυπέγραψε τα συμπεράσματα της πρόσφατης Εαρινής Συνόδου. Από κοντά και το ΠΑΣΟΚ, που υπερθεματίζει στην αναγκαιότητα να προχωρήσει πιο γρήγορα η στρατηγική της Λισαβόνας, αλλά και ο ΣΥΝ που ασκεί κριτική σε επιμέρους ζητήματα της αντιλαϊκής στρατηγικής, όταν επί της ουσίας στηρίζει τους βασικούς στόχους και τις επιδιώξεις της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ