Κυριακή 25 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
Για τις εξελίξεις στο ΚΚ Τσεχίας - Μοραβίας

Ο πρόεδρος του ΚΚ Τσεχίας - Μοραβίας, ενώ μιλάει σε εκδήλωση που διοργανώνεται κάθε χρόνο από την εφημερίδα «Χαλό Νοβίνι»
Ο πρόεδρος του ΚΚ Τσεχίας - Μοραβίας, ενώ μιλάει σε εκδήλωση που διοργανώνεται κάθε χρόνο από την εφημερίδα «Χαλό Νοβίνι»
Με έναν όλως παράξενο τρόπο, το Κομμουνιστικό Κόμμα Τσεχίας - Μοραβίας βρίσκεται στην επικαιρότητα και απασχολεί τα ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά, με εκτενή ρεπορτάζ. Αφορμή, το ενδεχόμενο παραίτησης του προέδρου του Μίροσλαβ Γκρεμπένιτσεκ, που εξέφρασε έντονη κριτική, σχετικά με τη στάση που κρατάνε ορισμένα στελέχη του κόμματος και τη μη εφαρμογή και υλοποίηση στην πράξη των αποφάσεων των συλλογικών οργάνων. Η βαθύτερη αιτία για την ...ξαφνική ενασχόληση των Μέσων είναι οι πιέσεις που ασκούνται από πολιτικές δυνάμεις και ορισμένα ηγετικά στελέχη του κόμματος για αλλαγή της πολιτικής του κόμματος και το άνοιγμα της προοπτικής συνεργασίας με τους κυβερνώντες σήμερα σοσιαλδημοκράτες.

Την κατάσταση ξεκαθάρισε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΚΚ Τσ. - Μ., με συνέντευξή του στις 21/9 στην εφημερίδα «Χαλό Νοβίνι», που εκφράζει τους κομμουνιστές στη χώρα. Ο Μ. Γκρεμπένιτσεκ επισημαίνει πρώτα ότι παρόλο που το προηγούμενο διάστημα υπήρχε επικοινωνιακό εμπάργκο στις δραστηριότητες του κόμματος, έστω και με αυτόν τον τρόπο είναι ευπρόσδεκτο το ενδιαφέρον των Μέσων και συνεχίζει: «Το γεγονός ότι στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κεντρικής Επιτροπής στις 9 Σεπτέμβρη έθεσα τη θέση μου στη διάθεση της ΚΕ δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι είχα την πρόθεση να ανοίξω συζήτηση για τα εσωτερικά του κόμματος έξω από τα όργανα του κόμματος, τα οποία έχουν και την τελική ευθύνη της απόφασης».

Στη συνέχεια, υπογραμμίζει ο πρόεδρος του κόμματος πως είναι αλήθεια ότι εδώ και καιρό έχει ασκήσει κριτική για τη στάση συγκεκριμένων στελεχών, που αποκλίνουν από προγραμματικές θέσεις του κόμματος και δε σέβονται τους κανόνες εσωκομματικής δημοκρατίας. «...Το να κάνουμε συζήτηση για τις αδυναμίες μας, σημείωσε, μέσα από τους μηχανισμούς της εσωκομματικής δημοκρατίας, αυτό ισχυροποιεί το κόμμα. Στην περίοδο της προεκλογικής καμπάνιας ή περισσότερο μετά από αυτήν, είναι αργά για να γίνουν βαθύτερες συζητήσεις για τις προγραμματικές θέσεις του κόμματος και για το τι απαιτείται για ισχυροποίηση των θέσεών μας. Το φαινόμενο, πληροφορίες για την εσωτερική συζήτηση, για το περιεχόμενο των συνεδριάσεων της Εκτελεστικής Επιτροπής (που συμβαίνει όχι για πρώτη φορά), να εμφανίζονται στα ΜΜΕ, δεν μπορούμε να το βλέπουμε σα να μη συμβαίνει τίποτα. Σε κάθε κόμμα ισχύει ότι για τον προσανατολισμό του ή για τα ζητήματα προσώπων αποφασίζουν τα μέλη και τα αρμόδια όργανα και όχι οι προσωπικές ατομικές απόψεις ή τα μέσα ενημέρωσης».

Τα στελέχη, που το τελευταίο διάστημα εμφανίζονται στα Μέσα ως αυτοί που θέλουν να αντικαταστήσουν τον σημερινό πρόεδρο του κόμματος και εμφανίζονται ως «μεταρρυθμιστές» του κόμματος είναι οι δύο αντιπρόεδροι Γίρζι Ντολέις (που έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της συνεργασίας με τη σοσιαλδημοκρατία) και Βόιτεχ Φίλιπ. Επίσης, o Κάρελ Κούμπος γραμματέας της περιοχής Μοραβίας - Σιλεσίας (που θεωρεί ότι η αποχώρηση του Γκρεμπένιτσεκ θα διευκολύνει τη συνεργασία με άλλα κόμματα) και ο ευρωβουλευτής του κόμματος Μίροσλαβ Ράνσντορφ, που και παλιότερα έχει εκφράσει την αντίθεσή του με τη θέση του κόμματος ενάντια στην είσοδο της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

Πάντως, στην επόμενη συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος, που θα γίνει την 1η Οκτώβρη, αναμένεται να τεθούν όλα τα ζητήματα επί τάπητος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ