Παρασκευή 29 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Προς νέο αντιτρομοκρατικό νόμο

ΚΑΪΡΟ.--

Την ανάγκη αντικατάστασης του νόμου έκτακτης ανάγκης που ισχύει από τις αρχές της δεκαετίας του '80, από ένα «αυστηρό αντιτρομοκρατικό νομικό πλαίσιο» επισήμανε χτες ο Αιγύπτιος Πρόεδρος. Ο Χόσνι Μουμπάρακ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη γενέτειρά του Μενουφίγια, προανήγγειλε, ουσιαστικά, το νέο αντιτρομοκρατικό νόμο, εκτιμώντας ότι «είναι απαραίτητος για την εθνική ασφάλεια και σταθερότητα της χώρας». Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι το υπάρχον καθεστώς «έκτακτης ανάγκης», που δεν έχει, ουσιαστικά, αρθεί από το 1981 μέχρι σήμερα, έχει, ήδη, μετατρέψει την Αίγυπτο σε ένα από τα πλέον αστυνομοκρατούμενα και αυταρχικά κράτη στον κόσμο.

Κατά τη διάρκεια της ίδιας ομιλίας, ο Μουμπάρακ ανήγγειλε την υποψηφιότητά του, για πέμπτη συνεχόμενη φορά, στις επικείμενες προεδρικές εκλογές της 7ης Σεπτέμβρη. Τυπικώς, πριν ανακοινωθεί η υποψηφιότητα αυτή θα πρέπει να εγκριθεί από το Πολιτικό Γραφείο του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος, κάτι που δεν είχε γίνει μέχρι χτες.

Τέλος, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος κάλεσε τις αραβικές ηγεσίες σε έκτακτη σύνοδο κορυφής, στις 3 Αυγούστου, στο Σαρμ ελ Σέικ, προκειμένου «να εξεταστεί η διαμορφωθείσα κατάσταση στον αραβικό κόσμο και τα γενεσιουργά αίτια της τρομοκρατίας που έπληξε και το συγκεκριμένο θέρετρο προσφάτως». Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Αχμάντ Ναζίφ δήλωνε ότι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας περνά κατά πολύ μέσα από τον τερματισμό της κατοχής στα παλαιστινιακά εδάφη και στο Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ