Πέμπτη 18 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ»
Διευκολύνουν την επέκταση των πολυεθνικών

Δόθηκε χτες στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο που αφορά στη σύσταση της λεγόμενης «Ευρωπαϊκής Εταιρίας». Πρόκειται για μια ακόμα απόφαση - οδηγία της ΕΕ. Η σχετική απόφαση πάρθηκε στη διάρκεια της Συνόδου της Νίκαιας το 2000, που στόχο έχει με τη δημιουργία νέας εταιρικής μορφής, της «Ευρωπαϊκής Εταιρίας», να διευκολύνει την επέκταση των πολυεθνικών σε επίπεδο χωρών ΕΕ μέσω συγχωνεύσεων απλοποιώντας τις διαδικασίες.

Σύμφωνα με το σκεπτικό που διέπει τη ρύθμιση, απευθύνεται αποκλειστικά σε υφιστάμενες, επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται ή προτίθενται να δραστηριοποιηθούν σε συνεργασία με εταιρίες ή εταιρία άλλου ή άλλων κρατών - μελών σε κοινοτική κλίμακα και δεν περιορίζονται στην ικανοποίηση καθαρά τοπικών αναγκών.

Η Ευρωπαϊκή Εταιρία είναι κεφαλαιουχική κατά μετοχές εταιρία, με ελάχιστο εταιρικό κεφάλαιο 120.000 ευρώ και έχει ίδια νομική προσωπικότητα. Ο κανονισμός της ΕΕ που διέπει το νομοσχέδιο προβλέπει ότι είναι δυνατή η σύσταση τέτοιας εταιρίας, με συγχώνευση ήδη υφιστάμενων εταιριών, με καταστατική έδρα και κεντρική διοίκηση στην ΕΕ, αρκεί δύο τουλάχιστον από αυτές να διέπονται από το Δίκαιο διαφορετικών κρατών - μελών ή με δημιουργία από αυτές Ευρωπαϊκής Εταιρίας χαρτοφυλακίου. Επιπλέον, επιτρέπεται σε εταιρίες και άλλα νομικά πρόσωπα που ασκούν οικονομική δραστηριότητα και υπάγονται στο Δίκαιο διαφορετικών κρατών - μελών να ιδρύουν κοινές θυγατρικές. Ακόμα, μπορεί μια ελληνική ανώνυμη εταιρία να μετατραπεί σε Ευρωπαϊκή Εταιρία εάν η εταιρία αυτή έχει την καταστατική της έδρα και την κεντρική της διοίκηση μέσα στην ΕΕ και θυγατρική σε κράτος - μέλος διαφορετικό από το κράτος της καταστατικής της έδρας. Η εταιρία τέτοιου τύπου θεωρείται ανώνυμη εταιρία και η σύσταση και λειτουργία της διέπεται από το Δίκαιο του κράτους - μέλους όπου βρίσκεται η καταστατική της έδρα. Επιτρέπεται η ελεύθερη μεταφορά της έδρας ευρωπαϊκής εταιρίας σε άλλο κράτος - μέλος, χωρίς αυτό να συνεπάγεται λύση της εταιρίας και δημιουργία νέου νομικού προσώπου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ