Τρίτη 28 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
«Φωτιά» βάζει ο ΦΠΑ

Εμμένει η κυβέρνηση στην επιβολή του

Την κερδοσκοπία των ακινήτων πυροδοτούν κυβέρνηση και μεγαλοκατασκευαστές, με τη σταθερή απόφαση της πρώτης να εισαγάγει το ΦΠΑ στις νεόδμητες οικοδομές από την 1η του ερχόμενου Γενάρη. Ξεκαθαρίζοντας το τοπίο, ο υπουργός Οικονομίας, με χτεσινές του δηλώσεις σε ραδιοφωνικό σταθμό, ανέφερε: «Περιμένουμε από την ΕΕ να μας διευκρινίσει το τι επιτρέπεται και τι όχι για το ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία και πιστεύω ότι μέσα στον Ιούλιο θα έχουμε το νομοσχέδιο. Από 1η Ιανουαρίου του 2006 θα έχουμε ΦΠΑ και αυτό για την κυβέρνηση είναι αδιαπραγμάτευτο».

Το κυβερνητικό ...«αδιαπραγμάτευτο» όμως, σημαίνει μια πολύ μεγάλη άνοδο των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, η οποία, σε κάποιες περιοχές, ενδέχεται να ξεπεράσει και το 100% των σημερινών αντικειμενικών τιμών. Ανοιχτό θέμα παραμένει αν θα διατηρηθεί το καθεστώς για το αφορολόγητο απόκτησης πρώτης κατοικίας και μετά την εισαγωγή του ΦΠΑ, ή η κυβέρνηση, επικαλούμενη τα νέα δεδομένα, επιχειρήσει να το καταργήσει.

Η άνοδος των τιμών των ακινήτων, από την κυβέρνηση παρουσιάζεται σαν... φυσιολογική συνέπεια της εφαρμογής του ΦΠΑ, η εισαγωγή του οποίου προϋποθέτει την εξίσωση των αντικειμενικών και των εμπορικών τιμών. Η εξίσωση αυτή θεωρείται επιβεβλημένη, προκειμένου αφ' ενός να εξασφαλιστούν μεγαλύτερα φορολογικά έσοδα, αφ' ετέρου για εξομοίωση, με βάση τα πρότυπα της ΕΕ, και στην Ελλάδα του τρόπου φορολόγησης των ακινήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει την επιβολή μηδενικού φόρου (ΦΠΑ) για τις περιπτώσεις αγοράς πρώτης κατοικίας, και αν αυτό δε γίνει δεκτό, την εφαρμογή του χαμηλότερου συντελεστή (4,5% ή 9%), χωρίς βέβαια να αποκλείεται και το 19%. Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται άνοδος των τιμών και της κερδοσκοπίας, σε μια αγορά ακινήτων η οποία τα τελευταία χρόνια εμφανίζει συνεχείς ανατιμήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ