Σάββατο 3 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΜΠΑΛΑΦΑ
Ποινή για το γόητρο της Αστυνομίας

Το δικαστήριο του επέβαλε δυόμισι χρόνια φυλάκιση, παρά την πρόταση του εισαγγελέα για απαλλαγή από τις κατηγορίες

Δυόμισι χρόνια συνολική ποινή φυλάκισης επέβαλε χτες το Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας στον Γιώργο Μπαλάφα για την «υπόθεση Καπανδριτίου», παρά τη σαθρότητα των εναντίον του κατηγοριών και την απαλλακτική πρόταση του εισαγγελέα της έδρας Δ. Μαλακάση. Το δικαστήριο (πρόεδρος Σταμ. Γιακουμέλος, μέλη Γρ. Κουτσόπουλος, Γ. Σακκάς, Μαρία Βασιλάκη και Θεοχάρης Μπίρπος) έκρινε ένοχο τον Γ. Μπαλάφα για «κατοχή ναρκωτικών και όπλων», που η Αστυνομία ισχυρίζεται ότι τα βρήκε σπίτι του στο Καπανδρίτι την 1-12-92, αφού όμως τον είχε συλλάβει μία μέρα πριν στο Γαλάτσι. Παράλληλα, του αναγνώρισε το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, όπως είχε γίνει και πρωτόδικα πέρσι το Μάη από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, το οποίο τον είχε καταδικάσει τότε σε 7,5 χρόνια κάθειρξη.

«Το δικαστήριο - είπε στους δημοσιογράφους ο Γ. Μπαλάφας μετά την απόφαση - δεν είχε το θάρρος να αποδεχτεί την έκθεση, τον εξευτελισμό διωκτικών μηχανισμών και προσπάθησε να περισώσει το κύρος τους, κάτι που δεν πείθει την κοινή γνώμη».

Ο συνήγορός του Σπ. Φυτράκης δήλωσε ότι τις επόμενες μέρες θα ασκήσει αναίρεση στον Αρειο Πάγο και θα ζητήσει από το δικαστήριο την αναστολή εκτέλεσης της ποινής. Επίσης, θα κινήσει τη διαδικασία της αποφυλάκισης, αφού ο Γ. Μπαλάφας έχει συμπληρώσει τα δύο πέμπτα της ποινής που του επιβλήθηκε, ως προσωρινά κρατούμενος. «Εγινε - πρόσθεσε - εσφαλμένη εκτίμηση του αποδεικτικού υλικού, γιατί δεν υπήρχαν ικανά στοιχεία να στηρίξουν τις κατηγορίες».

Στην αγόρευσή του ο εισαγγελέας, απευθυνόμενος προς τους δικαστές, είχε επισημάνει: «Ολα όσα ακούστηκαν είναι κλονιστικά για το δικαστή. Αυτά με κλόνισαν και μένα για να σας ζητήσω να αμφιβάλλετε για τα δύο βαρύτερα αδικήματα. Ερχονται οι ίδιοι οι μάρτυρες και σας λένε ότι δεν είναι δυνατόν αυτός ο άνθρωπος να τα είχε. Για να έχω ήσυχη τη συνείδησή μου, θα ζητήσω την ενοχή του, μόνο για τον πομπό και τις ταυτότητες, αδικήματα που αποδέχεται και ο ίδιος, και απαλλαγή λόγω ελαχίστων αμφιβολιών για τα δυο βαρύτερα, των ναρκωτικών και των όπλων». «Αυτή είναι η σωστότερη προσέγγιση αυτού του ζητήματος», τόνισε στην αγόρευσή του και ο Σπ. Φυτράκης. «Με βάση τα δεδομένα νομίζω ότι υπάρχουν επαρκείς αμφιβολίες για να προχωρήσετε στην αθώωσή του. Η κοινή γνώμη τον έχει αποδεχτεί ως αθώο. Ας δοθεί μια λύση ισορροπίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ