Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΣΤΟ ΠΟΔΙ» Η ΝΑΟΥΣΑ
Ενάντια στην ασυδοσία του Λαναρά

Στις 19 του Σεπτέμβρη οι επιχειρήσεις του Λαναρά θα πρέπει να νεκρώσουν, καθώς το Εργατικό Κέντρο Νάουσας κήρυξε 24ωρη απεργία, ενώ διοργανώνει συγκέντρωση, ώρα 9.30 πμ

Πρόσφατη κινητοποίηση των εργαζομένων στα Κλωστήρια Β΄
Πρόσφατη κινητοποίηση των εργαζομένων στα Κλωστήρια Β΄
Εχει δύο παιδιά, το ένα με ειδικές ανάγκες, το άλλο χρειάστηκε πριν από χρόνια να εγχειρηθεί για την καρδιά του στην Αμερική. Η γυναίκα του είναι αναγκασμένη λόγω αυτών των προβλημάτων να μένει στο σπίτι. Η απόφαση να κλείσουν τα Κλωστήρια Β΄ στέρησε από αυτή την οικογένεια το μοναδικό της εισόδημα.

«Βρισκόμαστε σε απόγνωση», λέει απελπισμένος ο πατέρας που φέτος συμπλήρωσε 32 χρόνια δουλιάς στην επιχείρηση. «Πήραμε πριν απολυθούμε έναντι 750 ευρώ για τον Αύγουστο. Με αυτά θα πρέπει να πληρώσω 300 ευρώ για τα ξύλα του χειμώνα και 200 για τη δόση του δανείου. Με τα υπόλοιπα, θα πρέπει να περάσουμε το μήνα, αλλά αυτό είναι δυνατόν;».

Πρόκειται για έναν από τους 110 εργαζόμενους που είδαν το όνομα τους στον κατάλογο των απολυθέντων από τα Κλωστήρια Β΄ που κοινοποίησε ο Ομιλος Λαναρά.

Πάρα πολλοί από τους συναδέλφους του βρίσκονται επίσης σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Αλλος έχει δύο παιδιά που φοιτούν σε Κομοτηνή και Ξάνθη, άλλη εργαζόμενη ήρθε στη Νάουσα από τα χωριά της Εδεσσας από τα 16 χρόνια της και τώρα - με οικογένεια - μετά είκοσι και πάνω χρόνια βρίσκεται χωρίς δουλιά, έχοντας ένα σωρό οικονομικές υποχρεώσεις. Δυσοίωνο βλέπουν το μέλλον και τα πολλά αντρόγυνα που είχαν συνδέσει την ύπαρξη του νοικοκυριού τους με τη λειτουργία των Κλωστηρίων Β΄. Αλλά και όσοι πέρασαν τα 50 - και δεν είναι λίγοι - τώρα φοβούνται ότι δε θα μπορέσουν ή θα αργήσουν πολύ να συνταξιοδοτηθούν, αφού είναι σχεδόν αδύνατο να βρουν δουλιά στην ηλικία τους σε μια πόλη που η ανεργία βρίσκεται στο 50%.

«Ενας στους δύο είναι άνεργος στη Νάουσα εξαιτίας της συνεχιζόμενης αποβιομηχάνισης της περιοχής. Εγινε φανερό πλέον ότι ο Ομιλος έχει σκοπό να κλείσει όλα τα εργοστάσια. Πέρσι ήταν η "Τρικολάν", τώρα τα Κλωστήρια Β΄ και η "Ολυμπιακή"», λέει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χρ. Τρεμπελής.

Σε εκδήλωση που έγινε την Τετάρτη στα Κλωστήρια Γ΄ συγκεντρώθηκαν οι πρόσφατα απολυμένοι των εργοστασίων του Λαναρά και ζήτησαν συμπαράσταση στον αγώνα τους. Οι εργαζόμενοι στα Κλωστήρια Β΄ είναι ανήσυχοι και για το δικό τους μέλλον και δηλώνουν αποφασισμένοι να παλέψουν μαζί με τους απολυμένους των άλλων εργοστασίων του Ομίλου. Ηδη στο Β΄ από τις 24 μηχανές δουλεύουν μόνο πέντε.

Και χτες οι απολυμένοι στα δύο εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας του Λαναρά που έχουν υψωθεί μαύρες σημαίες, περιφρουρούσαν τους χώρους δουλιάς τους και παράλληλα έκαναν εξορμήσεις με τους συναδέλφους τους του Εργατικού Κέντρου Νάουσας προπαγανδίζοντας την απεργία της 19ης Σεπτέμβρη 2005.

Κλιμάκια εργαζομένων και συνδικαλιστών, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Νάουσας Χρ. Τρεμπελή, επισκέφθηκαν τα εργοστάσια του Ομίλου «Μακεδονική» στη Νάουσα και στο Λουτροχώρι Πέλλας.

«Η καμπάνα δεν κτυπάει μόνο για τους εργαζόμενους του Β΄ και της "Ολυμπιακής", αλλά ο αγώνας πρέπει να είναι κοινός, γιατί θέλουν να κλείσουν όλα τα εργοστάσια του Ομίλου. Στις 19 του Σεπτέμβρη οι επιχειρήσεις του Λαναρά θα πρέπει να νεκρώσουν, όλη η Νάουσα θα πρέπει να πάρει μέρος στην 24ωρη απεργία του Εργατικού Κέντρου και στο συλλαλητήριο που θα γίνει στις 9.30 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο. Στην ασυδοσία της εργοδοσίας να απαντήσουμε με γενικό ξεσηκωμό», έλεγαν οι απολυμένοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ