Τετάρτη 6 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνάντηση ΑΚΕΛ - Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος

Το ΑΚΕΛ και το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στο Κυπριακό, στη βάση του «σχεδίου Ανάν».

Αποφάσισαν επίσης να συνεχίσουν εντατικά τις συνομιλίες τους, ανασκοπώντας τις διάφορες πτυχές του «σχεδίου Ανάν», επί των οποίων υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Αντιπροσωπείες των δύο κομμάτων, υπό τον Δημήτρη Χριστόφια και τον «πρωθυπουργό» των κατεχομένων Φερντί Σαμπίτ Σόγιερ, είχαν κατά τη χτεσινή μέρα, συνάντηση τριών σχεδόν ωρών στα γραφεία του ΑΚΕΛ.

Σε δηλώσεις μετά το τέλος της συνάντησης ο Δ. Χριστόφιας είπε ότι τα δύο κόμματα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το «σχέδιο Ανάν» αποτελεί τη βάση για περαιτέρω συζήτηση, τόσο σε επίπεδο κομματικό, όσο και σε επίπεδο των ηγετών των δύο Κοινοτήτων και ότι οι όποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο του διαλόγου υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Αποτελεί κοινή πεποίθηση, πρόσθεσε ο Δ. Χριστόφιας, ότι πρέπει να συνενωθούν οι προσπάθειες και οι δυνάμεις για λύση το συντομότερο δυνατό, αφού η πάροδος του χρόνου εδραιώνει το «στάτους κβο».

Από την πλευρά του ο κ. Σόγιερ υπέμνησε την πρόσφατη συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας στον Εβρο, χαρακτηρίζοντάς τη σημαντικό βήμα για συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Τώρα, είπε, είναι ευθύνη των δύο πλευρών να προχωρήσουν στην εξεύρεση κοινού εδάφους, «αφού το κλίμα που επικρατεί αυτή τη στιγμή δηλητηριάζει όχι μόνο τις σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων αλλά και τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας». Ο Τουρκοκύπριος πολιτικός τάχθηκε εναντίον της ευρωδιχοτόμησης και της ταϊβανοποίησης της Κύπρου, λέγοντας ότι «δε γίνεται οι Ελληνοκύπριοι να παίζουν στην πρώτη κατηγορία και οι Τουρκοκύπριοι στη δεύτερη», γιατί αυτό σημαίνει ταϊβανοποίηση.

Ο κ. Σόγιερ ρωτήθηκε και για τον παραλληλισμό που φέρεται να έκαμε μεταξύ του Πινοτσέτ και του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου.

Υποστήριξε ότι σε καμιά περίπτωση δεν έχει κάνει τέτοιο παραλληλισμό και ότι αυτό που είπε, σχολιάζοντας δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας εκπροσωπεί και τους Τουρκοκυπρίους, είναι ότι και η κυβέρνηση Πινοτσέτ ήταν αναγνωρισμένη από τα Ηνωμένα Εθνη. Ομως αυτό, είπε ο κ. Σογιέρ, δε σημαίνει ότι είναι δίκαιο και σωστό.

Δηλώσεις Χρυσοστομίδη

Για την κυβέρνηση, πρωτοβουλία είναι οποιαδήποτε ενέργεια στοχεύει στη σωστή προετοιμασία για επανέναρξη των συνομιλιών, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, απαντώντας σε χτεσινά δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία δεν υπάρχει πρωτοβουλία στο Κυπριακό.

Διερωτήθηκε ακόμη τι εννοούν κάποιοι όταν αναφέρονται σε πρωτοβουλία, κατά την οποία η πλευρά μας να παρακαθήσει στο τραπέζι των συνομιλιών. Η κυβέρνηση, είπε, δεν έχει μείνει αδρανής. Επιδιώκει τη σωστή προετοιμασία για επανάληψη των συνομιλιών.

Ο Κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε ότι πέραν των ενεργειών που γίνονται από τα Ηνωμένα Εθνη υπάρχει και πρωτοβουλία από τον Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο για να πειστούν τα Ηνωμένα Εθνη και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, όταν το θεωρήσει σκόπιμο να αρχίσει μια νέα πρωτοβουλία.

Οι επαφές, πρόσθεσε, συνεχίζονται με τα Ηνωμένα Εθνη και είναι θέμα του Γενικού Γραμματέα πότε θα αποφασίσει να αρχίσει νέα διαδικασία στο Κυπριακό. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κλήθηκε χτες να σχολιάσει και το γεγονός ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να επικυρώσει το πρωτόκολλο προσαρμογής της Τελωνειακής της Ενωσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση πριν από τις αρχές Οκτώβρη, δεδομένου ότι η Τουρκική Εθνοσυνέλευση έκλεισε χτες για τις θερινές διακοπές και θα επαναρχίσει τις εργασίες της την 1η Οκτώβρη.

Θα πρέπει, επισήμανε, η Ευρωπαϊκή Ενωση να έχει σημειώσει ότι πολλές φορές δόθηκαν υποσχέσεις από την Αγκυρα για υπογραφή του πρωτοκόλλου από τη μια βδομάδα στην άλλη.

Παρά τις υποσχέσεις, είπε ο εκπρόσωπος, δεν είδαμε να υπογράφεται το πρωτόκολλο, που αποτελεί υποχρέωση της Τουρκίας πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Οι δηλώσεις του εκπροσώπου έγιναν την ίδια στιγμή που ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Ολι Ρεν δήλωνε στις Βρυξέλλες ότι η μη υπογραφή του Πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής της ένωσης και με τα δέκα νέα κράτη-μέλη συνεπάγεται και μη άνοιγμα των σχετικών με την Τελωνειακή Ενωση κεφαλαίων που αφορούν τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ