Πέμπτη 30 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Συνεργός στις εφοπλιστικές παρανομίες

Στοιχεία-καταπέλτης για πλοία που ταξιδεύουν χωρίς να έχουν καταβληθεί οι ασφαλιστικές εισφορές στο ΝΑΤ

Σε χώρα-«μπανανία» για τους εφοπλιστές έχει μετατρέψει την Ελλάδα η κυβέρνηση της ΝΔ! Οπως αποκαλύπτεται από συγκεκριμένα στοιχεία, η ΝΔ, συνεχίζοντας επάξια το «έργο» της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο καλύπτει πλήρως τις παρανομίες των εφοπλιστών, κουρελιάζοντας κάθε έννοια της εργατικής και γενικότερα της νομοθεσίας της χώρας, αλλά προχωράει και παραπέρα: Οπου δεν παρανομούν οι εφοπλιστές, φροντίζει η ίδια η κυβέρνηση της ΝΔ να το πράξει για λογαριασμό τους, μέσω του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

Τα στοιχεία είναι καταπέλτης. Ειδικότερα, το ΥΕΝ και προσωπικά ο υπουργός, Μ. Κεφαλογιάννης, παραβιάζοντας κατάφωρα τη νομοθεσία του ΝΑΤ και πριν ακόμα γίνει νόμος η διάταξη που έχει εξαγγελθεί για την απαλλαγή των εφοπλιστών της κρουαζιέρας από τις ασφαλιστικές τους εισφορές, έχει δώσει το «ελεύθερο» στον εφοπλιστή Κ. Λουίζου, διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου «Λούη», να μην καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές στο ΝΑΤ για τα τρία πλοία της εταιρίας του στα οποία έχει υψώσει την ελληνική σημαία! Πρόκειται για τα πλοία «ΚΑΛΥΨΩ», «ΕΜΕΡΑΛΝΤ» και «ΠΕΡΛΑ», τα οποία, εκτός των άλλων, έχουν και ειδική, δηλαδή μειωμένη, οργανική σύνθεση!

Επιπλέον, 7 πλοία της ακτοπλοϊκής εταιρίας «Hellenic Seaway» (πρώην HFD) ταξιδεύουν αυτή τη στιγμή κανονικά παρά το γεγονός ότι - σύμφωνα με τα στοιχεία του ΝΑΤ - οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς το Ταμείο είναι ακριβώς 3.073.131,5 ευρώ (ή 1.047.015.902 δραχμές)! Ο λόγος γίνεται για τα πλοία «ΕΞΠΡΕΣ ΑΔΩΝΙΣ», «ΕΞΠΡΕΣ ΑΘΗΝΑ», «ΕΞΠΡΕΣ ΑΠΟΛΛΩΝ», «ΕΞΠΡΕΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝ», «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ», «ΕΞΠΡΕΣ ΧΑΡΟΥΛΑ» και «FLYING CAT 3», στα οποία το ΝΑΤ, με άνωθεν εντολή και παρά τις βεβαιωμένες οφειλές τους - βεβαιωμένες και από τη ΔΟΥ - εκδίδει «πιστοποιητικό μη οφειλής» προκειμένου να δοθεί στα πλοία αυτά ελευθεροπλοΐα! Τέτοια κατάπτυστη απόφαση, για έκδοση πιστοποιητικού μη οφειλής στα παραπάνω πλοία, έλαβε η διοίκηση του ΝΑΤ και προχτές κατά πλειοψηφία με εξόφθαλμη εντολή του ΥΕΝ!

Σε ό,τι αφορά στις παραβιάσεις των εφοπλιστών τα στοιχεία που συνέλεξαν τα ναυτεργατικά Σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», από την περιοδεία συνδικαλιστών τους στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, είναι ενδεικτικά. Συγκεκριμένα, από έλεγχο που διενήργησαν οι συνδικαλιστές στα επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία «ΣΙΡΕΝΕ», «ΠΟΛΑΡΙΣ» και «ΟΥΡΑΝΟΣ» εντόπισαν ότι οι ναυτεργάτες των πλοίων αυτών «εργάζονται - όπως αναφέρεται σε επιστολή τους προς τον υπουργό και όλους τους αρμόδιους - σε καθεστώς ανασφάλιστης εργασίας»! Ακόμα, με ευθύνη του ίδιου του Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας παραβιάζεται κατάφωρα η νομοθεσία για τις οργανικές συνθέσεις και συγκεκριμένα το ΠΔ 177/74 «Περί οργανικής συνθέσεως των πληρωμάτων των επιβατηγών - ακτοπλοϊκών - μεσογειακών - τουριστικών πλοίων». Για την ακρίβεια, όπως εντοπίστηκε από τα σωματεία και αναφέρεται στην επιστολή τους, «από τα τρία πλοία παρατηρούνται ελλείψεις προσωπικού σε 83 θέσεις εργασίας»!

Ζητάει και τα «ρέστα» ο Μ. Κεφαλογιάννης!

Ο υπουργός Μανώλης Κεφαλογιάννης, χτες, με τις δηλώσεις του στην τακτική συνέντευξη Τύπου στους ναυτιλιακούς συντάκτες, όχι μόνο επιβεβαίωσε όλα τα παραπάνω, αλλά δε δίστασε και να προκαλέσει. Απαντώντας για την υπόθεση του ομίλου Λούη σημείωσε ότι «κινούμαστε στα όρια της νομιμότητας» και ότι «η τροπολογία θα γίνει»! Για την ελευθεροπλοΐα στα πλοία της «Hellenic Seaway» είπε: «Για να πάρει απόφαση το ΝΑΤ ασφαλώς και είναι νόμιμο»! Οσο για τους ανασφάλιστους στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, αφού πρώτα επιχείρησε να προβοκάρει τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία λέγοντας ότι του κάνει «εντύπωση που υπερασπίζονται χουντικά διατάγματα», εννοώντας αυτό του 177/74, ισχυρίστηκε ότι γίνονται έλεγχοι και επιβάλλονται ποινές...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ