Κυριακή 25 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
Στήριγμα κι ελπίδα των λαών ήταν η ΕΣΣΔ

Χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την ομιλία του Προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, στην πρόσφατη 60ή Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Η Λευκορωσία, η κυβέρνηση και ο λαός της, παλεύει για την ανεξαρτησία της και μπαίνει στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστών

Associated Press

Η Λευκορωσία, η κυβέρνηση και ο λαός της, παλεύει για την ανεξαρτησία της και μπαίνει στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστών
Στον Πρόεδρο της Λευκορωσίας, όπως είναι γνωστό, έχει επιβληθεί απαγόρευση εισόδου τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην ΕΕ, με την κατηγορία της «καταπάτησης των δημοκρατικών δικαιωμάτων». Τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η ΕΕ ανοιχτά δηλώνουν πως θα επιθυμούσαν μια ανάλογη «πορτοκαλί επανάσταση» και στη Λευκορωσία, γι' αυτό άλλωστε το λόγο χρηματοδοτούν διάφορες «μη κυβερνητικές οργανώσεις». Στις παραμονές της 60ής Συνόδου της ΓΣ του ΟΗΕ αρκετά διεθνή ΜΜΕ αναρωτήθηκαν αν ο Λουκασένκο θα τολμήσει να πατήσει το πόδι του στις ΗΠΑ ή θα αποφύγει να ταξιδέψει, φοβούμενος μια σύλληψη και μια παραπομπή του σε δικαστήριο με την κατηγορία του «τελευταίου δικτάτορα της Ευρώπης», όπως τον έχουν αποκαλέσει οι ΗΠΑ. Ο Λουκασένκο για άλλη μια φορά έδειξε να αψηφά αυτές τις συζητήσεις και συμμετείχε στη ΓΣ, όπου άλλωστε είχε προγραμματίσει και δύο συναντήσεις με τους ομολόγους του της Βενεζουέλας και του Ιράν.

Παρακάτω παρουσιάζουμε βασικά σημεία της τοποθέτησής του στη ΓΣ του ΟΗΕ. Ασχετα από το βάθος της ανάλυσης που κάνει ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, σ' αυτήν περικλείονται πολλές αλήθειες για τη σημερινή παγκόσμια κατάσταση, ενώ καταγγέλλονται οι ΗΠΑ για τις επεμβάσεις τους, στιγματίζονται τα προβλήματα που δημιουργεί ο ιμπεριαλισμός στους λαούς κι προβάλλει το αίτημα του σεβασμού στο δρόμο ανάπτυξης που επιλέγει ο λαός της κάθε χώρας.

Τραγικές οι συνέπειες της διάλυσης της ΕΣΣΔ

Στις τραγικές συνέπειες που γνώρισε η ανθρωπότητα μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης αναφέρθηκε από το βήμα της πρόσφατης ΓΣ του ΟΗΕ ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο. Οπως τόνισε: «Πέρασαν 15 χρόνια από τη στιγμή της διάλυσης της χώρας μου, της ΕΣΣΔ. Αυτό το γεγονός άλλαξε πλήρως τη δομή στον κόσμο. Η Σοβιετική Ενωση, παρά τα όποια λάθη και τους κακούς υπολογισμούς των ηγετών της ήταν πάντα το στήριγμα κι η ελπίδα πολλών κρατών και λαών. Η Σοβιετική Ενωση εξασφάλιζε την ισορροπία στο παγκόσμιο σύστημα. Σήμερα ο κόσμος είναι μονο-πολικός. Από εδώ και οι εξής συνέπειες:

  • Διαλύθηκε κι εξαφανίστηκε από το χάρτη της Ευρώπης η αναπτυσσόμενη Γιουγκοσλαβία.
  • Το πολύπαθο Αφγανιστάν μετατράπηκε σε εστία συγκρούσεων κι εμπορίου ναρκωτικών.
  • Το αιματηρό μακελειό στο Ιράκ συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Η χώρα μετατράπηκε σε πηγή αποσταθεροποίησης για μια τεράστια περιοχή.
  • Στο στόχαστρο έχουν μπει το Ιράν και η Βόρεια Κορέα».
Πρόσχημα και μοχλός πίεσης
τα «ανθρώπινα δικαιώματα»

Ο Αλ. Λουκασένκο αναφέρθηκε και στη χώρα του λέγοντας πως: «Η Λευκορωσία είναι μια χώρα, όπως οι περισσότερες σε αυτήν την αίθουσα. Εμφανίστηκε στα συντρίμμια του "ψυχρού πολέμου", η Λευκορωσία έγινε ένα κράτος με ανεπτυγμένη επιστήμη και τεχνολογία, όπου ζούμε 10 εκατομμύρια άνθρωποι, με υψηλή μόρφωση κι υπομονή. Ο ΟΗΕ μας κατέταξε ανάμεσα στις αναπτυγμένες χώρες με υψηλό επίπεδο ανθρώπινης ανάπτυξης.

Εμείς, όπως κι εσείς, θέλουμε ένα πράγμα μονάχα από τον πλανήτη: ειρήνη και σταθερότητα. Τα υπόλοιπα θα τα δημιουργήσουμε μόνοι μας, με την εργασία μας.

Στη χώρα μου δεν υπάρχουν συγκρούσεις: μαζί και ειρηνικά ζούνε διάφορα έθνη κι εθνικότητες, που το καθένα μπορεί να ακολουθεί τη θρησκεία και τον τρόπο ζωής του. Δε δημιουργούμε προβλήματα στους γείτονές μας, δεν έχουμε κάποιες εδαφικές διεκδικήσεις, ούτε προβάλλουμε κάποιες αξιώσεις για το δρόμο τους. Εχουμε παραδώσει τα πυρηνικά όπλα και εθελοντικά παραιτηθήκαμε από το δικαίωμα του πυρηνικού διαδόχου της ΕΣΣΔ. Δημιουργήσαμε μια ισχυρή και πετυχημένη ένωση με τη γειτονική σε μας Ρωσία. Οικοδομούμε τη χώρα μας με το μυαλό μας, στηριζόμενοι στις παραδόσεις μας.

Αλλά βλέπουμε ότι ακριβώς αυτή η επιλογή του λαού μας δεν αρέσει σε όλους. Δεν αρέσει σ' εκείνους που επιδιώκουν να διοικήσουν ένα μονο-πολικό κόσμο.

Πώς να τον διοικήσουν;

Εκεί που δεν υπάρχουν συγκρούσεις, τις δημιουργούν!

Εκεί που δεν υπάρχουν προσχήματα για επεμβάσεις, δημιουργούν φανταστικά προσχήματα! Για κάτι τέτοιο έχει βρεθεί μια πολύ βολική "σημαία", αυτή της "δημοκρατίας" και των "δικαιωμάτων του ανθρώπου". Και μάλιστα όχι με την πραγματική σημασία τους, της εξουσίας του λαού και της αξιοπρέπειας των ανθρώπων, αλλά σύμφωνα με την ερμηνεία που δίνει η αμερικάνικη ηγεσία.

Μήπως όμως αυτός ο ασπρόμαυρος κόσμος, που αδικεί την πολυμορφία των πολιτισμών, την πολυχρωμία των παραδόσεων και των τρόπων ζωής, ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των ανθρώπων;

Φυσικά και όχι! Απλώς κάτι τέτοιο δεν είναι μόνο ένα πρόσφορο πρόσχημα, αλλά κι ένας μοχλός διεύθυνσης των άλλων χωρών. Δυστυχώς ο ΟΗΕ, ο δικός μας Οργανισμός, επιτρέπει να τον χρησιμοποιούν ως εργαλείο για μια τέτοια πολιτική. Το λέω αυτό με ιδιαίτερη πίκρα και πόνο, ως Πρόεδρος ενός κράτους - ιδρυτή του ΟΗΕ, ενός κράτους που κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου έδωσε για την ελευθερία του, την ελευθερία της Ευρώπης και του Κόσμου, το ένα τρίτο του λαού».

Ο ΟΗΕ στην υπηρεσία των ΗΠΑ

Ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη χρησιμοποίηση του ΟΗΕ από τις ΗΠΑ: «Η Επιτροπή για τα δικαιώματα του ανθρώπου κατεργάζεται σχέδια αποφάσεων κατά της Λευκορωσίας, της Κούβας, άλλων χωρών. Προσπαθούν αυτές να τις επιβάλλουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ομως ο ΟΗΕ δε βλέπει τις πραγματικές δυστυχίες και καταστροφές πίσω από αυτά τα επινοημένα "προβλήματα"; Τέτοιες, που κανένας πέρα από τον ΟΗΕ, μια κοινότητα πολιτισμένων εθνών, δεν μπορεί να τα καταφέρει με την αποκατάσταση της δικαιοσύνης και της τάξης; Αλλά ας δούμε τον κόσμο όπως έχει. Πολύ πρόσφατα εδώ, στη γειτονική αίθουσα, μας έδειχναν χάρτες και σχήματα με τα όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ. Πού είναι όμως αυτά τα όπλα;

Δεν υπάρχουν! Την ίδια ώρα το Ιράκ βρίσκεται βομβαρδισμένο, καταξεσκισμένο, κι οι άνθρωποι εκεί έχουν οδηγηθεί στα όρια της απελπισίας. Οι τρομοκράτες απειλούν με τη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής ενάντια στις πόλεις της Ευρώπης και της Αμερικής.

Πού είναι ο ανοιχτή, ανεξάρτητη, κι υπό την εποπτεία του ΟΗΕ, δικαστική διαδικασία για τους κρατούμενους του Γκουαντανάμο; Πόσοι και ποιοι είναι εκεί;

Ποιος θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα των θυμάτων των βασανιστηρίων στο Αμπού-Γκράιμπ και θα τιμωρήσει όλους τους βασανιστές, χωρίς εξαιρέσεις;

Υπό το πρόσχημα της πάλης ενάντια στον Μπιν Λάντεν, με πυραύλους και βόμβες κατέστρεψαν το Αφγανιστάν. Μήπως έπιασαν το "βασικό τρομοκράτη" του πλανήτη; Πού βρίσκεται; Εξακολουθεί να είναι ελεύθερος, στο έδαφος του Αφγανιστάν και του Ιράκ εξακολουθεί να γεννά διεθνείς τρομοκράτες κατά εκατοντάδες και χιλιάδες.

Προώθησαν στο ανεξάρτητο Αφγανιστάν ξένα στρατεύματα και ως αποτέλεσμα η παραγωγή ναρκωτικών αυξήθηκε κατά δεκάδες φορές. Μήπως γι' αυτό προώθησαν τα στρατεύματα;

Σήμερα η Λευκορωσία, το Τατζικιστάν, η Ρωσία, τα άλλα μετασοβιετικά κράτη έχουν κατακλυστεί από το κύμα των "παραδοσιακών" ναρκωτικών του Αφγανιστάν, όπως κι από ένα άλλο κύμα πρωτόγνωρων συνθετικών ναρκωτικών από την Ευρώπη.

Οι επικεφαλής των κατεστραμμένων χωρών, της Γιουγκοσλαβίας και του Ιράκ, με ανεπιβεβαίωτες, παράλογες κατηγορίες ρίχτηκαν στη φυλακή. Ετσι είναι βολικότερο να κρύψουν την αλήθεια για την εξόντωση των κρατών τους.

Το δικαστήριο κατά του Μιλόσεβιτς έχει εδώ και καιρό μετατραπεί σε γελοιογραφία. Ο Σαντάμ Χουσεΐν, όπως στον κόσμο των ζώων, έχει δοθεί στο έλεος του νικητή. Τα δικαιώματά τους δεν μπορεί να τα υπερασπιστεί κανείς άλλος πέρα από τον ΟΗΕ, αφού τα κράτη τους έχουν καταστραφεί. Πρέπει να απελευθερωθούν και ελεύθερα να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους, την τιμή και την ανθρώπινη αξιοπρέπειά τους.

Το AIDS και άλλες ασθένειες πνίγουν την Αφρική και την Ασία. Η φτώχεια και η εξαθλίωση είναι κάτι το πραγματικό, όχι σαν τα φανταστικά όπλα μαζικής καταστροφής, και μάλιστα επιλέγουν να χτυπήσουν επιλεκτικά ανάλογα με τη φυλή».

Αλληλεγγύη σε Κούβα - Βενεζουέλα

«Ποιος μπορεί να βάλει τέλος σ' αυτά;», αναρωτήθηκε ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας και πρόσθεσε: «Ποιος θα απαιτήσει από τις ΗΠΑ να βάλουν τέρμα στις επιθέσεις τους κατά της Κούβας και της Βενεζουέλας; Αυτές οι χώρες μόνες τους θέλουν να καθορίσουν το πώς θα ζήσουν.

Το εμπόριο των ανθρώπων έγινε μια πολύ κερδοφόρα επιχείρηση. Η πώληση στη σεξουαλική δουλεία γυναικών και παιδιών ένα συνηθισμένο φαινόμενο, αν όχι μια νόρμα ζωής. Ποιος θα τους υπερασπιστεί και θα απαιτήσει την τιμωρία των "καταναλωτών του ζωντανού εμπορεύματος"; Ποιος θα βάλει τέλος σ' αυτή την ντροπή της ανθρωπότητας;..

Μήπως όμως για κάτι τέτοιο είχαμε δημιουργήσει τον ΟΗΕ;», αναρωτήθηκε ο Λευκορώσος Πρόεδρος.

Σεβασμός στην επιλογή ανάπτυξης

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, σημείωσε πως το βασικό στην αναμόρφωση του ΟΗΕ δεν είναι η αριθμητική αύξηση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του, αλλά η εφαρμογή στην πράξη της αρχής του σεβασμού στην επιλογή του δρόμου ανάπτυξης που επιλέγει ο λαός της κάθε χώρας.


Ι. Π. - Ε. Β.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Την ίδρυση νέου κόμματος ανακοίνωσε τμήμα της αντιπολίτευσης (2020-09-02 00:00:00.0)
Απαιτεί σεβασμό (2006-04-12 00:00:00.0)
Ανάμεσα στη «βουτιά» και στο «άλμα» (2006-03-19 00:00:00.0)
Αιχμές για συμφωνία ανατροπής (2005-02-26 00:00:00.0)
Λουκασένκο: Δεν αποφασίζουν σε Αθήνα και Πράγα, αλλά σε Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες (2004-10-15 00:00:00.0)
Μινσκ, όπως λέμε Βελιγράδι; (2000-10-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ