Τετάρτη 29 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.- Οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν την επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν, διά μέσου του ΟΗΕ, εάν η Τεχεράνη δε συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό της πρόγραμμα με την ΕΕ και δε συναινέσει στους όρους που θα της τεθούν. Η προειδοποίηση διατυπώθηκε από την υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, λίγα 24ωρα μετά την εκλογή του «υπερσυντηρητικού» Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ στην προεδρία του Ιράν.

ΒΗΡΥΤΟΣ.- Με 90 ψήφους υπέρ, 1 κατά και 37 αποχές (όλων των Χριστιανών βουλευτών) ο σιίτης ηγέτης της οργάνωσης «Αμάλ», Ναμπίχ Μπέρι, γνωστός για τις «φιλοσυριακές» του θέσεις, επανεκλέχτηκε στην ισχυρή θέση του προέδρου του Κοινοβουλίου με την υποστήριξη και των «αντισυριακών» δυνάμεων του Δρούζου Ουαλίντ Τζουμπλάντ και του σουνίτη Σάαντ Χαρίρι. Η ψήφος ερμηνεύτηκε ως αναγνώριση της συντριπτικής νίκης του συνδυασμού των «Αμάλ - Χεζμπολάχ», στο σιιτικό πληθυσμό.

ΚΑΜΠΑΛΑ.- Με μεγάλη πλειοψηφία οι βουλευτές ενέκριναν στην αναθεώρηση άρθρου του Συντάγματος που επιτρέπει στον πρόεδρο Μουσεβένι να διεκδικήσει για τρίτη φορά τον προεδρικό θώκο. Λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης της Βουλής η αστυνομία, κάνοντας χρήση χημικών, διέλυσε διαδήλωση που κατήγγειλε τους σχεδιασμούς Μουσεβένι και την προοπτική να είναι ισόβιος πρόεδρος.

ΜΙΛΑΝΟ.- Δικαστής του Μιλάνου καταδίκασε 10 πρώην διευθυντικά στελέχη της εταιρίας «Parmalat» και ένα δικηγόρο σε ποινές φυλάκισης, εκδίδοντας την πρώτη καταδικαστική απόφαση σχετικά με την κατάρρευση του μεγαλύτερου ομίλου τροφίμων της Ιταλίας, ο οποίος βρέθηκε με μια τρύπα στους λογαριασμούς του που υπερέβαινε τα 14 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.- Τουλάχιστον 45 Κενυάτες έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο και άλλοι 59 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση στη νοτιοδυτική Κένυα, έπειτα από την κατανάλωση ενός επικίνδυνου ποτού, παρόμοιου με μπίρα, που περιέχει σε υψηλά ποσοστά τη χημική ουσία μεθανόλη, ώστε να γίνεται δυνατότερη. Δεν είναι ωστόσο η πρώτη φορά που η κατανάλωση της μπίρας αυτής, της επονομαζόμενης «Τσανγκάα», προκαλεί μαζικούς θανάτους στην Κένυα.

ΜΑΔΡΙΤΗ.- Οι ψήφοι των μεταναστών δεν ήταν αρκετοί για τον ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος στη Γαλικία και μετά από 15 χρόνια, ο 82χρονος Μανουέλ Φράγα έχασε τις τοπικές εκλογές για μόλις μία έδρα. Στις εκλογές που έγιναν πριν από δέκα περίπου μέρες το Λαϊκό Κόμμα κέρδισε 37 έδρες, το Σοσιαλιστικό Κόμμα 25 έδρες και οι Εθνικιστές της Γαλικίας (BNG) 13 έδρες. Για την αυτοδυναμία χρειάζονταν 38 έδρες.

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.- Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλος ένας αγνοείται από την κατάρρευση κτιρίου, το βράδυ της Δευτέρας, στο κέντρο του Πόρτο, όπως ανακοίνωσε η πυροσβεστική υπηρεσία. Στο κτίριο είχε σημειωθεί έκρηξη, τα αίτια της οποίας παραμένουν άγνωστα.

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.- Πανικός προκλήθηκε σε πανεπιστημιούπολη του Ρίο ντε Τζανέιρο όταν ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού συνετρίβη μέσα στο χώρο του πανεπιστημίου των Μεθοδιστών και στη συνέχεια τυλίχτηκε στις φλόγες. Από την πτώση έχασαν τη ζωή τους οι δύο πιλότοι.

ΤΙΡΑΝΑ.- Επτά άνθρωποι έχασαν χτες τη ζωή τους από τον καύσωνα στην Αλβανία, μετέδωσαν ειδησεογραφικά πρακτορεία.

ΠΕΚΙΝΟ.- Ξεπέρασαν τα 100 εκατομμύρια οι χρήστες του Διαδικτύου στην Κίνα, δήλωσε χτες ο υπουργός της Βιομηχανίας Πληροφορικής της χώρας Σι Γκουχούα στο πρακτορείο «Νέα Κίνα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ