Κυριακή 17 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
ΤΑ ΤΕΤΡΑΔΙΑ ΤΟΥ ΕΣΥΝ

(Ο αγώνας κατά των ναρκωτικών)

Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ φτάνει από το ΕΣΥΝ - το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών, που απευθύνει κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στα Παραρτήματά του, που οργανώνουν εκδηλώσεις καταπολέμησης των ναρκωτικών.

ΜΠΟΡΕΙ, βέβαια, να πέρασε η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών (η 26η Ιουνίου), αλλά ο αγώνας αυτός δεν είναι υπόθεση μιας μέρας ούτε μιας μόνο υπενθύμισης. Είναι ένα κάλεσμα που απευθύνει στους απλούς πολίτες, τους μαζικούς, πολιτιστικούς, συνδικαλιστικούς, κοινωνικούς, επιστημονικούς και νεολαιίστικους φορείς να πλαισιώσουν και να ενισχύσουν ένα ισχυρό κοινωνικό κίνημα ενάντια στις αιτίες που οδηγούν στα ναρκωτικά και τη χρήση τους.

ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ Παραρτήματα του ΕΣΥΝ παλεύουν τα ναρκωτικά σ' ολόκληρη την Ελλάδα. Το 2ο Τετράδιο που κυκλοφόρησε πρόσφατα το Παράρτημα της Πάτρας, με πλούσια αγωνιστική ύλη στο μεγάλο αυτό στόχο, μας φέρνει σ' όλη την 25χρονη διαδρομή του αγώνα του λευκού θανάτου.

Η σ. ΕΛΕΝΗ Μωραΐτου, πρώην πρόεδρος του ΕΣΥΝ, κάνει αναφορά σ' αυτήν την 25ετία του ασίγαστου αγώνα. Τα ναρκωτικά, όπως χαρακτηριστικά είπε στην ομιλία της, είναι μάστιγα του αιώνα μας, ένας άλλος τρόπος εξανδραποδισμού και υποταγής της Νεολαίας, είναι η εξαθλίωση και η αποχαύνωση της νέας γενιάς.

ΕΙΚΟΣΙ πέντε χρόνια αντιναρκωτικού αγώνα από τότε. Χρόνια δύσκολα, με πολλές ανηφόρες, αντιξοότητες, με πολλά εμπόδια. Αλλά και χρόνια αγωνιστικά, γιατί νιώθεις όμορφα και ζωντανά κι ελπιδοφόρα κι ανθρώπινα όταν παλεύεις για τα νιάτα, για το αύριο της κοινωνίας, για ποιότητα ζωής.

ΚΑΙ ΔΕΝ σταματάς όταν καρπώνεσαι επιτυχίες, όταν αναδεικνύεις την αλήθεια, όταν γεύεσαι τη νίκη. Κι είναι σίγουρο ότι θα φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο, ανθρώπινο, χωρίς εκμετάλλευση, αν όλοι μαζί ενωθούμε και παλέψουμε αυτή τη μάστιγα του αιώνα. Γιατί, όταν παλεύεις κατά των ναρκωτικών, παλεύεις κατά του καπιταλισμού.

ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ μας τώρα το «τετράδιο Δεύτερο», μια έκδοση με πολλή φροντίδα και κέφι, που τη δούλεψε το Παράρτημα Πάτρας και το αφιερώνουν στα 25 χρόνια του ΕΣΥΝ. Χρόνια γεμάτα δράση, προσπάθειες κι αγώνες για την πρόληψη, για την ίδια τη ζωή.

ΣΤΟ «2ο Τετράδιο» έχουμε μια παρουσίαση της πλούσιας δράσης που αναπτύσσει το ΕΣΥΝ στα Προσφυγικά Πάτρας, με θέμα βέβαια τα Ναρκωτικά και πάνω σ' αυτό έγινε ενημέρωση και συζήτηση.

ΜΕΡΕΣ και στιγμές γεμάτες δράση. Το ΕΣΥΝ Πάτρας είχε παρουσία στις εκδηλώσεις που οργανώθηκαν τη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη στην επέτειο της δολοφονίας του το 1963.

ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ επίσης πως το ΕΣΥΝ Πάτρας έχει ακόμη και ραδιοφωνική παρουσία στους 94 ΜΗΖ, στη συχνότητα του «Ράδιο Γάμα», που τους φιλοξενεί από το 2003. Είναι η ραδιοφωνική ομάδα του ΕΣΥΝ που κάθε Σάββατο πρωί 10.00 με 11.00 κρατά συντροφιά με ειδήσεις, σχόλια και πληροφορίες που έχουν σχέση με την επικαιρότητα και την πρωτογενή πρόληψη κατά των ναρκωτικών.

ΔΕΝ μπορούσε φυσικά να λείψει το ΕΣΥΝ από τον πανεπιστημιακό χώρο. Ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα του Χημικού Τμήματος του Πανεπιστημίου της Πάτρας, πήρε μέρος στην εκδήλωση που οργανώθηκε εκεί για τα ναρκωτικά, με ομιλητή τον πρόεδρο του ΕΣΥΝ Πάτρας Χρ. Γκρεκιώτη.

ΠΛΟΥΣΙΑ και με ζωηρό ενδιαφέρον η συζήτηση από μέρους των φοιτητών πάνω σε πολλά και κρίσιμα θέματα όπως είναι ο διαχωρισμός των ναρκωτικών σε «σκληρά» και «μαλακά».

«ΣΤΗΡΙΓΜΕΝΟΙ στα καλά σας λόγια - γράφει της σύνταξης το σημείωμα - τις κριτικές παρατηρήσεις και τις προτροπές, αλλά και την οικονομική σας στήριξη βρήκαμε να ετοιμάσουμε το 2ο τεύχος του περιοδικού μας που θα κυκλοφορήσει σε 1.200 τεύχη για να φτάσει σε 1.200 σπίτια με διάθεση να μην μείνει ούτε 1 στα γραφεία μας...».

ΤΟ ΤΕΤΡΑΔΙΟ Δεύτερο παρουσιάζει αισιόδοξα τη δουλιά και τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει πάνω του το ΕΣΥΝ Πάτρας. Αναμφίβολα κι είναι καλύτερο στη 2η εμφάνιση. Αλλά είναι επίσης σημαντικό πως το τετράδιο ξανοίγεται σε ενδιαφέροντα θέματα. Και φωτίζει μεγάλα κοινωνικά προβλήματα. Ο δρόμος είναι δύσκολος, είναι ανηφορικός, αλλά να θυμηθούμε πώς πήραμε πάνω μας στα μαύρα χρόνια της Κατοχής τον αγώνα. Κι είχαμε θετικά τότε αποτελέσματα σε παρόμοιο αγώνα. Να κάνουμε πράξη η πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά ν' αποκαλύπτει τις αιτίες και τους υπεύθυνους του προβλήματος και μέσα από δράσεις θα αντιπαλεύει και θα αντιμετωπίζει τα αίτια που οδηγούν στην εξάρτηση. Αγώνας για έναν κόσμο χωρίς πολέμους και στον οποίο οι νέοι δε θα χρειάζονται κανένα ναρκωτικό.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ