Κυριακή 25 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Σκέψεις για το Κυπριακό

Η απαντητική επιστολή της βρετανικής προεδρίας της ΕΕ στην τουρκική απαίτηση να μην αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία φαίνεται να ανακουφίζει την κυβέρνηση του νησιού. Ωστόσο, το ζήτημα είναι αρκετά περίπλοκο για εφησυχασμούς.

Η ευρω-ενωσιακή πλευρά δείχνει να δυσαρεστεί την τουρκική πλευρά, που έχει στα χέρια της επιστολές θεσμικών οργάνων και εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ενωσης που διαβεβαιώνουν ότι η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην ΕΕ δε θα μπλεχτεί με το Κυπριακό. Αυτό επιβεβαιώνει για πολλοστή φορά ότι οι ευρω-ενωσίτες χειρίζονται κατά το δοκούν αντιφατικές θέσεις που διατηρούν στο συρτάρι τους αδιαφορώντας για ηθικοπλαστικές φερεγγυότητες. Στο σημείο αυτό πρέπει να κατανοηθεί πλήρως η πολιτική αρχή, το πλαίσιό της κι ο τρόπος λειτουργίας της ευρω-ατλαντικής συμμαχίας.

Από τη μετασοβιετική εποχή των αρχών της δεκαετίας του 1990 ισχύει το δόγμα της διεθνούς επιβολής της «νέας τάξης» με όλα τα μέσα. Αυτό σημαίνει ότι οι ισχυρές ευρωατλαντικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις έκαναν μια «συμφωνία κυρίων» στην από κοινού και καθολική για όλους «νέα τάξη πραγμάτων». Αυτό όμως δε σημαίνει κατάργηση των επιμέρους εσωτερικών διακρατικών ανταγωνισμών. Ισα ίσα σημαίνει την ενδυνάμωσή τους μέσα από μηχανισμούς που θα τους υποτάσσουν στην επίτευξη της καθολικής συμφωνίας πλανητικής επιβολής και με σιωπηρή αποδοχή της εσωτερικής θέσης του ισχυροτέρου. Παρατηρείται στην πράξη να επιδίδονται σε ισχυρές αγκωνιές μεταξύ τους και να καταλήγουν κάθε φορά σ' ένα προσωρινό αποτέλεσμα έτοιμο να αμφισβητηθεί κάθε επόμενη στιγμή. Δηλαδή, ο εσωτερικός ανταγωνισμός είναι τρόπος ύπαρξης και λειτουργίας της συμφωνημένης καθολικής επιβολής της «νέας τάξης» στον πλανήτη. Εάν δεν κατανοηθεί αυτό δε θα κατανοηθεί όλο το δαιδαλώδες πλέγμα δηλώσεων, αντιδηλώσεων κι υπαναχωρήσεων των κρατών που εμπλέκονται στο Κυπριακό.

Χαρακτηριστικό δείγμα γι' αυτό είναι ότι η ΕΕ αποδέχεται την επαναφορά προς συζήτηση λύσης του Κυπριακού του «σχεδίου Ανάν». Δηλαδή, επαναφέρει τον κατακτητή όχι πλέον με την αυθαίρετη μορφή της στρατιωτικής κατοχής αλλά με τη θεσμοθετημένη μορφή μιας συνταγματικής κατοχής. Ταυτόχρονα, ανοίγει το δρόμο της μεταλλαγής των τουρκικών στρατευμάτων σε στρατεύματα ΝΑΤΟ-ΕΕ, όπως επιχειρείται η σύμπλευση του ΟΗΕ με το ΝΑΤΟ στην επιδιωκόμενη μεταρρύθμισή του. Η ερώτηση για το μέλλον της Κύπρου και της Τουρκίας παραμένει αναπάντητο, χωρίς αχτίδα επίλυσής τους.

Η Τουρκία φαίνεται να μπαίνει στην ατέρμονη διελκυστίνδα των συζητήσεων για την εισδοχή της στην ΕΕ χωρίς ουσιαστικές σταθερές που άλλωστε δεν τις θέλουν κι οι δυο πλευρές για να μπορούν να αναιρούν τα χτεσινά και να αμφισβητούν τα επόμενα κατά το δοκούν. Σίγουρο είναι μόνο ότι ο δρόμος θα 'ναι πολύ μακρύς χωρίς να φαίνεται φινάλε. Η εξελισσόμενη όμως ειδική σχέση Τουρκίας - ΕΕ θα υπάρχει ως μόνη ουσιαστική σταθερή. Η Κύπρος θα υποχρεώνεται στο ζεστό και στο κρύο με τις εκάστοτε ευρωενωσιακές δηλώσεις κι αποφάσεις που η διατύπωσή τους ουδέποτε θα είναι οριστική. Εχει ξαναγραφεί ότι υπό τις υπάρχουσες συνθήκες η μόνη λύση του Κυπριακού θα είναι ΝΑΤΟική. Αυτό θα εξαρτηθεί από την ύπαρξη ή όχι νέων συνθηκών στην περιοχή, που πιθανόν θα διαμορφώσουν και άλλους συσχετισμούς και άρα θα ζωντανέψουν και δυνατότητες διαφορετικής επίλυσης.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις (2018-03-02 00:00:00.0)
«Σφήνες» και παζάρια για το Κυπριακό και τις σχέσεις Ρωσίας - ΕΕ (2017-10-28 00:00:00.0)
Χρησμοί... Πυθίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση (2006-11-21 00:00:00.0)
Συμπληγάδες (2005-08-27 00:00:00.0)
Ηξεις - αφήξεις το Προσχέδιο Συμπερασμάτων (2004-12-01 00:00:00.0)
«Επίδειξη ισχύος» από τον Γκιουλ (2004-11-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ