Παρασκευή 20 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Χρέος της πολιτείας η στέγαση των φοιτητών

Η ταξική Ομοσπονδία καταγγέλλει την προσπάθεια της κυβέρνησης να οικοδομήσει «κοινωνικό» πρόσωπο με κονδύλια του ΟΕΚ

Το «κοινωνικό»... της πρόσωπο επιχειρεί να φτιάξει η κυβέρνηση αξιοποιώντας τα λεφτά από τις εισφορές των εργαζομένων - δικαιούχων προς τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), τα οποία προορίζονται για την απόκτηση στέγης. Ετσι, η διοίκηση του Οργανισμού κατά πλειοψηφία αποφάσισε την ανέγερση φοιτητικής εστίας στην Κυψέλη για τα παιδιά των δικαιούχων στεγαστικής συνδρομής από τον ΟΕΚ. Την απόφαση καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας και τονίζει ότι: «Χρέος για την εξασφάλιση στέγασης των φοιτητών έχει η πολιτεία και όχι ο ΟΕΚ».

Οπως σημειώνει η Ομοσπονδία «ενώ η κυβέρνηση μειώνει τις κοινωνικές δαπάνες στον προϋπολογισμό του 2006, όπως φαίνεται από τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, αναλαμβάνει ο ΟΕΚ ρόλο παραγωγής κοινωνικής πολιτικής για το κράτος.

Δε χωράει καμία αμφιβολία ότι υπάρχει σοβαρή ανάγκη στέγασης των φοιτητών σε εστίες, όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά πανελλαδικά που να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις διαμονής των φοιτητών που έχουν ανάγκη στέγασης σε φοιτητικές εστίες».

Υπογραμμίζει ωστόσο ότι «δεν είναι ζήτημα που απασχολεί μόνο τους φοιτητές που οι γονείς τους είναι δικαιούχοι του ΟΕΚ, είναι δικαίωμα για κάθε φοιτητή που για διάφορους λόγους σπουδάζει μακριά από την οικογένεια».

Καταγγέλλει ότι «η κυβέρνηση την ίδια στιγμή που αποφεύγει την υποχρέωση να εξασφαλίσει τα απαιτούμενα κονδύλια για την κάλυψη των αναγκών του χώρου της παιδείας σε φοιτητικές εστίες, σχολικές αίθουσες, δασκάλους, καθηγητές κλπ., διαθέτει δισ. ευρώ για να καλύψει πολεμικές δαπάνες που σε τελευταία ανάλυση εξυπηρετούν Νατοϊκούς σχεδιασμούς και όχι ανάγκες της χώρας μας».

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων καλεί: το ΔΣ του ΟΕΚ να μην προχωρήσει σε αυτήν την απόφαση. Την κυβέρνηση να προχωρήσει αμέσως στη διάθεση κονδυλίων για την ανέγερση φοιτητικών εστιών που να καλύπτουν τις ανάγκες στέγασης και σίτισης των φοιτητών μας. Τη διοίκηση του ΟΕΚ και την κυβέρνηση να καταργήσουν τα προγράμματα διπλής επιδότησης επιτοκίου και να δώσουν δάνεια άτοκα από τα ίδια κεφάλαια στο ύψος της αξίας της κατοικίας. Να προχωρήσουν στη διεύρυνση των προγραμμάτων κατασκευής κατοικιών, στην αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.

Τέλος, απευθυνόμενη στους εργαζόμενους, στους γονείς, στους φοιτητές, υπογραμμίζει ότι: «Στα πλαίσια της σημερινής πολιτικής (της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΕΕ) δεν μπορεί να ικανοποιηθεί το δικαίωμα της εργατικής λαϊκής οικογένειας για δωρεάν κατοικία, για δωρεάν και αναβαθμισμένη παιδεία. Γι' αυτό καλούμε σε συνδικαλιστική και πολιτική δράση όχι μόνο με στόχο την απόσπαση δικαιωμάτων, την υπεράσπιση κατακτήσεων, αλλά και κυρίως για την αλλαγή των συνδικαλιστικών και πολιτικών συσχετισμών, έτσι ώστε να γίνει δυνατή η προώθηση βαθύτερων αλλαγών, πολιτικών, κοινωνικών που θα επιτρέπουν την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ