Πέμπτη 30 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Νέκρωσαν» παντού τα εργοτάξια

Υψηλά τα ποσοστά της απεργίας σε όλη τη χώρα

Την απόφασή τους ν' αντισταθούν και ν' αντεπιτεθούν στην αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που οδηγεί την εργατική τάξη στη φτώχεια και την εξαθλίωση διαμήνυσαν και οι οικοδόμοι των νομών της Θεσσαλίας, με τη συμμετοχή τους στην απεργιακή κινητοποίηση.

Μαζικά και δυναμικά έδωσαν το «παρών» τους στην απεργία οι οικοδόμοι της Λάρισας, συμμετέχοντας σε ποσοστό 90%. Το πρωί, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ταξικής διοίκησης του Συνδικάτου τους, συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία του Εργατικού Κέντρου. Στη συγκέντρωση μίλησε ο Γ. Μπλέκος, πρόεδρος του Συνδικάτου και ο Θ. Βάιος, γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Επίσης, χαιρετισμό απηύθυναν ο Μ. Κολοβός, μέλος της Επιτροπής Αγώνα κατά της απελευθέρωσης του ωραρίου και ο Δ. Σταμάτης, μέλος της διοίκησης της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα κοινής δράσης της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Στη συνέχεια αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Οικοδόμων επέδωσε το ψήφισμα της απεργίας στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Φ. Γκούπα.

Στα Τρίκαλα, οι απεργοί οικοδόμοι προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του κτιρίου της Νομαρχίας. Στην Καρδίτσα η απεργιακή συγκέντρωση που έγινε στο Εργατικό Κέντρο ήταν κοινή μ' αυτή των εργαζομένων στους ΟΤΑ, ενώ απεργιακή συγκέντρωση έγινε και στο Βόλο.

Βορειοδυτική Ελλάδα

Μαχητικές συγκεντρώσεις πραγματοποίησαν οι απεργοί οικοδόμοι και στη Βορειοδυτική Ελλάδα. Στα Γιάννενα, στο πλαίσιο και της χτεσινής πανγιαννιώτικης απεργίας, οι οικοδόμοι συμμετείχαν μαζικά στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στέλνοντας το μήνυμα του ενιαίου πανεργατικού αγώνα ενάντια στα σχέδια του κεφαλαίου και της κυβέρνησης. Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, η οποία κατέληξε στο «ΞΕΝΙΑ».

Στην Κέρκυρα οι οικοδόμοι πραγματοποίησαν πορεία και απέκλεισαν συμβολικά τη Νομαρχία, όπου και επιδόθηκε το ψήφισμα με τα αιτήματα του κλάδου.

Στις υπόλοιπες πόλεις της Βορειοδυτικής Ελλάδας, οι ταξικές δυνάμεις των οικοδόμων έδωσαν από τα χαράματα με επιτυχία τη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας στα γιαπιά και τα εργοτάξια. Η συμμετοχή στην απεργία ξεπέρασε στη Θεσπρωτία το 70%, στην Αρτα το 90%, ενώ και στην Πρέβεζα, τη Λευκάδα και το Αγρίνιο τα γιαπιά «νέκρωσαν».

Πελοπόννησος

Με μια δυναμική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, απεργοί οικοδόμοι έστειλαν μήνυμα αγώνα και διεκδίκησης αιτημάτων που να διασφαλίζουν τη ζωή τους στους χώρους εργασίας και να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των οικογενειών τους, με τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία να αγγίζουν το 100%.

Με προμετωπίδα το πανό που έγραφε: «Καμία αυταπάτη, καμία ανοχή σε αυτή την πολιτική. Οι ταξικοί αγώνες συνεχίζονται» και φωνάζοντας συνθήματα κατά της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης παρέδωσαν το ψήφισμά τους διαδοχικά στο δήμαρχο Πατρών, στο νομάρχη Αχαΐας και τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κι έθεσαν υπόψη των υπηρεσιακών παραγόντων - πέρα από τα οικονομικά και θεσμικά αιτήματα - την ανάγκη ανέγερσης προσιτών στην τιμή και άρτια κατασκευασμένων εργατικών κατοικιών, ενώ έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην αντιμετώπιση του ζητήματος της αντισεισμικής και αντιπλημμυρικής θωράκισης της πόλης που είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη.

Νωρίτερα, στην πλατεία Γεωργίου, έγινε η συγκέντρωση των απεργών οικοδόμων, στην οποία κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δημήτρης Αγγελόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας.

Στο Αίγιο, οι οικοδόμοι πραγματοποίησαν πορεία στα γραφεία του ΙΚΑ, όπου και προχώρησαν σε δίωρη συμβολική κατάληψη του κτιρίου. Ανάλογη κινητοποίηση έγινε και στην Κεφαλονιά με οικοδόμους του νησιού να καταλαμβάνουν για δύο ώρες περίπου το ΙΚΑ στο Ληξούρι. Απεργιακές συγκεντρώσεις, με παράλληλα υψηλά ποσοστά συμμετοχής στην απεργία, έγιναν επίσης σε Καλαμάτα, Πύργο, Τρίπολη και Ζάκυνθο.

Μακεδονία - Θράκη

Σημαντικά ήταν τα ποσοστά των οικοδόμων που απέργησαν στους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης. Στην Καβάλα και τη Θάσο η απεργία άγγιξε το 90%, ενώ μαχητική απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποίησαν οι απεργοί στην Καβάλα, όπου συμμετείχαν και τα τρία σωματεία του Νομού Καβάλας (Σωματείο Νομού Καβάλας, Σωματείο Χρυσούπολης, Σωματείο Ελευθερούπολης). Σημαντικά ήταν τα ποσοστά της απεργίας, επίσης, στην Κοζάνη. Με μεγάλη επιτυχία έγινε η απεργία και στη Νάουσα όπου απέργησε το 95% των οικοδόμων. Οι οικοδόμοι έκαναν μαζική και δυναμική πορεία στο κέντρο της πόλης και κατάληψη των γραφείων του ΙΚΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ