Κυριακή 12 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
Θέλουμε δημόσιο και δωρεάν σχολείο

Για το δυνάμωμα των αγώνων, αλλά και την επιμονή του υπουργείου Παιδείας να εφαρμόσει την εκπαιδευτική «μεταρρύθμιση» με όποιο κόστος, οι νέοι μαθητές παραθέτουν τα αφοπλιστικά τους επιχειρήματα.

-Το υπουργείο Παιδείας λέει ότι δε θα καταργήσει αυτή την εκπαιδευτική «μεταρρύθμιση», ότι αυτή «εφαρμόζεται και ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζεται». Πώς το σχολιάζετε αυτό;

- Θεοδόσης: Καλά δεν περιμένουμε να πει κάτι διαφορετικό ο κ. Αρσένης. Εμείς λέμε ότι αν ο κ. Αρσένης δε θέλει να ακούσει τα αιτήματά μας, τόσο το χειρότερο για αυτόν. Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Εμείς μαζί με τους γονείς μας, τους καθηγητές μας, με τα εργατικά σωματεία και τους φοιτητές θα συνεχίσουμε αυτό το πανεκπαιδευτικό μέτωπο για την κατάργηση των νόμων. Στο κάτω κάτω, δεν εξαρτάται από αυτούς.

- Αγγελική: Και στο παρελθόν πολλοί νόμοι έχουν καταργηθεί, όπως τα διατάγματα του Κοντογιαννόπουλου. Και τώρα, ό,τι και αν λέει το υπουργείο Παιδείας, το ξέρουν όλοι πολύ καλά ότι θα καταργηθούν. Γιατί με τους αγώνες με όλο το λαό όλα γίνονται.

- Ενα από τα αιτήματα των μαθητών είναι ενιαίο 12χρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο. Στην πράξη τι σημαίνει αυτό;

- Θεοδόσης: Πρακτικά αυτό σημαίνει ισότιμη μόρφωση για όλα τα παιδιά. Σημαίνει σύγχρονες γνώσεις και σύγχρονα εφόδια για όλους τους μαθητές. Από τη στιγμή που χωρίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία σε γυμνάσιο και λύκειο αυτόματα εννοούν ότι κάποιοι θα έχουν τη μόρφωση του γυμνασίου, κάποιοι θα έχουν τη μόρφωση του λυκείου, κάποιοι μπορεί να μην έχουν και τίποτε. Εμείς δεν το δεχόμαστε αυτό. Θέλουμε όλοι, μέχρι τα 18 μας χρόνια, να έχουν ισότιμη μόρφωση, άσχετα με το τι θα ακολουθήσουν μετά το σχολείο. Αντί για αυτό όμως, ο υπουργός Παιδείας υποσχόμενος την ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μας πετάει έξω από το λύκειο, μας κλείνει ουσιαστικά την «πόρτα» από τις πρώτες κιόλας τάξεις του λυκείου.

- Αγγελική: Θέλουμε ένα σχολείο 12χρόνο να μας δίνει σύγχρονες γνώσεις και εφόδια στη ζωή, να μας βγάζει ολοκληρωμένους ανθρώπους, ικανούς να καταλαβαίνουμε τι μας γίνεται, να κυριαρχούμε στη ζωή μας. Θέλουμε ενιαία μόρφωση. Για παράδειγμα, τη μάχη της Σαλαμίνας να μην την κάνουμε και στο δημοτικό και στο γυμνάσιο και στο λύκειο και να επαναλαμβάνουμε τα ίδια πράγματα. Θέλουμε ένα σχολείο να είναι καταρχήν δημόσιο, να δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους τους μαθητές. Οχι ένα σχολείο ελιτίστικο, αυτό που χωρίζει την ελίτ από τα παιδιά της εργατικής τάξης.

- Μέχρι σήμερα ποια είναι τα αποτελέσματα από τον αγώνα των μαθητών; Τι έχουν κερδίσει;

- Θεοδόσης: Τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά. Πέρσι με τις μεγαλειώδης κινητοποιήσεις καταφέραμε και αφήσαμε για τρεις μήνες τους νόμους της κυβέρνησης στα χαρτιά. Καταφέραμε να σπάσουμε των τριών χρονών πολυδιαφημιζόμενη «μεταρρύθμιση», μέσα σε τρεις μήνες. Τώρα κανείς μαθητής δε συμφωνεί με τους νόμους. Σπάσαμε την τρομοκρατία και τον αυταρχισμό που χρησιμοποιούν για να σταματήσουμε τον αγώνα μας και καταφέραμε τη συλλογικότητα, την ενότητα και τον συντονισμό στο κίνημά μας. Από κει και πέρα, οι πρακτικές κατακτήσεις ήταν να μην καταργηθεί ο θεσμός των μετεξεταστέων πέρσι για τη Β' Λυκείου, δηλαδή το 30% των μαθητών θα είχαν «μείνει στον τόπο» αν δεν υπήρχε ο θεσμός των μετεξεταστέων. Καταφέραμε στα ΤΕΕ να μην υπάρξει το 18μηνο, τα παιδιά να μην δώσουν νομαρχιακές εξετάσεις στον Α' κύκλο σπουδών. Εμείς όμως, παρ' όλες αυτές τις μικρές κατακτήσεις, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι να καταργήσουμε αυτούς τους νόμους.

- Αγγελική: Και αποδείξαμε ότι δεν είμαστε μια «χαμένη γενιά», όπως ήθελαν να μας παρουσιάσουν, ή η γενιά της «Κόκα Κόλα» ή η άγνωστη «γενιά Χ». Είμαστε μια κερδισμένη γενιά.

- Ο αγώνας φουντώνει. Μέχρι πού είναι διατεθειμένοι οι μαθητές να φτάσουν;

- Αγγελική: Το έχουμε αποδείξει ότι οι διαθέσεις μας είναι πάρα πολλές και ότι είμαστε διατεθειμένοι να φτάσουμε μέχρι το τέλος. Και το τέλος θα είναι να καταργήσουμε αυτούς τους νόμους. Είναι ο στόχος μας, έχουμε τη δύναμη, έχουμε τη ζωντάνια, έχουμε την οργή και θα το κάνουμε. Τα προβλήματα είναι πολλά και δεν είμαστε διατεθειμένοι να σκύψουμε το κεφάλι πουθενά. Εχουμε τους γονείς, τους εργαζομένους, τους καθηγητές μαζί μας, που μας βοηθούν. Και η κυβέρνηση με αυτά τα μέτρα που παίρνει οξύνει ακόμα περισσότερο την οργή μας και μας κάνει να είμαστε ακόμα πιο αποφασιστικοί για την επίτευξη του στόχου μας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρέμβαση με αφορμή την κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων στο Λύκειο (2020-06-25 00:00:00.0)
Πρόκληση για τις λαϊκές οικογένειες το σχέδιο της κυβέρνησης (2017-09-02 00:00:00.0)
Είμαστε μια κερδισμένη γενιά που ξέρει τι θέλει (1999-12-12 00:00:00.0)
Δε μασάνε... (1999-12-07 00:00:00.0)
Αστα Γεράσιμε... (1999-01-10 00:00:00.0)
Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι τη νίκη (1998-12-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ