Πέμπτη 30 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Φεστιβάλ Φιλίππων

Ο Θύμιος Καρακατσάνης στην αριστοφανική «Ειρήνη», με το ΚΘΒΕ
Ο Θύμιος Καρακατσάνης στην αριστοφανική «Ειρήνη», με το ΚΘΒΕ
Από τις 2/7 μέχρι τις 28/8 θα διεξαχθεί το φετινό Φεστιβάλ Φιλίππων, στην Καβάλα και στο χώρο του αρχαίου θεάτρου, όπου πρωτάρχισε να δίνει παραστάσεις πριν από 48 χρόνια, το 1957, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, με διευθυντή τον αξέχαστο Σωκράτη Καραντινό. Εναν θεατράνθρωπο, που από το 1957 προσπάθησε να καθιερωθεί, όπως και στην Επίδαυρο, φεστιβάλ αρχαίου δράματος στα αρχαία θέατρα Φιλίππων και Θάσου, αλλά επί πολλά χρόνια έμεινε αβοήθητος από την πολιτεία και την ΤΑ.

Το φετινό φεστιβάλ θα εγκαινιάσει, στις 2/7, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος με το έργο του Γιώργου Σκαμπαρδώνη «Ουζερί Τσιτσάνης - Παύλου Μελά 22», σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη και μουσική Ευανθίας Ρεμπούτσικα.

Ακολουθούν: 8, 9/7: «Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας»: «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη και σκηνοθεσία του Γιώργου Κιμούλη. 15/7: ΚΘΒΕ: «Ειρήνη» του Αριστοφάνη. Μετάφραση: Κ. Χ. Μύρης. Σκηνοθεσία: Γιάννης Ιορδανίδης. Πρωταγωνιστεί ο Θύμιος Καρακατσάνης. 24/7: «Θέατρο Τέχνης - Κάρολος Κουν»: «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη. Μετάφραση: Γιάννης Βαρβέρης, σκηνοθεσία: Διαγόρας Χρονόπουλος. Πρωταγωνιστούν: Ελένη Ράντου, Αλέξανδρος Μυλωνάς κ.ά. 27/7: Εθνικό Θέατρο: «Αχαρνής» του Αριστοφάνη. Μετάφραση: Παντελής Μπουκάλας. Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος. Παίζουν: Λάκης Λαζόπουλος, Δημήτρης Πιατάς κ.ά. 5/8:«Θεατρική Διαδρομή»: «Ορέστης» του Ευριπίδη. Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς. Σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής. 10/8: ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας - «Θεσσαλικό Θέατρο»: «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου. Μετάφραση: Οδυσσέας Νικάκης. Σκηνοθεσία: Κώστας Καζάκος - Σοφοκλής Πέππας. Πρωταγωνιστεί ο Κώστας Καζάκος. 17/8: Εθνικό θέατρο: «Βάκχες» του Ευριπίδη. Μετάφραση: Κ. Χ. Μύρης. Σκηνοθεσία: Σωτήρης Χατζάκης. 27, 28/8: Θίασος «Κιβωτός» - Κάρμεν Ρουγγέρη: «Πινόκιο». Κείμενο - σκηνοθεσία: Κάρμεν Ρουγγέρη.

Στο σημείωμα του διευθυντή της ΙΗ' Εφορείας Αρχαιοτήτων, Ζήση Μπόνια, που συνοδεύει το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι το αρχαίο (των ρωμαϊκών χρόνων) θέατρο Φιλίππων χρήζει συντήρησης και αναστήλωσης στις παρόδους, στο δυτικό ανάλημμα και στο κοίλο.

Με την ευκαιρία, να σημειώσουμε ότι ακόμα μεγαλύτερες είναι οι αναστηλωτικές ανάγκες του μακρόχρονα εγκαταλειμμένου, αν και σημαντικότατου και σε υπέροχο τοπίο, αρχαιοελληνικού θεάτρου Θάσου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ