Παρασκευή 3 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία του Γυθείου

Eurokinissi

Υπέρ του έργου «βελτίωσης και επέκτασης» του λιμανιού του Γυθείου τάχθηκε, με συντριπτική πλειοψηφία, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, κρίνοντας πως η νέα μελέτη που κατατέθηκε προχτές πληροί τους όρους που ζήτησε σε προηγούμενη εξέταση του θέματος.

Θυμίζουμε, ότι το Γύθειο είναι προστατευόμενη περιοχή, αφού έχει κηρυχτεί, στο σύνολό του, ως αρχαιολογικός χώρος, ιστορικός τόπος και παραδοσιακός οικισμός. Ολο το αρχιτεκτονικό «μέτωπο» της πόλης προς τη θάλασσα είναι διατηρητέο. Η προηγούμενη μελέτη - η οποία είχε υποστηριχτεί παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών και βουλευτή Λακωνίας, Π. Σκανδαλάκη, με συνοδό και άλλον τοπικό βουλευτή της ΝΔ και το μελετητή του έργου, σε μια εξόφθαλμη κυβερνητική πίεση προς το ΚΑΣ - προέβλεπε 26 στρέμματα μπαζώματος της θάλασσας και δημιουργία θέσεων ελλιμενισμού τεσσάρων μεγάλων πλοίων και κρουαζιερόπλοιου, καθώς και όλη την υποστηρικτική υποδομή!

Προχτές, η προσθήκη στο λιμάνι «έπεσε» στα 4.500 τμ, η επέκταση του μόλου στα 1.500 τμ (θα «δένει» κρουαζιερόπλοιο), ενώ προτάθηκε από την εταιρία το μήκος της «μαρίνας» που θα κατασκευαστεί να είναι 250 μέτρα, αλλά επειδή θα... «ακουμπά» σχεδόν στο νησί που είναι επίσης αρχαιολογικός χώρος, το ΚΑΣ «έριξε» το μήκος στα 180 μ. Η μελέτη προέβλεπε και διαπλάτυνση του δρόμου του λιμανιού για κυκλοφοριακούς λόγους, αλλά το Συμβούλιο επιφυλάχτηκε να αποφανθεί μέχρι να κατατεθεί συγκοινωνιακή μελέτη. Το έργο θα απαιτήσει 8,5 μ. εκβαθύνσεις του θαλάσσιου χώρου.

Ο μόνος που καταψήφισε τη μελέτη ήταν ο Δ. Κωστάντιος, ο οποίος σημείωσε πως το έργο θα προκαλέσει βλάβη στο συνολικό μνημείο, δηλαδή σ' όλη την πόλη, η οποία, όπως προαναφέραμε είναι συνολικά κηρυγμένη.

Να σημειωθεί πως ο τρόπος συζήτησης του θέματος στο ΚΑΣ, από την πρώτη συνεδρίαση, παραπέμπει σε κυβερνητική «εμμονή» γι' αυτό το έργο. Οχι μόνο λόγω της υψηλόβαθμης κυβερνητικής παρουσίας, αλλά και γιατί τότε, ενώ αρχικά το Συμβούλιο καταψήφισε τη μελέτη, ο ΓΓ του υπουργείου Πολιτισμού και πρόεδρος του ΚΑΣ, Χρ. Ζαχόπουλος, παρενέβη αλλάζοντας το θέμα της ημερήσιας διάταξης και «επαναφέροντάς» το ως... υπέρ ή κατά του εκσυγχρονισμού του λιμανιού, ανεξαρτήτως της μελέτης!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ