Σάββατο 3 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ
Ζητά αντισταθμιστικά για τη χωματερή

Να απαγορεύσει τη διέλευση όλων των απορριμματοφόρων που διέρχονται από τα όριά του, έχει αποφασίσει ο Δήμος Ασπροπύργου, αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά του, που είναι η δίκαιη κατανομή των αντισταθμιστικών οφειλών, λόγω των επιπτώσεων που έχει η λειτουργία του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στα Ανω Λιόσια. Η απαγόρευση θα διαρκέσει δύο μέρες, με ημερομηνία έναρξης τη Δευτέρα 5 Ιούνη, μέρα αφιερωμένη στην Προστασία του Περιβάλλοντος.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση του δήμου, η κατανομή των αντισταθμιστικών οφειλών γίνεται σχεδόν με μοναδικό κριτήριο τα διοικητικά όρια, στα οποία βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής (ΕΣΚΔΝΑ), ενώ θα έπρεπε να λαμβάνονται υπόψη οι επιπτώσεις της λειτουργίας τους στην ευρύτερη περιοχή. Συγκεκριμένα, τα απορρίμματα που θάβονται στο ΧΥΤΑ παράγουν υγρά απόβλητα, που διαποτίζουν το έδαφος και λόγω της κλίσης του καταλήγουν στην περιοχή του Ασπρόπυργου, αχρηστεύοντας τα υπόγεια νερά. Αυτό ισχύει για τον πρώτο χώρο ταφής, που δεν είχαν ληφθεί μέτρα ολικής στεγανοποίησής του, κάτι που δε συμβαίνει με το σημερινό χώρο ταφής.

Ο δήμος ζητά, η κατανομή των αντισταθμιστικών οφειλών για το Α` εξάμηνο του 2000 να αποδοθεί άμεσα στο δήμο. Ακόμα, ζητείται η Εκτελεστική Επιτροπή της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ), ύστερα από διάλογο με τους εμπλεκόμενους δήμους, να συγκαλέσει διοικητικό συμβούλιο, ώστε να ληφθεί απόφαση για δικαιότερη κατανομή των αντισταθμιστικών, τόσο για το β` εξάμηνο του 2000, όσο και τα επόμενα έτη. Τέλος, αποφασίστηκε ότι σε περίπτωση που ο Δήμος Ασπροπύργου «υποστεί οποιαδήποτε αποθετική ζημιά από τη μη απόδοση των αντισταθμιστικών, να προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά παντός υπευθύνου».

Κινητοποίηση των εργαζομένων στον ΕΣΔΚΝΑ

Σε κινητοποίηση, προχώρησαν οι εργαζόμενοι του ΕΣΔΚΝΑ, απαιτώντας να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του υφυπουργού Εσωτερικών Κ. Καϊσερλή για τη φύλαξη του χώρου και το κλείσιμο των ανεξέλεγκτων χωματερών, που βρίσκονται παραπλεύρως του ΕΣΔΚΝΑ. Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Κ. Καϊσερλής είχε δεσμευτεί για τη λήψη άμεσων μέτρων για τη φύλαξη του ΧΥΤΑ και την απομάκρυνση των ρακοσυλλεκτών. Ακόμα υποσχέθηκε να δοθεί σύντομα λύση στο πρόβλημα της λειτουργίας των ανεξέλεγκτων χωματερών που επιβαρύνουν το περιβάλλον, αλλά και έχουν ως αποτέλεσμα ο ΕΣΔΚΝΑ να έχει απώλεια κερδών, λόγω της μη εκφόρτωσης των απορριμμάτων εντός των εγκαταστάσεών του, όπως και επιβάλλεται. Υποτίθεται ότι το μέτρο για τη φύλαξη του χώρου θα εφαρμοζόταν από την περασμένη Δευτέρα, αλλά δεν έγινε τίποτα.

Οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε κινητοποίηση (δεν επέτρεπαν την είσοδο των απορριμματοφόρων στο ΧΥΤΑ) και απαίτησαν να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις. Η κινητοποίησή τους διήρκεσε μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής, όταν και ήρθε διμοιρία των ΜΑΤ προκειμένου να φυλάξει προσωρινά το χώρο. Ετσι, αποφασίστηκε η αναστολή της κινητοποίησης μέχρι τη Δευτέρα που θα συνεδριάσει το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΕΣΔΚΝΑ για να προγραμματίσει τις επόμενες κινήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ