Σάββατο 6 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΑΣΤΕΡΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ»
Πέθανε αβοήθητος πάνω στο μεροκάματο

Τις τεράστιες ελλείψεις μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλιάς αναδεικνύει ο θάνατος 52χρονου σερβιτόρου στο ξενοδοχείο

Νεκρό μέσα από το ξενοδοχείο όπου δούλευε έβγαλαν χτες το πρωί το συνάδελφό τους Δημήτρη Χιόνη οι εργαζόμενοι στον «Αστέρα Βουλιαγμένης». Ο 52χρονος σερβιτόρος δούλευε στο ξενοδοχείο 27 ολόκληρα χρόνια. Παρά το γεγονός ότι είχε κάνει εγχείρηση στην καρδιά, δεν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα, για να μεταφερθεί σε άλλο αντικείμενο εργασίας, λιγότερο επιβαρυντικό. Ο θάνατος του εργαζόμενου -πιθανότατα από ανακοπή καρδιάς - αναδεικνύει, για μια ακόμη φορά, την τεράστια έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλιάς. Ακόμα και αυτή η πενιχρή προστασία που παρέχει το νομικό πλαίσιο καταστρατηγείται από τους εργοδότες.

Σύμφωνα με μαρτυρίες εργαζομένων και συνδικαλίστριας του κλάδου, που εργάζεται στο ξενοδοχείο, δεν έχουν δει ποτέ το γιατρό Εργασίας στην επιχείρηση - που απασχολεί συνολικά 650 άτομα - και δε γνωρίζουν καν το όνομά του. Οι καταγγελίες απαντούν στον ισχυρισμό της εργοδοσίας ότι στον «Αστέρα Βουλιαγμένης» υπάρχει γιατρός (και μάλιστα τρεις!) με ειδικότητα παθολόγου, που εκτελεί τα καθήκοντα του γιατρού Εργασίας και ο οποίος παρουσιάζεται τρεις φορές τη βδομάδα στο συγκρότημα.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, στην περίπτωση ασθενή με καρδιοπάθεια θα έπρεπε να υπήρχε μέριμνα, με ευθύνη του γιατρού Εργασίας για την παροχή πρώτων βοηθειών στους εργαζόμενους (παρουσία νοσηλευτικού προσωπικού ή ομάδων εργαζομένων που έχουν εκπαιδευτεί για την παροχή πρώτων βοηθειών). Αν ο συγκεκριμένος εργαζόμενος είχε εξεταστεί απ' το γιατρό Εργασίας και είχε κάποιο σύμπτωμα νοσήματος (πίεση, στεφανιαία νόσος, διαβήτης κλπ.) θα μπορούσε ακόμα αυτές τις μέρες, λόγω καύσωνα, να απουσιάσει απ' την εργασία, όπως προβλέπει η σχετική υπουργική απόφαση.

Οι καταγγελίες αναφέρουν ακόμα ότι η νοσηλεύτρια που δουλεύει από τις δέκα το πρωί έως τις έξι το απόγευμα βρίσκεται σε σημείο απομακρυσμένο από πολλούς χώρους του συγκροτήματος και απαιτείται χρόνος, για να προσφέρει βοήθεια όταν αυτό χρειαστεί. Οτι οι εργαζόμενοι ποτέ δεν έχουν περάσει από προληπτικές ιατρικές εξετάσεις, ότι δεν υπάρχουν ομάδες εργαζομένων που να έχουν εκπαιδευτεί για την παροχή πρώτων βοηθειών, όταν ο γιατρός και το απαραίτητο νοσηλευτικό προσωπικό απουσιάζουν.

Ετσι, σύμφωνα με τις καταγγελίες, χτες, όταν ο Δ. Χιόνης «έπεσε από τα πόδια του» στις 8.20 το πρωί, οι μόνοι που έσπευσαν να βοηθήσουν ήταν οι συνάδελφοί του. Ούτε καν οι προϊστάμενοι, που δεν εμφανίστηκαν παρά μόνο σαράντα περίπου λεπτά αργότερα, όταν ήρθε το ΕΚΑΒ. Μάλιστα, η συνδικαλίστρια, όταν ζήτησε να υπάρχουν σε πρώτη ζήτηση υλικά πρώτων βοηθειών εισέπραξε από προϊστάμενο την απάντηση: «Τώρα θέλεις να γίνεις και γιατρός;»! Επίσης, εκτός από την απουσία γιατρού Εργασίας, η συνδικαλίστρια κατήγγειλε ότι γενικότερα τα μέτρα ασφάλειας είναι ελλιπή. Οπως για παράδειγμα το ζήτημα της πυρασφάλειας που κανείς δεν ξέρει πώς λειτουργεί.

Ολα τα παραπάνω, επιβεβαιώνουν για μια ακόμα φορά ότι η εντατικοποίηση της δουλιάς, σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη μέτρων ασφάλειας, βάζουν σε άμεσο κίνδυνο την υγεία, ακόμα και τη ζωή χιλιάδων εργαζόμενων. Με στόχο τη μεγιστοποίηση του εργοδοτικού κέρδους και στα πλαίσια της βελτίωσης της «ανταγωνιστικότητας», η ανθρώπινη ζωή βγαίνει στη διατίμηση...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ