Παρασκευή 8 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ
Σε τροχιά κλιμάκωσης των αγώνων

Συγκεντρώσεις και πορείες χτες στην Αθήνα και άλλες πόλεις

Από τη χτεσινή συγκέντρωση των εργαζομένων στην Αθήνα
Από τη χτεσινή συγκέντρωση των εργαζομένων στην Αθήνα
«ΝΔ, ΠΑΣΟΚ η ίδια ιστορία, στηρίζουν και οι δυο την πλουτοκρατία», «Με το ΠΑΜΕ της προοπτικής κόντρα στη λογική της υποταγής», ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης και της πικετοφορίας που πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα τα ταξικά συνδικάτα των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των εργαζομένων στον επισιτισμό.

Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν την ολομέτωπη επίθεση που έχουν εξαπολύσει από κοινού κεφάλαιο και κυβέρνηση σε βάρος των δικαιωμάτων και κατακτήσεών τους, αλλά και τη συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που μέσα από τους «κοινωνικούς διαλόγους» ξεπούλησε και ξεπουλάει στο κεφάλαιο τα δικαιώματά τους. Δήλωσαν αποφασισμένοι να εντείνουν την προσπάθεια για τη μαζική συσπείρωση του κλάδου στον αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, για την ενίσχυση και το συντονισμό της κοινής πάλης με το σύνολο των εργαζομένων. Αλλωστε, στο πλευρό τους βρέθηκαν χτες συνάδελφοί τους από άλλα ταξικά συνδικάτα της Αθήνας και αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ.

Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στις 5.30 το απόγευμα στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου (απέναντι από τους στύλους του Ολυμπίου Διός). Ο Νίκος Οικονόμου, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων στον Επισιτισμό, κάλεσε τους εργαζόμενους: «Σηκώνουμε όλους τους διακόπτες της ταξικής ενέργειας. Είμαστε μάχιμοι. Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Συμπορευόμαστε σε μια στρατιά, κάτω από τη σημαία του ΠΑΜΕ».

Ο Χρήστος Κατσώτης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας, τόνισε: «Το συντονιστικό των σωματείων της Αττικής, σε συνεργασία με άλλα σωματεία της χώρας, θα συνεχίσουν την κοινή τους δράση, για να συγκεντρώσουν τις δυνάμεις που απαιτούνται, για να αλλάξουν οι συσχετισμοί δύναμης και να ενισχυθούν οι ταξικές δυνάμεις, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, για τη διεκδίκηση των αιτημάτων μας».

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, ο οποίος και κάλεσε τους συγκεντρωμένους να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα από τη σημερινή κατάσταση και να συμβάλουν αποφασιστικά ώστε να αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί.

«Ημερήσιος χρόνος σταθερός, 7ωρο, 5ήμερο, ζητάει ο λαός», «Οχι στα κέρδη των εργοδοτών, δωρεάν διακοπές των εργατών», «Υγεία και Παιδεία για όλο το λαό, όχι στο κεφάλαιο το ιδιωτικό» ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναξαν οι διαδηλωτές, κατά τη διάρκεια της πικετοφορίας στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, η οποία και κατέληξε στο Θησείο.

Θεσσαλονίκη

Την απαίτησή τους για κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, για μισθούς και συντάξεις που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους, διαδήλωσαν χτες βράδυ οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε τουριστικές και επισιτιστικές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης. Παρά την εργοδοτική τρομοκρατία, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό και πήραν μέρος στη συγκέντρωση που έγινε μπροστά από το ξενοδοχείο «Ηλέκτρα Παλλάς» στην πλατεία Αριστοτέλους. Κατήγγειλαν τους μισθούς και τα μεροκάματα πείνας, την ανασφάλιστη εργασία και δήλωσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν και να δυναμώσουν τον αγώνα κόντρα στην αντεργατική επίθεση που δέχονται από κυβέρνηση και εργοδοσία, αλλά και κόντρα στις συμβιβασμένες πλειοψηφίες του συνδικαλιστικού κινήματος.

Αλλες πόλεις

Η πρώτη συγκέντρωση του κλάδου, με πρωτοβουλία της νεοσυσταθείσας Πανσαμιακής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα του ΠΑΜΕ, πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Σάμου. Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των ξενοδοχοϋπαλλήλων, κάτι που προμήνυαν και οι μαζικές εγγραφές στο σωματείο τους κατά τη διάρκεια των περιοδειών στα ξενοδοχεία. Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν ακόμα στην Κω, στη Λήμνο και τη Ζάκυνθο, ενώ στη Λάρισα, για το συντονισμό της αγωνιστικής δράσης των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των εργαζομένων στον επισιτισμό, έγινε σύσκεψη με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ