Σάββατο 28 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΜΕ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΝΠΙΔ
Λεόντειες συμβάσεις υπέρ των επιχειρηματιών

Οι ρυθμίσεις ενσωματώνονται στο νομοσχέδιο για τη Δημόσια Υγεία

Με τρία εμβόλιμα άρθρα στο νομοσχέδιο για τη Δημόσια Υγεία η κυβέρνηση καθιερώνει τη συνεργασία των δημόσιων νοσοκομείων με επιχειρηματικές μονάδες που δρουν στο χώρο της Υγείας και έχουν τη μορφή του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου κοινωφελούς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Η ρύθμιση αποτελεί στην ουσία εκχώρηση υπηρεσιών στην επιχειρηματική δραστηριότητα - που καμουφλάρεται απ' την κοινωφελή δράση - και θα σημάνει οικονομική αιμορραγία για τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία θα χρεώνονται για όλες τις ιατρικές και εργαστηριακές πράξεις σύμφωνα με το λεγόμενο κλειστό νοσήλιο, το οποίο «έσπασε» το 1998 η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Επίσης, η κυβέρνηση εξασφαλίζει φτηνό ιατρικό προσωπικό στα διάφορα ΝΠΙΔ δίνοντάς τους τη δυνατότητα να χορηγούν ειδικότητα στους νέους γιατρούς, καθώς οι αμοιβές τους θα καταβάλλονται απ' τα ΝΠΙΔ. Μάλιστα, οι ρυθμίσεις προβλέπουν ακόμα και λίστα αναμονής για τους ειδικευομένους στα νοσοκομεία ΝΠΙΔ.

Σύμφωνα με τα εμβόλιμα άρθρα (33-35), επιτρέπεται η συνεργασία μεταξύ των νοσοκομείων του ΕΣΥ και των ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, μετά από απόφαση του υπουργού Υγείας και αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων των οικείων νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Η ρύθμιση αυτή έρχεται να συμπληρώσει το νομοθετικό πλαίσιο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, που με το νόμο 3209/2003 (άρθρο 16) έδωσε τη δυνατότητα στους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς «να ιδρύουν και να λειτουργούν Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας». Ετσι συμπληρώνεται το νομοθετικό πλέγμα, που μέσω λεόντειων συμφωνιών οδηγεί στην εκχώρηση σημαντικών τομέων των δημόσιων νοσοκομείων στην επιχειρηματική δραστηριότητα επ' ωφελεία, βασικά, του κεφαλαίου.

«Η συνεργασία μπορεί να αφορά είτε στον επιστημονικό-εκπαιδευτικό τομέα, είτε στον τομέα της παροχής υπηρεσιών Υγείας, είτε και στους δύο τομείς», σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του άρθρου 35. Στον επιστημονικό-εκπαιδευτικό τομέα η συνεργασία μπορεί να αφορά σε διάφορες δραστηριότητες, όπως μαθήματα, διαλέξεις κλπ., ενώ στον τομέα της παροχής υπηρεσιών η «συνεργασία αφορά στη νοσηλεία ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των ΝΠΙΔ». Προάγγελο αυτής της πρακτικής αποτελούν οι συμφωνίες με το Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» και το Ωνάσειο - τις οποίες ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής.

Το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Υγεία - που την αντιμετωπίζει ως επένδυση - συζητήθηκε χτες στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ), η οποία στη γενική της εκτίμηση θεωρεί το νομοσχέδιο θετικό. Ειδικότερα για τη λεγόμενη συνεργασία νοσοκομείων του ΕΣΥ και των νοσοκομείων με τη μορφή ΝΠΙΔ η ΟΚΕ κάνει τον Πόντιο Πιλάτο, σημειώνοντας τις δυο απόψεις - μία υπέρ και μία κατά - που εκφράστηκαν στη συνεδρίασή της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ