Παρασκευή 19 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΤΑΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΕΕ
«Επίδειξη ισχύος» από τον Γκιουλ
  • Η Αγκυρα δε θα αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία ακόμη και αν η Λευκωσία βάλει «βέτο», δηλώνει ο Τούρκος ΥΠΕΞ
  • «Πολιτικό και θεσμικό παράδοξο»(!) η στάση της Τουρκίας, απαντά ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ

Αμετακίνητη στη θέση της για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας ακόμα και αν η Λευκωσία βάλει «βέτο» στην ένταξή της στην ΕΕ εμφανίζεται η τουρκική κυβέρνηση. Η ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο, εμμένει στη στήριξη χωρίς όρους και προϋποθέσεις της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, ευελπιστώντας ότι θα αναλάβουν οι άλλοι «εταίροι» στην ΕΕ τη συμμόρφωση και τον εξευρωπαϊσμό της Τουρκίας.

Μια μέρα μετά τη δήλωση του Ρ. Τ. Ερντογάν ότι η κυβέρνησή του δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία πριν τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 17 του Δεκέμβρη, ο υπουργός Εξωτερικών Αμπ. Γκιουλ προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα δηλώνοντας ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει ακόμα και αν βάλει «βέτο» η κυπριακή κυβέρνηση. Σε συνέντευξή του στο χτεσινό φύλλο της τουρκικής εφημερίδας «Zaman», ο Α. Γκιουλ τονίζει ότι η Αγκυρα δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, ακόμη κι αν η Λευκωσία απειλήσει να μπλοκάρει με «βέτο» την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Η Τουρκία έχει κάνει «γενναία και πολιτισμένα βήματα» για την επίλυση του Κυπριακού, αλλά δε θα αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία έως τις 17 Δεκέμβρη, σημειώνει ο Τούρκος υπουργός, ο οποίος χαρακτηρίζει, επίσης, απαράδεκτη την προοπτική να δοθεί στην Αγκυρα «ειδικό καθεστώς» σε ό,τι αφορά στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκέμβρη. «Εάν τεθεί επί τάπητος μια τέτοια πρόταση, όλα θα τελειώσουν. Οι διαπραγματεύσεις σημαίνουν για εμάς την πλήρη ένταξη (στις ευρωπαϊκές δομές). Δε θα δεχτούμε καμιά άλλη εναλλακτική λύση», προειδοποιεί ο Α. Γκιουλ.

Στην Αθήνα ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Γ. Κουμουτσάκος, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ρ. Τ. Ερντογάν περιορίστηκε να χαρακτηρίσει «πολιτικό και θεσμικό παράδοξο»(!) τη στάση του Τούρκου πρωθυπουργού να μην αναγνωρίζει ένα κράτος-μέλος της ΕΕ, επισημαίνοντας ότι από «ελληνικής και κυπριακής πλευράς, γίνονται ενέργειες ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατόν»... Ξεκαθάρισε όμως ότι η κυβέρνηση τάσσεται εναντίον μίας ενταξιακής διαδικασίας με «ανοιχτό τέλος» και υποστηρίζει την πλήρη ένταξη της Τουρκίας, ανεξαρτήτως του χρόνου που θα απαιτηθεί, «εφόσον υπάρξει πλήρης εκπλήρωση των κριτηρίων και των προϋποθέσεων».

Προχωρώντας σε έναν απολογισμό του πρώτου γύρου της ευρωπαϊκής περιοδείας του Π. Μολυβιάτη είπε ότι «αυτό που μπορώ να πω ως συμπέρασμα των έως τώρα επαφών είναι ότι οι ελληνικές θέσεις είναι αντιληπτές, από τους εταίρους», προσθέτοντας ότι η συζήτηση για τη διατύπωση των συμπερασμάτων για το Δεκέμβρη «βρίσκεται σε μία ρευστή κατάσταση» και θα συνεχιστεί μέχρι τις τελευταίες μέρες πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Την ερχόμενη Δευτέρα, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, θα πραγματοποιηθούν οι πρώτες επίσημες διπλωματικές διεργασίες για την προετοιμασία των αποφάσεων του προσεχούς Συμβουλίου Κορυφής.

Στο μεταξύ, αξιωματούχος της ΕΕ εξέφρασε την πεποίθηση ότι με τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ η Αγκυρα θα επεκτείνει την τελωνειακή της σύνδεση και θα αναγνωρίσει επίσημα την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο διευθυντής του Τμήματος Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Πιερ Μιρέλ, καταθέτοντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων στο Λονδίνο, είπε ότι η Κύπρος είναι μια από τις χώρες που πρέπει να δώσουν την έγκρισή τους για την ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Πρόσθεσε ότι κατά την εκτίμησή του η Κύπρος θα αποφύγει να δώσει την έγκρισή της αν δεν πάρει την αναγνώριση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ