Τρίτη 20 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Κάλεσμα αγώνα για την Παιδεία

Σημαντικές πρωτοβουλίες ενημέρωσης και συντονισμού της δράσης παίρνει το επόμενο διάστημα το ΕΚΛ

Την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα πλατύ μέτωπο, που στο επίκεντρο της πάλης του θα έχει τη διεκδίκηση σύγχρονης Λαϊκής Παιδείας, αναδεικνύει με ανακοίνωσή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ) και οργανώνει ανοιχτή συγκέντρωση στις 11 του Οκτώβρη στο Χατζηγιάννειο στις 7 μ.μ. για την κατάσταση στην Παιδεία. Παράλληλα, καλεί όλους τους μαζικούς φορείς να συζητήσουν το θέμα και να συνυπογράψουν τις θέσεις του, οργανώνοντας τη δράση του με σχετική σύσκεψη Σωματείων, έκδοση προκηρύξεων, περιοδείες και ομιλίες στα εργοστάσια και στους χώρους δουλιάς και καλεί το θέμα της Παιδείας να απασχολήσει τις Γενικές Συνελεύσεις των σωματείων. Γι' αυτή την προσπάθεια που ξεκινάει, το ΕΚΛ παραχώρησε χτες συνέντευξη Τύπου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΚ διαπίστωσε ότι: Η νέα σχολική χρονιά άρχισε μέσα σε «συνθήκες όξυνσης των προβλημάτων, της μορφωτικής υποβάθμισης, των ταξικών εμποδίων σε βάρος των παιδιών των εργατικών λαϊκών οικογενειών που ακριβοπληρώνουν το σύστημα της αμάθειας και της ανασφάλειας».

Το δικαίωμα στη μόρφωση, σημείωσε, «συνθλίβεται στις συμπληγάδες των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, που συνεχίζει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Το εκπαιδευτικό σύστημα που προωθούν λειτουργεί ως μηχανισμός χειραγώγησης των συνειδήσεων, ως μηχανισμός αναπαραγωγής της κυρίαρχης ιδεολογίας». Ενώ εξοστρακίζει κάθε αξία συλλογικότητας και αλληλεγγύης, προάγει ως ιδανικά την ευελιξία και την ελαστικότητα στην εργασία και τη συνείδηση, την καταρτησιμότητα και την απασχολησιμότητα. Ταυτόχρονα, επιδεινώνονται τα χρόνια προβλήματα της υλικοτεχνικής υποδομής.

Απέναντι σ' αυτήν την κατάσταση είναι επιτακτική ανάγκη «να δημιουργηθεί ένα ευρύ μέτωπο, που στο επίκεντρο της πάλης του θα έχει τη διεκδίκηση της σύγχρονης Λαϊκής Παιδείας. Θα έχει ως αφετηρία τα προβλήματα της εκπαίδευσης μέσα από ένα ενιαίο Μέτωπο Παιδείας και με μπροστάρη την εργατική τάξη».

Το ΕΚ καλεί σε παλλαϊκό αγώνα τόσο για τη διεκδίκηση άμεσων λύσεων, όσο και για τη δημιουργία των προϋποθέσεων για γενικότερες φιλολαϊκές αλλαγές, για ένα σχολείο, που θα συμβάλλει στην ολόπλευρη μόρφωση των παιδιών της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Στα πλαίσια αυτά καλεί τους εργαζόμενους να υιοθετήσουν τα αιτήματα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, να διεκδικήσουν την κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης και της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Παιδείας, ενιαίο 12χρονο σχολείο για όλους κ.ά.

Σε τοπικό επίπεδο το ΕΚΛ απαιτεί «την άμεση κατάργηση των τροφείων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Την κατάργηση της πληρωμής για αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, που αναπτύσσονται από τους Δήμους. Την ανέγερση εστίας για τους σπουδαστές του ΤΕΙ (υπάρχουν 600 θέσεις για 10.000 σπουδαστές), τη δωρεάν μεταφορά τους με τα μέσα μαζικής συγκοινωνίας. Να έρθουμε σε αντίθεση και σύγκρουση με τη λογική της ανταποδοτικότητας και εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που συνειδητά υλοποιεί η πλειοψηφία των Δήμων συμμετέχοντας στο χαράτσωμα των οικογενειών μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ