Παρασκευή 5 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Διατηρούνται τα αδιέξοδα

Αναβαθμίζονται... και πάλι τα ΤΕΙ με το νομοσχέδιο που εξήγγειλε το υπουργείο Παιδείας και ενέκρινε την περασμένη Τρίτη η Κυβερνητική Επιτροπή και το οποίο αποτελεί ουσιαστικά επέκταση του νόμου 2916/01, με τον οποίο τα ΤΕΙ «βαφτίστηκαν» ανώτατα, χωρίς να ληφθεί κανένα μέτρο ουσιαστικής αναβάθμισής τους. Ανάμεσα σε άλλα, το νομοθέτημα θα προβλέπει σύσταση 1.030 οργανικών θέσεων από τις οποίες 600 για εκπαιδευτικό προσωπικό, δυνατότητα στα ΤΕΙ για εφαρμοσμένη έρευνα και αυτοτέλεια στον καθορισμό των προγραμμάτων σπουδών τους. Μέτρα, που όχι μόνο δεν αλλάζουν τη φυσιογνωμία, αλλά και την ουσία του περιεχομένου, του ρόλου και της αποστολής των ΤΕΙ όπως τα γνωρίζουμε έως τώρα, που είναι και το μεγάλο ζήτημα, αλλά δεν επιλύουν ούτε καν τα επιμέρους προβλήματα. Ετσι, ακόμα και η εξαγγελία για μόνιμες θέσεις προσωπικού σε ποσοστό όμως που κυμαίνεται περίπου στο 10% των πραγματικών αναγκών, σημαίνει στην ουσία διατήρηση σε μεγάλο βαθμό του θεσμού των εκτάκτων και ωρομισθίων.

Σε συνθήκες προώθησης αντιδραστικών αλλαγών συνολικά στην ανώτατη εκπαίδευση, ώστε αυτή να υπακούει και να υπηρετεί τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου και με μία κυβέρνηση ένθερμο υποστηρικτή αυτών των αναδιαρθρώσεων που αποφασίζονται σε επίπεδο ΕΕ, δεν υπάρχει χώρος για αυταπάτες περί πραγματικής αναβάθμισης των ΤΕΙ. Η ακόμα μεγαλύτερη εξάρτηση των ιδρυμάτων από τις επιχειρήσεις, η απαξίωση των σπουδών και των πτυχίων και η στροφή προς την παραγωγή μιας μεγάλης μάζας μισοειδικευμένου, φτηνού ευέλικτου εργατικού δυναμικού συμβαδίζουν με τις συνολικότερες αλλαγές που προωθούνται στην οικονομία και τις εργασιακές σχέσεις. Οι στρατηγικές αυτές επιλογές που εφαρμόζονται σήμερα με μεγαλύτερη ένταση στο χώρο της Παιδείας, όχι μόνο δεν επιτρέπουν την οποιαδήποτε αναβάθμιση των ΤΕΙ, αλλά οδηγούν στην ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση και των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.

Τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν τα ΤΕΙ και στα οποία δε δίνουν λύση επιμέρους ρυθμίσεις, συνδέονται με το ρόλο που προσδίδει το μεγάλο κεφάλαιο στην Παιδεία συνολικά. Τα μέτρα που προωθούνται δεν υπονομεύουν απλά τις σπουδές και τα πτυχία, αλλά και την επιστημονική εξέλιξη και την πρόοδο. Εχουν μετατρέψει την επιστήμη σε εργαλείο άντλησης υπερκερδών, υπερεκμετάλλευσης και ενίσχυσης και διαιώνισης του εκμεταλλευτικού συστήματος. Στο πλαίσιο αυτό, προβάλλει επιτακτική η ανάγκη για διεκδίκηση μιας ενιαίας δημόσιας και δωρεάν Ανώτατης Εκπαίδευσης, στην υπηρεσία των σύγχρονων αναγκών του λαού, χωρίς τον αναχρονιστικό διαχωρισμό Πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Χρειάζονται ιδρύματα από τα οποία όλοι οι απόφοιτοι, και τα παιδιά της εργατικής τάξης δηλαδή και όχι μόνο οι γόνοι της πλουτοκρατίας, θα έχουν κατακτήσει βαθιά γνώση της επιστήμης τους, των βασικών αρχών της εξέλιξής της, της σύνδεσής της με τις υπόλοιπες επιστήμες, την επάρκεια επίσης που απαιτείται στον τομέα τους και δυνατότητα για ολοκληρωμένη άσκηση του επαγγέλματός τους. Μόνο που αυτή η δυνατότητα μόνο σε συνθήκες κατάργησης των εκμεταλλευτικών σχέσεων μπορεί να κατακτηθεί. Επομένως, η πάλη σ' αυτή την προοπτική είναι υπόθεση πρώτ' απ' όλα της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων μαζί με τη νεολαία, που να κατευθύνεται ενάντια στα μονοπώλια, το κεφάλαιο. Και που απαιτεί άμεσα να εγκαταλείψει ο λαός τα κόμματα της πλουτοκρατίας και να συνταχθεί με το ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ