Πέμπτη 9 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 49
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ «Ρ» ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΙΣΤΟ
«Σιγή ιχθύος» για τη ραδιενεργό «τορπίλη»

«Σιγήν ιχθύος», εξακολουθούν να τηρούν οι αρμόδιοι σχετικά με την αποκάλυψη του «Ρ» της Κυριακής, σύμφωνα με την οποία 10.000.000 τόνοι επικίνδυνων καταλοίπων από το εργοστάσιο «Λιπασμάτων Δραπετσώνας» γεμάτων ραδιενέργεια (φωσφογύψος) βρίσκονται εδώ και 25 χρόνια στην περιοχή Σχιστού Περάματος, χωρίς να λαμβάνονται μέτρα προστασίας, παρά μόνο σε ένα μικρό μέρος της έκτασης. Η χρόνια αδράνεια των υπευθύνων, αλλά και η σημερινή σιωπή τους είναι αντιστρόφως ανάλογη με το σοβαρότατο κίνδυνο μόλυνσης που διέτρεξαν τόσα χρόνια και εξακολουθούν να διατρέχουν οι περίοικοι, αλλά και ο υδροφόρος ορίζοντας.

Η μόνη απάντηση που πήραμε επισήμως για το όλο θέμα ήταν αυτή του ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά και πάλι γενική και αόριστη. Συγκεκριμένα μας ειπώθηκε πως «οι αρμόδιες υπηρεσίες το ερευνούν»...

«Οταν υπάρχουν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα, οι υπερασπιστές τους πολεμάνε με κάθε τρόπο όποιον εναντιώνεται. Ενας τρόπος είναι και οι μηνύσεις». Αυτό αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γ. Πατσιλινάκος, βουλευτής του ΚΚΕ και πρώην δήμαρχος Περάματος, σε βάρος του οποίου εκκρεμεί ακόμα μια μήνυση επειδή ως δήμαρχος του Περάματος ήθελε να προχωρήσει στην αποκατάσταση του χώρου που είχε ριχτεί η φωσφογύψος.

Η οδύσσεια ξεκίνησε όταν η δημοτική αρχή της οποίας ήταν τότε επικεφαλής ο Γ. Πατσιλινάκος, πήρε την πρωτοβουλία να πραγματοποιήσει μελέτη για τη μόλυνση του εδάφους. Στη συνέχεια κατέθεσε τη μελέτη τόσο στο Δασαρχείο όσο και στον Οργανισμό Αθήνας. Οι δύο φορείς παρέπεμπαν την ευθύνη από τον έναν στον άλλον.

Μη έχοντας άλλη δυνατότητα, όπως μας τονίζει, η δημοτική αρχή προχώρησε τις εργασίες ανάπλασης του χώρου, ρίχνοντας μπάζα και από πάνω χώμα, ώστε να καλυφτεί η ραδιενεργός «πούδρα». Εκεί ήταν που ο Γ. Πατσιλινάκος δέχτηκε μηνύσεις από το Δασαρχείο, το Πολεμικό Ναυτικό και αυτεπαγγέλτως από τον εισαγγελέα εξαιτίας δημοσιεύματος στον Τύπο. Το μεν Δασαρχείο, προχώρησε σε μήνυση καθώς έκρινε την περιοχή αναδασωτέα. Παρ' όλα αυτά τα προηγούμενα 20 χρόνια επέτρεπε την απόρριψη της φωσφογύψου! Το Πολεμικό Ναυτικό προχώρησε σε μήνυση καθώς ο χώρος αποτελούσε ιδιοκτησία του και ήταν χαρακτηρισμένο πολεμικό οχυρό. Οι δύο μηνύσεις έχουν εκδικαστεί και ο Γ. Πατσιλινάκος αθωώθηκε, ενώ εκκρεμεί για τις 13/6 η εκδίκαση της μήνυσης από το Δασαρχείο.

Είναι χαρακτηριστικό, επισημαίνει ο Γ. Πατσιλινάκος, ότι μέσα σε μια ημέρα προχώρησαν στον αποχαρακτηρισμό του χώρου από πολεμικό οχυρό, στην παραχώρησή του στην Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου και τελικά σε ιδιώτη! Και αυτό την ίδια στιγμή που η δημοτική αρχή είχε ζητήσει να της παραχωρηθεί, προκειμένου να αναπλαστεί και να μην αποτελεί πια εστία μόλυνσης.

«Οταν επιστημονικά υπήρχε γνώση της ραδιενέργειας την οποία περιέχει η φωσφογύψος εδώ και 20 χρόνια και δεν έχει γίνει τίποτε από την πολιτεία, όπως αποκαλύπτεται τώρα και εξακολουθεί να μολύνει καθημερινά τη γειτονιά του μόνο και μόνο για να μη θιγούν συμφέροντα ιδιωτών - καταλήγει ο Γ. Πατσιλινάκος - δίκαια ο κόσμος γίνεται δύσπιστος και αγανακτεί με τους υπεύθυνους για τα επικίνδυνα παιχνίδια που παίζουν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ