Κυριακή 5 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
«Δεν μπορούν να κρύβουν την αλήθεια για πάντα»

Συνέντευξη με τον Ιβάν Ντιμιτρόφ, οργανωτικό γραμματέα του Βουλγαρικού Εθνικού Συμβουλίου Ειρήνης

Η πλειοψηφία του λαού της Βουλγαρίας τοποθετείται εναντίον του πολέμου στο Ιράκ...

Associated Press

Η πλειοψηφία του λαού της Βουλγαρίας τοποθετείται εναντίον του πολέμου στο Ιράκ...
Αγνοώντας τη συντριπτική πλειοψηφία του βουλγαρικού λαού, η σημερινή κυβέρνηση και οι δυνάμεις της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης, με την πλήρη συμπαιγνία των μέσων ενημέρωσης, προωθούν επικίνδυνα αμερικανικά σχέδια για τα Βαλκάνια και μετέχουν ενεργά στον πόλεμο στο Ιράκ, διαπιστώνει, μιλώντας στο «Ρ», ο Ιβάν Ντιμιτρόφ, οργανωτικός γραμματέας του νεοσυσταθέντος Βουλγαρικού Εθνικού Συμβουλίου Ειρήνης. Ωστόσο, σημειώνει, υπάρχουν ενδείξεις ότι αναπτύσσεται μια αντίσταση στις επιλογές των κυρίαρχων δυνάμεων.

-- Οι πολιτικές δυνάμεις που κυβερνούν σήμερα τη Βουλγαρία τοποθετούνται σθεναρά υπέρ των σχεδίων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και στα Βαλκάνια, συμμετέχοντας μάλιστα ενεργά στον πόλεμο στο Ιράκ. Ποια είναι η δική σας θέση;

-- Μπορούμε κατηγορηματικά να πούμε ότι το Βουλγαρικό Εθνικό Συμβούλιο Ειρήνης, το οποίο δημιουργήθηκε πρόσφατα, είναι σαφέστατα αντίθετο στη συμμετοχή της Βουλγαρίας στον πόλεμο εναντίον του Ιράκ, που θεωρούμε ότι είναι μια κλασική περίπτωση αποικιοκρατικού ιμπεριαλιστικού πολέμου. Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης και του σοσιαλιστικού «στρατοπέδου», οι ιμπεριαλιστές θεώρησαν ότι τα χέρια τους είναι ελεύθερα και μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν.

Η μεγάλη πλειοψηφία του βουλγαρικού λαού, ίσως σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 80%, είναι εναντίον της συμμετοχής της Βουλγαρίας στον πόλεμο αυτό. Και θέλει κατηγορηματικά να σταματήσει η συμμετοχή αυτή. Πρώτον, γιατί ο πόλεμος αυτός δεν είναι δίκαιος ούτε ηθικός. Δεύτερον, διότι ο βουλγαρικός λαός βρίσκεται σε μια άθλια οικονομική κατάσταση. Εκατομμύρια κόσμου, κάθε μέρα, αγωνίζονται απλώς και μόνο για να επιβιώσουν. Πρόσφατα, μία τράπεζα έκανε μια έκθεση που περιείχε την αποκάλυψη ότι η θνησιμότητα στη χώρα μας είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από ό,τι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, και μεγαλώνει. Ταυτόχρονα, η γεννητικότητα πέφτει, οι ασθένειες κάνουν θραύση, οι καρκινοπάθειες αυξάνονται. Για έξι μήνες στα βουλγαρικά φαρμακεία δεν υπήρχαν και συνεχίζουν να μην υπάρχουν αναγκαία φάρμακα για όσους πάσχουν από καρκίνο, διότι παρά το ότι αυτά είναι στις λίστες των ασφαλιστικών φορέων, οι ασφαλιστικοί φορείς λένε ότι δεν έχουν χρήματα - και κανείς δεν ξέρει πόσοι έχουν πεθάνει αυτό το διάστημα!

...αλλά οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις προωθούν όλο και πιο στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ, στις οποίες προσδένονται

Associated Press

...αλλά οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις προωθούν όλο και πιο στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ, στις οποίες προσδένονται
Γιατί τα λέμε αυτά; Γιατί, ταυτόχρονα, η κυβέρνηση της Βουλγαρίας ξοδεύει πάνω από 530 εκατ. δολάρια για τη συμμετοχή της στον πόλεμο. Αν δεν υπήρχε ο πόλεμος στο Ιράκ, θα μπορούσε κάποια στιγμή να διεκδικηθεί η αποπληρωμή του χρέους του Ιράκ προς τη Βουλγαρία, που ξεπερνά τα 2 δισ. δολάρια, πριν τον πόλεμο. Αν δεν υπήρχε το εμπάργκο και ο πόλεμος, αν οι Ιρακινοί μπορούσαν να διαθέτουν ελεύθερα το πετρέλαιό τους, θα μπορούσαμε να εισπράξουμε κι εμείς τα οφειλόμενα. Με αυτό το ποσό θα μπορούσε να επέλθει οικονομική ανάκαμψη της Βουλγαρίας.

Ενάντια στη θέληση του λαού, η βουλγαρική κυβέρνηση αποφάσισε να εκπληρωθεί η αμερικανική επιθυμία για τη χρησιμοποίηση του εδάφους της χώρας μας για τη δημιουργία βάσεων των ΗΠΑ. Ο βουλγαρικός λαός ήθελε δημοψήφισμα για το ζήτημα αυτό. Οπως άλλωστε ήθελε να υπάρξει δημοψήφισμα και για την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, η πουλημένη άρχουσα τάξη ενήργησε σαν τυπικός λακές του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Χρησιμοποιώντας διάφορα ηλίθια, μη λογικά συνθήματα, προσπαθεί να πείσει τον κόσμο ότι δε χρειάζεται η διενέργεια δημοψηφίσματος. Για παράδειγμα, ο βουλγαρικός λαός ήθελε μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση για τους κινδύνους που θα δημιουργούσε η ένταξη στο ΝΑΤΟ. Δεν το επέτρεψαν. Από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης επί χρόνια και 24 ώρες το 24ωρο μόνο τα κυβερνητικά κόμματα, τα οποία δεν έχουν μεταξύ τους διαφορές, έκαναν πλύση εγκεφάλου προσπαθώντας να δείξουν ότι ήταν μονόδρομος, ότι δεν υπήρχε καμία εναλλακτική οδός πέραν της ένταξης στο ΝΑΤΟ. Οι αριστερές δυνάμεις, η κομμουνιστική παράταξη και οργανώσεις, όπως το Συμβούλιο της Ειρήνης, πρακτικά δεν είχαν καμία δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Οχι μόνο για να εξηγήσουν ότι υπάρχει εναλλακτική λύση, αλλά και το ότι υπάρχουν απλώς! Υπάρχει κόσμος που δεν ξέρει ότι υπάρχουμε. Το λέω αυτό για να εξηγήσω σε πόσο δύσκολη κατάσταση βρίσκονται αυτή τη στιγμή τα πατριωτικά και τα αριστερά κινήματα στη Βουλγαρία σήμερα.

«Δεν μπορούμε να ζήσουμε πια...»

-- Βλέπετε να «ξυπνάει» ο κόσμος από τη μαγική εικόνα που του παρουσιάζουν;

-- Υπάρχουν τέτοια μηνύματα. Υπάρχουν δύο-τρία τηλεοπτικά κανάλια, όχι εθνικής εμβέλειας, τα δύο είναι καλωδιακά, εκπέμπουν μόνο στην πρωτεύουσα, και ένα που πάει και σε άλλες μεγάλες πόλεις, που τον τελευταίο χρόνο πολύ συχνά εμφανίζουν πατριώτες, αριστερούς, προοδευτικά σκεπτόμενους ανθρώπους, οι οποίοι εκφράζουν γνώμη. Μερικές φορές δίνουν τη δυνατότητα στον κόσμο να έχει μια αντίδραση, να τηλεφωνεί και να εκφράζει τα παράπονά του για την κατάσταση. Ιδιωτικά είναι, μη φανταστείτε, αλλά οι ιδιοκτήτες τους επιτρέπουν να εκφέρονται και τέτοιες απόψεις. Εννοείται βέβαια ότι η επιρροή τους δε συγκρίνεται με εκείνη των άλλων. Ωστόσο, προσπαθούν να καταδείξουν ότι τα επίσημα αποτελέσματα των κοινωνικών ερευνών που γίνονται δεν έχουν σχέση με όσα ισχυρίζονται οι κρατούντες.

Υπάρχουν σαφή δείγματα ότι ο κόσμος πια εκτιμά πως δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Δεν μπορούμε να ζήσουμε πια.

-- Εκφράζεται αυτό σε διαδηλώσεις, κινητοποιήσεις;

-- Κάναμε μια συνάντηση και συγκέντρωση για τα δύο χρόνια από τον πόλεμο στο Ιράκ, στην οποία συμμετείχαν, λυπάμαι που το λέω, χίλιοι έως χίλιοι διακόσιοι άνθρωποι. Εκτιμώ ότι αυτό συνέβη διότι δεν υπήρχε η δυνατότητα να ενημερωθεί από πουθενά ο κόσμος γι' αυτήν την κινητοποίηση. Η τηλεόραση φρόντισε να καλύψει τη συγκέντρωση με ιδιαίτερα προκλητικό και ταπεινωτικό τρόπο, προβάλλοντας εικόνες που την εμφάνιζαν ως κάτι στο οποίο συμμετείχαν μόνο γέροι και κάποιοι νεαροί που ήταν ...πρεζάκια!

Αλλά, επειδή δεν μπορούν να κρύβουν την αλήθεια για πολύ, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που τους ξεφεύγουν. Για παράδειγμα, υπάρχουν εργαζόμενοι που κατεβαίνουν σε απεργίες διότι, απλούστατα, είναι επί μήνες απλήρωτοι. Αυτό αναγκάζονται να το δείξουν. Δεν μπορούν να αγνοήσουν τέτοια πράγματα τα ΜΜΕ, αν και μερικοί πράγματι το αγνόησαν εντελώς, πως σε όλη τη χώρα μαζεύονται υπογραφές ώστε να υπάρξει δημοψήφισμα για το αν θα πρέπει να λειτουργεί ή όχι το Κοζλοντούι, το πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, διότι η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος έχει αυξηθεί υπέρογκα, και παρ' όλα αυτά η ΕΕ θέλει να κλείσει. Μαζεύτηκαν δύο φορές πάνω από μισό εκατομμύριο υπογραφές για να γίνει δημοψήφισμα, όχι αναγκαστικά υπέρ του Κοζλοντούι, αλλά για να πει ο λαός τι θέλει. Ωστόσο, οι πολιτικοί είχαν προαποφασίσει ότι κάτι τέτοιο δεν επρόκειτο να γίνει, και πράγματι δεν έγινε τίποτα. Επικαλέστηκαν το Σύνταγμα, σύμφωνα με το οποίο μόνο η Βουλή έχει δικαίωμα να προτείνει τη διενέργεια δημοψηφίσματος.

Φυσικά υπήρξαν και διαδηλώσεις εναντίον της δημιουργίας αμερικανικών βάσεων. Θέλαμε να γίνει δημοψήφισμα και για το θέμα αυτό, όμως στο Κοινοβούλιο υπήρχε πλήρης συναίνεση ανάμεσα στα κυβερνητικά και στα αντιπολιτευόμενα κόμματα. Ετσι συμφώνησαν ότι δεν υπήρχε λόγος να επιτρέψουν να γίνει δημοψήφισμα. Αλλά κι εμείς και ο λαός γνωρίζουμε ότι η δημιουργία αυτών των βάσεων είναι κάτι πολύ επικίνδυνο για τα Βαλκάνια. Αρχικά, μάλιστα, πρέπει να πω ότι τα πολιτικά κόμματα ψεύδονταν υποστηρίζοντας ότι αυτές οι βάσεις θα είναι βάσεις του ΝΑΤΟ. Πολύ αργότερα άφησαν να γίνει γνωστό ότι ήταν βάσεις του στρατού των ΗΠΑ.


Μπ. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ