Σάββατο 17 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης»: Ντέιβιντ Μπόρντουελ - Κριστίν Τόμσον «Εισαγωγή στην Τέχνη του Κινηματογράφου» (μετάφραση, εισαγωγή, λεξιλόγιο Κατερίνα Κοκκινίδη. Διακεκριμένος πανεπιστημιακός καθηγητής του κινηματογράφου ο Μπόρντουελ, επίτιμος διδάκτωρ κινηματογράφου η Τόμσον, με αυτή τη μελέτη - 561 σελίδες, με 863 φωτογραφίες - εισάγουν τον αναγνώστη στα κινηματογραφικά είδη, στους τρόπους παραγωγής τους, στις αφηγηματικές μεθόδους και μορφές, στην τεχνική της σκηνοθεσίας, του μοντάζ, του ήχου, της φωτογραφίας, αλλά και στην ερμηνευτική ικανότητα του θεατή. Παραθέτουν δείγματα κινηματογραφικής κριτικής, συντομογραφική επισκόπηση της ιστορίας του κινηματογράφου, τις βασικές θεωρίες, μεθόδους και δημιουργίες μεγάλων κινηματογραφιστών του 20ού αιώνα, και με παραδείγματα εξετάζουν διαφορετικούς τρόπους κινηματογραφικής αφήγησης και τα νοηματικά επίπεδά της). Γκούναρ Χέρινγκ «Τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα (1821-1936)» (μετάφραση Θόδωρος Παρασκευόπουλος. Δίτομη έρευνα -μελέτη, 1.419 σελίδες, του καθηγητή Ιστορίας της Ανατολικής και Νοτιανατολικής Ευρώπης και Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, του οποίου η μελέτη «Οικουμενικό Πατριαρχείο και ευρωπαϊκή πολιτική (1620 - 1638)», επίσης κυκλοφόρησε το ΜΙΕΤ. Η παρούσα μελέτη εξετάζει τη δημιουργία και μετεξέλιξη των ελληνικών κομμάτων, από το 1821 - 1936, τις ιδεολογικές θέσεις, τα προγράμματα, την οργάνωση, τις πρακτικές, την προπαγάνδα και τις συγκρούσεις τους. Αναλύει, επίσης, την κοινωνική δομή, την οικονομία, το ιδεολογικό και πνευματικό κλίμα και τις κοινωνικές συγκρούσεις, σε συνάρτηση ή σε αντιπαράθεση με τα κόμματα εξουσίας). Εμμανουήλ Ροΐδης «Αθησαύριστα κείμενα 1882-1885)» (φιλολογική επιμέλεια, εισαγωγή του καθηγητή Παναγιώτη Μουλλά. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκδοση που αποκαλύπτει άγνωστα κείμενα, μη αποδιδόμενα μέχρι τώρα στον Ροΐδη. Τα κείμενα αυτά, που με τα ψευδώνυμα «Lucifer» και «Λυγξ» δημοσιεύτηκαν στην αντιμοναρχική σατιρική εφημερίδα «Ραμπαγάς» στα χρόνια 1882-1885, αποδεικνύουν πόσο παραγωγικός, ευφάνταστος και πολύπλευρος ήταν ο Ροΐδης. Ο τόμος περιλαμβάνει και γνωστά κείμενα του Ροΐδη - την κοινωνική μελέτη «Μοιχαλίδες και εταίραι» και το άρθρο «Ο χορός των Ανακτόρων»).

-- Γ. Νεδέλκου (Μακεδονία) «Αναμνήσεις απ' την Εθνική Αντίσταση στη Δυτική Μακεδονία». (Μαρτυρία του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, μαχητή του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, για το ΕΑΜ στη Φλώρινα, τους αγώνες του ΕΛΑΣ στη Δυτική Μακεδονία, με συμπολεμιστές του και Σοβιετικούς μαχητές, την αγγλική επέμβαση και τις διώξεις των αγωνιστών που εξαναγκάστηκαν να ξαναβγούν στο βουνό. Το βιβλίο κυκλοφόρησε με τη φροντίδα της κόρης του αγωνιστή. Εκδόσεις «Ι. Αριστείδου», 2000).

-- «Καστανιώτης»: Βασίλης Ι. Τζανακάρης «Τότε που ξημέρωνε σκοτάδι (Η άγνωστη Ελλάδα του 1936)» (ιστορικό χρονικό της ελληνικής κοινωνίας, μετά το Ιδιώνυμο και το «Κίνημα του '35», την επιβολή της 4ης Αυγούστου και το κάψιμο των βιβλίων στο Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης και στην Αθήνα. Μέσα από το χρονικό προβάλλουν και πρόσωπα. Της πολιτικής - Βενιζέλος, Καραμανλής, Παπάγος, Τσαλδάρης, Γεώργιος Β', Σοφούλης κ.ά., των γραμμάτων - Γαλάτεια Καζαντζάκη, Παλαμάς, Αριστομένης Προβελέγγιος κ.ά., αλλά και ο λαός με τις «πληγές» του). «Η κρίση και η έξοδος» (Το βιβλίο, με πρόλογο του Κωνσταντίνου Δεσποτόπουλου, για την κρίση στην Εκκλησία περιλαμβάνει κείμενα των: Στ. Παπαθεμελή, Ιγνατίου - μητροπολίτης Δημητριάδος, Σ. Καργάκου, Δ. Κοσμόπουλου, Ευ. Κρουσταλλάκη, Π. Δ. Νικολόπουλου, Α. Πεπονή, Γ. Τριάντη). Κρίστα Βολφ «Με σάρκα και οστά» (μετάφραση Χρήστος Αστερίου, μυθιστόρημα της κορυφαίας πεζογράφου της πρώην ΓΛΔ). Ισαάκ Μπάσεβιτς Σίνγκερ «Ο θάνατος του Μαθουσάλα» (μετάφραση Ιλάειαρα Διονυσοπούλου, συλλογή 20 διηγημάτων του νομπελίστα συγγραφέα). Αύγουστος Κορτώ «Αυτοκτονώντας ασύστολα» (μυθιστόρημα).

-- Γαβριηλίδης: Γιώργος Γιάνναρης «Η ελληνική πρωτοπορία Νικόλας Κάλας - Θεόδωρος Ντόρρος» (μελέτη για το παραγνωρισμένο - αν και πρωτοπόρο - και πλανημένο εκτός Ελλάδας πνευματικό και συγγραφικό έργο των Νικόλα Κάλας και Θ. Ντόρρου. Σε παράρτημα περιλαμβάνονται τρία αγγλικά ποιήματα του Κάλας). Γιάννης Αντιόχου «Στη γλώσσα μου» (ποιήματα). Νίκος Ι. Καραβέλος «Αμίρ Αγιάντ» (ποιητική συλλογή, υπό με το όνομα ενός δολοφονημένου στη Λωρίδα της Γάζας δίχρονου Παλαιστίνιου). Ειρήνη Πρωτοπαπαδάκη «Λέξεις στο μπλε» (ποιήματα). Μαρία Αθανασοπούλου «Θεόδωρος Ντόρρος - Στου γλιτωμού το χάζι» (μελέτη για τον Θ. Ντόρρο, και την ποιητική συλλογή του «Στου γλιτωμού το χάζι»). Πάνος Κουτρουμπούσης «Το κεντράκι του Ταρζάν και άλλα παραμύθια» (μικρές, εικονογραφημένες ιστορίες).

-- «Κέδρος» Φαμπρίς Μελκιό «Η μοιρασιά του διαβόλου» (μετάφραση Μαρία Ευστασιάδη, θεατρικό έργο που παρουσίασε το 2004 το ΚΘΒΕ, σε σκηνοθεσία Πέτρου Σεβαστίκογλου). Μεχμέτ Τζοράλ «Τα χαμένα ημερολόγια της Πόλης» (μετάφραση Νίκη Σταυρίδη. Ιστορικά διηγήματα για την άλωση της Πόλης, το 1453). Μπριζίτ Σματζά «Πρέπει να σώσουμε το Σαΐντ» (μετάφραση Βίκυ Σαμπετάι, κοινωνικό μυθιστόρημα για 9χρονα και πλέον παιδιά, με ήρωα ένα έφηβο Τυνήσιο μετανάστη στη Γαλλία).

-- «Σπουδή» (Εκδόσεις Γιώργου και Κώστα Δαρδανού, Διδότου 37, 10680 Αθήνα): Μυρσίνη Λενούδια - Σακελλαρίδου, Γιώργος Σακελλαρίδης «Μελομύθια (οκτώ μικρές ιστορίες με μουσική και τραγούδι)» (όμορφα εικονογραφημένο από την Υβέτ Παπαδοπούλου, βιβλίο για τη μύηση των παιδιών στη μουσική και σε μεγάλες μουσικές δημιουργίες για παιδιά).

-- «Ο Πολίτης» (μηνιαία επιθεώρηση ποικίλης ύλης, τεύχη 131, 132, 132, 133, 134. Το τελευταίο αφιερώνεται στη μνήμη του σπουδαίου ποιητή Μανώλη Αναγνωστάκη).

-- «Πνευματική Ζωή» (λογοτεχνικό περιοδικό, τηλ. 163).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2010-01-16 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2006-09-30 00:00:00.0)
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (2006-07-01 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2006-02-11 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2004-11-13 00:00:00.0)
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (2002-12-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ