Πέμπτη 18 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Επιχείρηση αποπροσανατολισμού για τα καύσιμα

Η κυβέρνηση προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την ακρίβεια και προτείνει μέτρα... παραπέρα ενίσχυσης του κεφαλαίου

Την ώρα που οι εργαζόμενοι βρίσκονται μπροστά στις αλλεπάλληλες ανατιμήσεις στις τιμές των καυσίμων και άλλων ειδών στην αγορά, η κυβέρνηση όχι μόνο επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, αλλά αντί να πάρει το οποιοδήποτε μέτρο παρέμβασης για την προστασία των λαϊκών εισοδημάτων, επαναφέρει στο προσκήνιο μέτρα και πολιτικές που αποβλέπουν στην παραπέρα ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου. Σ' αυτά τα πλαίσια προβάλλει και πάλι την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, μαζί με τις προβαλλόμενες εναλλακτικές μορφές ενέργειας, ως πανάκεια για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων. Τα παραπάνω προκύπτουν από τα όσα ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης μετά την Κυβερνητική Επιτροπή, στην οποία εγκρίθηκαν μια σειρά κυβερνητικές αποφάσεις, που στην πραγματικότητα δεν αντιμετωπίζουν στο παραμικρό τα αλυσιδωτά προβλήματα που προκαλούν οι τιμές του πετρελαίου.

Ιδιαίτερη έμφαση φαίνεται πως οι κυβερνώντες δίνουν τώρα για την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων που λειτουργούν στο χώρο του φυσικού αερίου. Οπως είπε ο Δ. Σιούφας, μέχρι τον Απρίλη του 2006 θα συνδεθούν όλα τα κρατικά κτίρια με το δίκτυο φυσικού αερίου όπου υπάρχει (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία), αφού προφανώς αντικαταστήσουν τους καυστήρες τους. Επίσης, επεκτείνεται σε όλη τη χώρα η εγκατάσταση πυκνωτών αντιστάθμισης στα δημόσια κτίρια εκτός από τη Φθιώτιδα, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο που έγινε φέτος. Ακόμα, ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι ολοκληρώνονται οι διαδικασίες των νέων διαγωνισμών για την εισαγωγή φυσικού αερίου σε έντεκα νομούς και οι σχετικές προκηρύξεις για τη δημιουργία τριών νέων εταιριών παροχής αερίου θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Το... κερασάκι πάντως είναι ότι, όπως είπε, μέσα στο Σεπτέμβρη θα κατατεθούν στη Βουλή τα νομοσχέδια για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου. Επίσης, μέσα στο Σεπτέμβρη θα έχουν ολοκληρωθεί τα νομοσχέδια για την εισαγωγή των βιοκαυσίμων - των καυσίμων δηλαδή που παράγονται από συγκεκριμένες καλλιέργειες - και για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μεταξύ των άλλων ανακοίνωσε ότι η Κυβερνητική Επιτροπή ενέκρινε τη δημιουργία Συμβουλίου Ενεργειακής Στρατηγικής που θα αναλάβει το σχεδιασμό σε μακροπρόθεσμη βάση των ενεργειακών ζητημάτων, καθώς και τη δημιουργία Ινστιτούτου στη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας που θα έχει την ευθύνη παρακολούθησης και αδειοδότησης για έρευνες εξεύρεσης υδρογονανθράκων.

Επί της ουσίας ερωτηθείς σχετικά με τις ανατιμήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες που προκαλούν οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, ο Δ. Σιούφας παρέπεμψε με γενικολογίες στην ...«επιδίωξη» της κυβέρνησης «να υπάρξουν οι λιγότερες δυνατές επιπτώσεις στον πληθωρισμό και συνεπώς οι λιγότερες δυνατές επιπτώσεις στα εισοδήματα των καταναλωτών». Με δεδομένο ότι στην πράξη η κυβέρνηση παρακολουθεί από απόσταση τις ανατιμήσεις από τα καύσιμα μέχρι τα ράφια των σούπερ μάρκετ, με πρόσχημα άλλοτε τις διεθνείς τιμές των καυσίμων και άλλοτε την «ελεύθερη αγορά» και τον «ανταγωνισμό», ο καθένας καταλαβαίνει ότι τίποτα δεν έχουν να περιμένουν οι καταναλωτές από την κυβέρνηση για τον περιορισμό των επιπτώσεων στα εισοδήματά τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προφανώς καθόλου τυχαία χτες, που συνήλθε η Κυβερνητική Επιτροπή με συγκεκριμένους στόχους, η Επιτροπή Ανταγωνισμού εξέδωσε μια λακωνική ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει ότι «έχουν συλλεγεί τα αναγκαία στοιχεία προκειμένου οι υπηρεσίες της να προχωρήσουν στην επεξεργασία τους και στη σύνταξη σχετικής εισήγησης» αναφορικά με το αίτημα του υπουργού Ανάπτυξης για διενέργεια ελέγχου σε όλα τα στάδια παραγωγής, διακίνησης και εμπορίας πετρελαιοειδών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Βουτιά» στην ενεργειακή φτώχεια (2022-10-14 00:00:00.0)
Τινάζουν στον αέρα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς (2022-03-04 00:00:00.0)
Αναζητούν εναλλακτικές λύσεις ενώ οξύνεται η κόντρα με τη Ρωσία (2014-10-18 00:00:00.0)
Στην τελική ευθεία η ενεργειακή «απελευθέρωση» (2005-10-05 00:00:00.0)
Οι ανατιμήσεις διαψεύδουν τους κυβερνώντες (2005-09-04 00:00:00.0)
Θα υλοποιήσουμε ό,τι προσδοκάτε... (2004-05-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ