Τετάρτη 22 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΟ
Εντείνεται η αντιδραστική αναδιάρθρωση

Με ταχύτατους ρυθμούς προχωράει η κυβέρνηση στην αντιδραστική αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, ούτως ώστε να καταστήσει τον κρατικό μηχανισμό, «σύγχρονο» και «ανταγωνιστικό», όπως ακριβώς το απαιτούν τα συμφέροντα του ντόπιου και πολυεθνικού κεφαλαίου. Μετά, μάλιστα, τη χτεσινή συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπης Παυλόπουλος ξεκαθάρισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «μέχρι το φθινόπωρο, το βασικό θεσμικό πλαίσιο, που αφορά την επανίδρυση του κράτους - και σε επίπεδο κεντρικού κράτους και σε επίπεδο Περιφερειών και Τοπικής Αυτοδιοίκησης - να είναι έτοιμο».

Στο επίκεντρο της χτεσινής συνάντησης του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εσωτερικών, βρέθηκαν οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στη Δημόσια Διοίκηση. Αναλυτικότερα, συζητήθηκε η πορεία σύνταξης του Υπαλληλικού Κώδικα και του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, που, όπως ανακοίνωσε ο Πρ. Παυλόπουλος βρίσκονται στη φάση της ολοκλήρωσής τους. Επίσης, συζητήθηκε το Σχέδιο Νόμου για το Μεταναστευτικό, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή αυτήν τη βδομάδα.

Το ζήτημα του νέου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα αρχίσει να εφαρμόζεται από 1/1/2006, θα βρεθεί στο κέντρο της επικαιρότητας τις επόμενες μέρες, δεδομένου ότι αρχές του Ιούλη θα ξεκινήσουν οι κατ' ευφημισμόν συλλογικές διαπραγματεύσεις με την ΑΔΕΔΥ. Διακηρυγμένη πρόθεση της κυβέρνησης - που υπήρξε διακηρυγμένη πρόθεση και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ - είναι οι μισθοί να συνδεθούν με την παραγωγικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και με την περιβόητη αξιολόγησή τους που αργά αλλά σταθερά προωθείται.

Στο πλαίσιο του νέου μισθολογίου, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να συζητήσει με την ΑΔΕΔΥ επί μηδενικής βάσης την ισχύουσα επιδοματική πολιτική, δηλαδή τα κάθε λογής επιδόματα που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι πέραν των βασικών μισθών τους. Στόχος της κυβέρνησης είναι να προωθήσει τη σύνδεση μισθού - παραγωγικότητας στο Δημόσιο μέσω των επιδομάτων, μια πολιτική που, στη σύλληψή της, προέρχεται από την περίοδο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, όταν στο υπουργείο Εσωτερικών ήταν η Β. Παπανδρέου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ