Παρασκευή 8 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ & ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Επιταχύνει η κυβέρνηση

Το υπουργείο Υγείας είναι έτοιμο για την πρόσληψη του χρηματοοικονομικού συμβούλου που θα αναζητήσει τον επενδυτή για τρία μεγάλα έργα, σύμφωνα με τον υπουργό

Τη Θεσσαλονίκη επέλεξε ο υπουργός Υγείας, Νικήτας Κακλαμάνης, για να ανακοινώσει ότι επιταχύνει την εφαρμογή των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην Υγεία, θέλοντας να τονίσει ότι η κυβέρνηση προσδοκά να μετατρέψει τη χώρα μας σε άρμα της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας στα Βαλκάνια, όπως προβλέπουν τα σχέδια του Δ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

Ετσι, ο Ν. Κακλαμάνης ανακοίνωσε χτες ότι το υπουργείο Υγείας είναι έτοιμο για την προκήρυξη πρόσληψης του χρηματοοικονομικού συμβούλου που θα επιλέξει τον επενδυτή στο χώρο της Υγείας, στα πλαίσια του νομοσχεδίου για τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που - κατά τον υπουργό Υγείας - θα ψηφιστεί μέσα στο καλοκαίρι. Η εφαρμογή των συμπράξεων θα γίνει σε τρία έργα: Ενα -κατά τον υπουργό Υγείας - θα αφορά σε καινούριο νοσοκομείο 700 κλινών, το δεύτερο θα αφορά σε εθνικό κέντρο μεταμοσχεύσεων και το τρίτο θα αφορά σε νοσοκομείο παίδων 500 κλινών.

Ο Ν. Κακλαμάνης απέφυγε να κατονομάσει ποια θα είναι τα τρία έργα και μίλησε με γρίφους, όπως ότι «δεν πρόκειται να γίνει ένα νοσοκομείο παίδων στην Αθήνα», υπονοώντας ότι θα γίνει στη Θεσσαλονίκη. Οσον αφορά στο μεταμοσχευτικό κέντρο, στο οποίο αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, περιγράφεται ως διαβαλκανικό κέντρο στα σχέδια του Δ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και προσδοκά την άγρα ασθενών-πελατών στα πλαίσια του λεγόμενου ιατρικού τουρισμού. Ετσι, εκείνο που μένει να προσδιοριστεί είναι το τρίτο «μεγάλο έργο» στο χώρο της Υγείας στα πλαίσια των συμπράξεων.

Αυτή την αντιλαϊκή πολιτική με την εκχώρηση «φιλέτων» του ευαίσθητου τομέα της Υγείας στους επιχειρηματίες ο Ν. Κακλαμάνης προσπάθησε να τη συγκαλύψει με λαϊκίστικες κορόνες και μεταθέτοντας την όλη χρηματοδότηση στα ασφαλιστικά ταμεία - λες και τα ασφαλιστικά ταμεία δεν τα χρηματοδοτούν οι εργαζόμενοι. Ετσι, εν πρώτοις, ο Ν. Κακλαμάνης είπε ότι «βασική προϋπόθεση» για τα έργα με συγχρηματοδότηση στον τομέα της Υγείας είναι «ότι όποιες υποδομές γίνουν θα ανήκουν στο εθνικό σύστημα Υγείας» και ότι σε αυτές τις υποδομές είτε στο νέο νοσοκομείο «θα έχουνε ισότιμη και ελεύθερη πρόσβαση όλοι οι Ελληνες πολίτες με πλήρη κάλυψη από τους ασφαλιστικούς τους φορείς». Θέλοντας να συγκαλύψει την υποταγή της κυβέρνησης στην επιχειρηματική δραστηριότητα ο Ν. Κακλαμάνης είπε: «Αυτές είναι δύο παράμετροι οι οποίες δεν μπαίνουν σε διαπραγμάτευση». Ο υπουργός είπε πως δεν ξέρει ποιος θα έχει το μάνατζμεντ ή άλλες λεπτομέρειες αλλά πλειοδότησε σε λαϊκισμό, παρουσιάζοντας ως ιδεοληψίες του παρελθόντος την εναντίωση στην εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας, που φέρνουν σε απόγνωση λαϊκά στρώματα στην ώρα της ανάγκης: «Το λιγότερο, είπε, που ενδιαφέρει τη μάνα, τον πατέρα που έχει ένα παιδί άρρωστο και τώρα αναγκάζεται να το πάει στην Αθήνα για να κάνει την εξειδικευμένη επέμβαση είναι ποιος θα έχει την καθαριότητα ή το κέτερινγκ σε αυτό το νοσοκομείο; Εκείνο που την ενδιαφέρει είναι να έχει πρόσβαση, να μην πληρώνει, να έχει καλούς γιατρούς και να γίνεται το παιδί της καλά στην πόλη που ζει. Οποιος λοιπόν θέλει να εναντιωθεί και να μου βάλει τις γνωστές ταμπέλες περί ιδιωτικοποίησης της Υγείας όταν θα φτιαχτεί αυτό το νοσοκομείο παίδων ας βγει να πάει να τα πει στους συντοπίτες σας αυτά... Εθνικό Σύστημα Υγείας, δωρεάν και ελεύθερη πρόσβαση. Τα υπόλοιπα για εμένα δεν έχουν σημασία».

Τα περί ελευθερίας, όμως, σημαίνουν ατέλειωτες ουρές καθώς δε φτάνει το προσωπικό ενώ το δωρεάν που λέει ο υπουργός δεν είναι απ' τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά απ' το ασφαλιστικό ταμείο -δηλαδή την άλλη τσέπη του εργαζόμενου.

Κατά τ' άλλα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προσπάθησε να παρουσιάσει ως επιτυχές το σύστημα «καθημερινής εναλλασσόμενης εφημερίας» στα νοσοκομεία του Νομού Θεσσαλονίκης.

Στην ουσία, μεταφέρθηκε και στη Θεσσαλονίκη η διάχυση των εφημεριών σε όλα τα νοσοκομεία του νομού χωρίς αυτά να πληρούν τις ανάλογες προϋποθέσεις σε υποδομές και προσωπικό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζωή για όσους έχουν να πληρώσουν (2012-10-19 00:00:00.0)
Ολα για τους ιδιώτες! (2006-02-14 00:00:00.0)
Διεκδικούν το υγιές «φιλέτο» (2006-01-26 00:00:00.0)
Προσεκτικά αλλά αποφασιστικά προς την εμπορευματοποίηση (2005-05-20 00:00:00.0)
Συμβάσεις και συμπράξεις με επιχειρηματίες (2005-05-07 00:00:00.0)
«Ιός» άγριας κερδοφορίας (2005-04-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ