Παρασκευή 5 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
16ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Οι νεολαίοι εργάτες δίνουν το «παρών»

Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ

Το Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών είναι ένας νεολαιίστικος θεσμός που οργανώνεται από το 1947 και γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια. Σκοπός του είναι η συσπείρωση νέων ανθρώπων αγωνιστών, η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών, η ενδυνάμωση της συμμετοχής της νεολαίας στις αντιιμπεριαλιστικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις των λαών. Το Φεστιβάλ άντεξε και συνεχίζει το ταξίδι του στον κόσμο και μετά τη μεγάλη επίθεση που δέχτηκαν τα εργατικά και λαϊκά κινήματα από το κεφάλαιο και τον ιμπεριαλισμό σε όλο τον κόσμο, στις αρχές της δεκαετίας του '90 και ύστερα.

Φέτος, επιλέχθηκε η Βενεζουέλα να φιλοξενήσει το Φεστιβάλ και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς η συγκεκριμένη χώρα βρίσκεται καθημερινά στο στόχαστρο του ιμπεριαλισμού. Ο Πρόεδρος της χώρας, Ούγο Τσάβες, και η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση γίνονται αποδέκτες των απειλών του Λευκού Οίκου, της CIA, που επιδιώκουν να χτυπήσουν φανερά και κρυφά την προσπάθεια να χαραχτεί ένας άλλος δρόμος, προς το συμφέρον του λαού και της εργατικής τάξης της Βενεζουέλας. Κατ' επέκταση, η συμμετοχή των χιλιάδων νέων στο συγκεκριμένο Φεστιβάλ ενοχλεί τους ιμπεριαλιστές και μπαίνει στο μάτι τους. Στέλνει μήνυμα ελπίδας και αλληλεγγύης στους πολύπαθους λαούς της Λατινικής Αμερικής και στη σοσιαλιστική Κούβα.

Η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ με απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ συμμετέχει, με μια αντιπροσωπεία δεκάδων νέων εργαζομένων στα πλαίσια της ελληνικής αποστολής. Για εμάς έχει πολύ μεγάλη σημασία και στα πλαίσια αυτού του Φεστιβάλ να αναδειχτούν τρία κεντρικά ζητήματα:

Πρώτον, ότι τα προβλήματα που βιώνει η εργατική νεολαία σε όλο τον κόσμο έχουν τον ίδιο εχθρό και είναι κοινή η αιτία τους. Η εξυπηρέτηση των αναγκών των πολυεθνικών και των μονοπωλίων περνά πάνω από τη ζωή και το πτώμα της εργατικής νεολαίας. Για παράδειγμα, η εγκληματική πολιτική του ιμπεριαλισμού που σχετίζεται με την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου και το άνοιγμα νέων αγορών καθιστά πρωτίστως θύματα τους νέους εργαζόμενους.

Δεύτερον, θέλουμε να αναδείξουμε ότι είναι καθοριστικός ο ρόλος των νέων εργαζομένων στον προσανατολισμό και στην ενδυνάμωση του νεολαιίστικου κινήματος. Η συμβολή των νέων εργαζομένων διαπαιδαγωγεί τη νέα γενιά με τις αξίες της ταξικής πάλης και της ταξικής σύγκρουσης. Θέτει σε προτεραιότητα τη σημασία της συμμετοχής και της δράσης των νέων εργαζομένων στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Αναδεικνύει, επίσης, ποια τάξη είναι αυτή που παράγει τον πλούτο, ποιοι την εκμεταλλεύονται και σε ποιον πρέπει να ανοίξουμε μέτωπο αντίστασης και ανυπακοής.

Με αυτόν τον τρόπο η συμμετοχή της εργατικής νεολαίας βοηθά το νεολαιίστικο κίνημα να συμπαραταχτεί με το εργατικό κίνημα και να αποφύγει ιδεολογήματα και αντιλήψεις που συγκαλύπτουν τους υπαίτιους των προβλημάτων της νεολαίας, εκτονώνουν τις αγωνιστικές διαθέσεις και αποπροσανατολίζουν ως προς τη διέξοδο. Παράδειγμα, τα συνθήματα και τα επιχειρήματα υπέρ της επικίνδυνης αντίληψης που προβάλλει ο οπορτουνισμός διεθνώς, ότι ο καπιταλισμός μπορεί να γίνει ανθρώπινος.

Τρίτον, με την παρουσία μας εκεί θέλουμε να επιμείνουμε στην προβολή του άλλου δρόμου που πρέπει να χαράξει πρωτοπόρα η εργατική τάξη σε όλο τον κόσμο. Το δρόμο που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος και την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος που προσφέρει τις εγγυήσεις για το μέλλον της εργατικής νεολαίας και της νέας γενιάς.

Η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ στο Φεστιβάλ οργανώνει δύο εκδηλώσεις. Η πρώτη αφορά στην Ολυμπιάδα και στα εργατικά «ατυχήματα» και στις συνολικές επιπτώσεις που είχε στο λαό της χώρας μας. Η δεύτερη αφορά στο 8ωρο, στο σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας. Ακόμα θα συμμετάσχουμε σε δύο συζητήσεις με θέματα: «Νέοι συνδικαλιστές από όλο τον κόσμο συζητούν» και «Οι νέοι εργαζόμενοι στην πάλη για το δικαίωμα στη μόνιμη, σταθερή δουλιά με δικαιώματα». Ταυτόχρονα, η Γραμματεία θα διακινήσει χιλιάδες αγγλόφωνες και ισπανόφωνες ανακοινώσεις του ΠΑΜΕ, όπου παρουσιάζονται ο ταξικός προσανατολισμός, η δράση του και εκφράζει τη διεθνιστική αλληλεγγύη του. Και θα διανείμει σε εκπροσώπους οργανώσεων dvd με διεθνιστικές δραστηριότητες του ΠΑΜΕ. Τέλος, με την παρουσία μας εκεί θέλουμε να στείλουμε μήνυμα στην εργαζόμενη και άνεργη νεολαία της χώρας μας. Μήνυμα αισιόδοξο και ρεαλιστικό, ότι ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος. Οτι όταν η εργατική τάξη και οι λαοί επιλέγουν πορεία ανυπακοής στις επιλογές του κεφαλαίου μπορούν να νικήσουν.


Βάσω ΜΟΥΚΑΝΟΥ
Επικεφαλής της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ