Τρίτη 28 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΕΣ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Στα σκαριά νέο χαράτσι

Εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, ετοιμάζει η κυβέρνηση

Eurokinissi

Μέσα στο έντονο κλίμα «πετρελαιοτρομοκρατίας», η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο σκληρό πλήγμα στους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, στο πλαίσιο της επιλογής της να μην αγγίξει τα υπερκέρδη των εταιριών που επεξεργάζονται και εμπορεύονται το πετρέλαιο και τα παράγωγά του. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Δ. Σιούφα, χτες σε ραδιοφωνικό σταθμό, μέχρι το τέλος του Ιούλη, θα είναι έτοιμη η ρύθμιση, με την οποία θα εξισωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με του πετρελαίου κίνησης!

Η εξίσωση της φορολόγησης θα εκτινάξει την τιμή αγοράς του πετρελαίου θέρμανσης σε ανυπολόγιστα επίπεδα, καθώς η διαφορά φόρου ξεπερνά σήμερα τα 200 ευρώ ανά τόνο! Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι με αυτόν τον τρόπο θα χτυπήσει το λαθρεμπόριο πετρελαίου και ότι θα εφαρμόσει άλλη μέθοδο για να ωφελούνται της έκπτωσης του φόρου οι καταναλωτές. Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι «θα έχουμε έτοιμο το σχέδιο για το πώς τα νοικοκυριά θα πάρουν πίσω τη διαφορά για το πετρέλαιο θέρμανσης με ένα σύστημα τίμιο και απλό, την ίδια στιγμή που θα ξεκινήσει ο χειμώνας».

Είναι, όμως, ενδεικτικό για τις προθέσεις και την αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης το γεγονός ότι το χειμώνα του 2004 η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αυξήθηκε μέχρι και 50%! Με δεδομένες τις συνθήκες υστερίας, που καλλιεργούν συστηματικά για τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, κυβερνήσεις, εταιρίες και ΜΜΕ, ακόμη και χωρίς την εξίσωση του ειδικού φόρου, η αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης μπορεί να ξεπεράσει αυτό το ποσοστό τον ερχόμενο χειμώνα!

Κάτω από αυτό το καθεστώς τρομοκρατίας, οι λιανικές τιμές της βενζίνης αυξάνονται διαρκώς στη χώρα μας, παρόλο που οι εκπρόσωποι της αγοράς έχουν ομολογήσει ότι δεν είναι άμεσος ο συσχετισμός τους με τις διεθνείς, χρηματιστηριακές τιμές του πετρελαίου. Σύμφωνα με τις μετρήσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, την περασμένη Παρασκευή, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης αυξήθηκε κατά 2,24% και διαμορφώθηκε στα 91,1 λεπτά ανά λίτρο. Από την αρχή του χρόνου, η μέση τιμή της αμόλυβδης αυξήθηκε κατά 24,62% και είναι ένα από τα βασικά προϊόντα που προσεγγίζει τη ...σύγκλιση με την ΕΕ, καθώς υπολείπεται της μέσης τιμής μόλις κατά 22,18%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ