Σάββατο 16 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ως εδώ και μη παρέκει

Αποτελεί κοινό μυστικό ότι η οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ, αναδεικνύεται - για το μεγάλο κεφάλαιο - εξίσου «καρποφόρα» και «αποδοτική» με εκείνη που εφάρμοζαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Κάθε μέρα που περνάει, επιβεβαιώνει στην πράξη πως η πολιτική που υπηρετούν τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας, αποδεικνύεται καταστροφική και για τη χώρα και για τον απλό εργαζόμενο λαό. Του λόγου το αληθές ότι οι μεγαλοεπιχειρηματίες απολαμβάνουν τους «καρπούς» από τις πολιτικές ενίσχυσης των κερδών τους, που εφαρμόζονται από «πράσινες» και «γαλάζιες» κυβερνήσεις, βεβαιώνουν και τα οικονομικά αποτελέσματα των μεγάλων (μορφής ΑΕ και ΕΠΕ) επιχειρήσεων για το πρώτο τρίμηνο του 2005, που επεξεργάστηκε η εταιρία «Hellastat».

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία αυτά, 305 μεγάλες επιχειρήσεις - εισηγμένες στο Χρηματιστήριο - αύξησαν τα κέρδη προ φόρων κατά 13,7%, συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2004. Δεν είναι βέβαια υπερβολή να πούμε πως πέρα από την αυξανόμενη, άμεση εκμετάλλευση της μισθωτής εργασίας, ένα αξιόλογο τμήμα της αύξησης των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων προέρχεται από την αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου σε όφελός τους. Δηλαδή, τη φοροδιαφυγή, την εισφοροδιαφυγή και άλλες μορφές πλουτισμού, σε βάρος των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων.

Σ' αυτό συνηγορούν και οι βαρύγδουπες διαπιστώσεις των καθ' ύλην αρμοδίων (πρώην και νυν πρωθυπουργών, υπουργών κλπ.) οι οποίοι συχνά πυκνά ομολογούν δημόσια αυτή την κατάσταση. Βέβαια, όταν οι καθ' ύλην αρμόδιοι παραδέχονται δημόσια την επικίνδυνη διόγκωση της φοροδιαφυγής, το κάνουν για να δικαιολογήσουν την επιβολή νέων αντιλαϊκών μέτρων και όχι για να χτυπήσουν τη φοροδιαφυγή ή την εισφοροδιαφυγή.

Την κοινή αυτή αλήθεια τεκμηριώνουν μια σειρά αποφάσεις και μέτρα που θεσπίστηκαν στο πρώτο 16μηνο διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ, όπως η ψήφιση των νόμων για τη μείωση των συντελεστών φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων κατά 10 μονάδες και τον «επαναπατρισμό κεφαλαίων από το εξωτερικό» (με τον πρώτο έριξε «λάδι στη φωτιά» των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και με τον δεύτερο έδωσε άφεση αμαρτιών στους φοροφυγάδες και φοροκλέφτες και τους ομοίους τους). Στη συνέχεια, όμως, προχώρησε στην επιβολή της πρώτης δέσμης φοροεισπρακτικών μέτρων (αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, των ειδικών έμμεσων φόρων στα τσιγάρα, καθώς και των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων για τους τραπεζοϋπαλλήλους), με πρόσχημα την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος, ενώ έπεται και συνέχεια (ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, τα εργασιακά κλπ.).

Με δεδομένες τις παραπάνω κοινές αλήθειες - ότι δηλαδή οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ μοιράζουν τα οφέλη των εφαρμοζόμενων γαλαζοπράσινων πολιτικών στους οικονομικά ισχυρούς (με τη μορφή κερδών) και χρεώνουν το λογαριασμό των φοροεισπρακτικών και άλλων αντιλαϊκών μέτρων στους οικονομικά ασθενείς (τα πλατιά λαϊκά στρώματα) - δε δικαιολογείται καμιά ανοχή. Το φτάνει πια δεν μπορεί να εκφραστεί με εκδηλώσεις δυσφορίας ή παθητικής αντίστασης. Οι συνθήκες απαιτούν εδώ και τώρα την ανάπτυξη του μετώπου πάλης των εργαζομένων από κοινού με τη μικρομεσαία αγροτιά και τους αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ, μέχρι την πλήρη ανατροπή της εφαρμοζόμενης - καταστροφικής για το λαό και τη χώρα - πολιτικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ