Παρασκευή 29 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
«Πράσινο φως» για CAFTA

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μήνες διαμαχών και αναβολών, αλλά τελικά ο Αμερικανός Πρόεδρος φαίνεται ότι κατήγαγε έστω και μια δύσκολη νίκη στο θέμα της δημιουργίας ζώνης ελεύθερου εμπορίου με τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής, την CAFTA, η οποία έστω και οριακά εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με 217 ψήφους υπέρ έναντι 215 κατά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι 25 Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές αψήφησαν τις εντολές της ηγεσίας τους και καταψήφισαν τη συμφωνία, ενώ άλλοι δύο προτίμησαν την αποχή. Από τους Δημοκρατικούς, μόλις 15 ψήφισαν υπέρ της δημιουργίας της CAFTA.

Σύμφωνα με το CNN, ο ίδιος ο Πρόεδρος Μπους αναγκάστηκε να εμφανιστεί στο Κογκρέσο την Τετάρτη, προκειμένου να πείσει τους βουλευτές του κόμματός του για τη σημασία της νέας ζώνης ελεύθερου εμπορίου.

Η CAFTA καταργεί τα εμπορικά σύνορα μεταξύ των ΗΠΑ και πέντε χωρών της Κεντρικής Αμερικής: της Γουατεμάλας, του Ελ Σαλβαδόρ, της Ονδούρας, της Νικαράγουας, της Κόστα Ρίκα και της Δομινικανής Δημοκρατίας. Για να τεθεί όμως σε ισχύ πρέπει να εγκριθεί καταρχήν και από τη Γερουσία, όπου η μάχη αναμένεται ακόμη πιο δύσκολη, αλλά και από όλα τα εμπλεκόμενα κράτη. Ανάλογη εμπορική συμφωνία - γνωστή ως NAFTA - είχε υπογραφεί το 1994 μεταξύ των ΗΠΑ, του Καναδά και του Μεξικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ