Σάββατο 3 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΒΟΙΑΣ
Αναγκαίος ο ταξικός προσανατολισμός

Την Κυριακή το Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο, σε αλλαγή των συσχετισμών καλεί η «Ταξική Ενότητα»

Από κινητοποίηση εργαζομένων στη ΒΙΟΜΑΓΝ
Από κινητοποίηση εργαζομένων στη ΒΙΟΜΑΓΝ
Μέσα στο κλίμα των οξυμένων προβλημάτων που δημιουργεί η νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης για τους εργαζόμενους της Εύβοιας, πραγματοποιείται την Κυριακή 4 Ιούνη το Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο τουΕργατικού Κέντρου Εύβοιας (ΕΚΕ), όπου 161 αντιπρόσωποι καλούνται να εκλέξουν τη νέα 15μελή διοίκησή του και τους πέντε αντιπροσώπους για τη ΓΣΕΕ.

Στις εκλογές συμμετέχουν τρεις παρατάξεις, η «Ταξική Ενότητα» (ΕΣΑΚ) που κατείχε στην προηγούμενη διοίκηση δύο έδρες, η ΠΑΣΚΕ που είχε εννιά έδρες και η ΔΑΚΕ που είχε τρεις έδρες.

«Οι εκλογές αυτές, αποκτούν ξεχωριστή σημασία, για τους εργαζόμενους και το συνδικαλιστικό κίνημα του νομού μας, γιατί απ' αυτές θα εξαρτηθεί, σε μεγάλο βαθμό, αν στο ΕΚΕ θα συνεχιστεί η αγωνιστική απραξία και η εκφυλιστική κατάσταση, που επέβαλλαν εδώ και χρόνια οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, ή αν θα γυρίσει και θα ανοίξει μια νέα σελίδα αγωνιστικής ανασυγκρότησης της οργάνωσης, ώστε στην πορεία να γίνει μπροστάρης στην πάλη και στη συσπείρωση των εργαζομένων για τη λύση των προβλημάτων τους», τονίζει στη διακήρυξή της η «Ταξική Ενότητα», καλώντας παράλληλα τους αντιπροσώπους του συνεδρίου, σε μαζική και αποφασιστική υπερψήφιση του ψηφοδελτίου της.

Η κατάσταση είναι άσχημη για τους εργαζόμενους του νομού που βρίσκονται αντιμέτωποι με μια ολομέτωπη επίθεση από μέρους της κυβέρνησης, του μεγάλου κεφαλαίου και της ΕΕ που στο όνομα της ΟΝΕ πολλαπλασιάζουν την ανεργία (22.000 άνεργοι στο νομό), συρρικνώνουν το εργατικό - λαϊκό εισόδημα, ανατρέπουν εργασιακές σχέσεις και 8ωρο, τη σταθερή και πλήρη απασχόληση, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τα κοινωνικά ασφαλιστικά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές - δημοκρατικές ελευθερίες. Επιχειρήσεις κλείνουν (ΒΙΟΜΑΓΝ), ενώ κυριαρχούν ο εργασιακός μεσαίωνας (Ναυπηγεία, «Μιμίκος», «Αλλατίνη» κ.ά.), και η μερική απασχόληση που κάνουν τη ζωή των εργαζομένων αφόρητη.

Η πλειοψηφία της ΠΑΣΚΕ στη διοίκηση του ΕΚ, πλήρως ταυτισμένη με την αντίστοιχη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, όχι μόνο δε συντόνιζε το προηγούμενο διάστημα τους αγώνες των εργαζομένων, αλλά γινόταν ο «ιμάντας» περάσματος της κυβερνητικής πολιτικής, προσπαθώντας να μπει ανάχωμα στις όποιες αγωνιστικές κινητοποιήσεις γίνονταν από τα σωματεία. Η ΔΑΚΕ από την πλευρά της, απλώς σιγοντάριζε τις όποιες επιλογές της φιλοκυβερνητικής πλειοψηφίας.

Σταθερό μέτωπο απέναντι στον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, κράτησε όλο το προηγούμενο διάστημα η «Ταξική Ενότητα» με τους δύο εκπροσώπους της στο ΔΣ. Η στάση αυτή αναγνωρίστηκε από τους εργαζόμενους, που έβλεπαν έναν ταξικό συμπαραστάτη και συναγωνιστή στην πάλη τους. Με τα εφόδια αυτά η «Ταξική Ενότητα» και οι υποψήφιοί της δίνουν με αισιοδοξία τη μάχη των εκλογών, για τον ταξικό προσανατολισμό του συνδικαλιστικού κινήματος και την ανασυγκρότησή του για την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης.

«Εκεί που έχουν φτάσει τα πράγματα, τονίζεται στη διακήρυξη της παράταξης, απαιτούνται συντονισμένοι αγώνες που θα συσπειρώνουν τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα, ενάντια στις αντεργατικές - αντιλαϊκές πολιτικές και στους εκφραστές τους, ενάντια στις λογικές και πρακτικές της κοινωνικής συναίνεσης και του κοινωνικού διαλόγου».

«Οι εργαζόμενοι, καταλήγει η διακήρυξη, είναι αναγκαίο να δώσουν τη δική τους ταξική απάντηση, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Να οικοδομήσουν το δικό τους Μέτωπο Πάλης ενάντια στα Μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, για τη ρήξη και ανατροπή της σημερινής τάξης πραγμάτων, για μια λαϊκή διακυβέρνηση και λαϊκή εξουσία, με επίκεντρο τον εργαζόμενο άνθρωπο και τις ανάγκες του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ