Παρασκευή 3 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Απόφαση που εξοργίζει

Του δόθηκε «γη και ύδωρ», όπως συνέβη και με το... μεγάλο αδελφάκι του, στην Αθήνα. Γη δημόσια και παραθαλάσσια (18 στρέμματα του ελληνικού Δημοσίου στην περιοχή Ποσειδώνειου Αθλητικού Κέντρου Θεσσαλονίκης). Και χρήμα κρατικό, και κοινοτικό, για να στεγάσει τα μεγαλεπήβολα σχέδιά του.

Ο λόγος για το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (ΜΜΘ), του οποίου η κατασκευή καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από εθνικούς πόρους (από ΥΠΠΟ και Β' ΚΠΣ). Στα 14.100.000.000 δραχμές(!) ανήλθε το συνολικό κόστος του ΜΜΘ, που, όπως ισχυρίζεται, «ήρθε να δώσει λύση στην ανάγκη που είχε η πόλη για ένα χώρο ο οποίος να είναι σε θέση να στεγάσει καλλιτεχνικές, αλλά και ποικίλες άλλες δραστηριότητες».

Το ΜΜΘ, που αφειδώς χρηματοδοτήθηκε με χρήματα του ελληνικού λαού και κοινοτικά κονδύλια (δηλαδή χρήματα πάλι και του ελληνικού λαού) και τρέφεται από τον κρατικό κορβανά, επιδεικνύει, δίχως αιδώ, την «πολιτιστική» ευαισθησία του απέναντι στο πρώτο συμφωνικό σχήμα της Βόρειας Ελλάδας, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Η άστεγη ορχήστρα, που θα έπρεπε να κατέχει πρώτιστη θέση στο Μέγαρο Μουσικής της πόλης της, έγινε αποδέκτης στις 30 Μάη των δύο τιμολογίων που της επέστειλε ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, απαιτώντας απ' αυτήν να καταβάλλει 67.449,2 ευρώ «για τη χρήση της αίθουσας του Μεγάρου»!

Η προκλητική αυτή ενέργεια, ουσιαστικά οδηγεί στον εξοστρακισμό της Ορχήστρας από το χώρο, που θα έπρεπε να είναι το «σπίτι» της. Στο φιρμάνι μάλιστα του ΟΜΜΘ σημειώνεται ότι «στο μέλλον θα εκδίδεται τιμολόγιο για κάθε χρήση της αίθουσας από την ΚΟΘ», παραπέμποντας στον ιδρυτικό Νόμο του ΟΜΜΘ 2121/93 (!). Θ' ακολουθήσουν δηλαδή κι άλλα... Δεν ξέρουμε το πώς καθορίστηκε από το Μέγαρο το υπέρογκο ποσό των τιμολογίων. Εκείνο που ξέρουμε είναι το ότι η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, συνεχίζει να εκχωρεί στους διαχειριστές των ιδιωτικών Μεγάρων αρμοδιότητες που εξοργίζουν. Είναι οι ίδιες κυβερνήσεις, που δεν έπραξαν το παραμικρό προκειμένου η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης να αποκτήσει μια δική της στέγη, αντάξια της 5Οχρονης προσφοράς και της αποστολής της. Τώρα την αφήνουν πάλι απροστάτευτη απέναντι στην ενδεχόμενη έξωσή της από το κατά τ' άλλα «δημόσιο» Μέγαρο, ποιώντας τη νήσσαν...


Ρ. Σ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ