Παρασκευή 19 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βοήθεια από ΣΕΒ και ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση
  • «Βούτυρο στο ψωμί της», η από τα δεξιά κριτική του ΣΕΒ και της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ
  • Ακρατη δημαγωγία και πλειοδοσία «κοινωνικής ευαισθησίας» από τον Κ. Καραμανλή

Τη «χείρα βοηθείας», που προσφέρει η από τα δεξιά κριτική του ΣΕΒ, του ΠΑΣΟΚ και του διεθνούς χρηματιστικού κεφαλαίου, εκμεταλλεύεται στο έπακρο η κυβέρνηση, προκειμένου να περάσει χωρίς αντιδράσεις τον προϋπολογισμό και να πλασάρει ως φιλολαϊκή την πολιτική της. Παράλληλα, βέβαια, εντείνει τη δημαγωγία της, αναπαράγοντας διαρκώς τα περί «ήπιας» πολιτικής, που έχει δήθεν στο επίκεντρό της τους «οικονομικά ασθενέστερους»!

Το τόνο τον έδωσε ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής στην «πανηγυρική» συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για την έγκριση του προϋπολογισμού, όπου παρουσίασε ως κυρίαρχο στοιχείο της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής την «κοινωνική ευαισθησία», εξωραΐζοντας την αντιλαϊκή πολιτική του και αντιστρέφοντας την πραγματικότητα. Κατ' αρχήν, δίνοντας το περιεχόμενο του όρου της «ήπιας προσαρμογής». Οπως είπε ο πρωθυπουργός, «ήπια προσαρμογή σημαίνει:

- Νοικοκύρεμα και όχι μείωση εισοδημάτων εργαζομένων - συνταξιούχων(!).

- Καταπολέμηση της κρατικής σπατάλης και όχι φορολογικά βάρη(!).

- Μεταρρύθμιση, εξυγίανση, ορθολογική διαχείριση και όχι μετακύληση του κόστους στους πολίτες και ειδικά στους ασθενέστερους».

Απαριθμώντας τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής του, ανέφερε, μεταξύ άλλων, την καταπολέμηση της κρατικής σπατάλης, τη συγκράτηση των καταναλωτικών δαπανών του Δημοσίου, την προώθηση γνήσιων αποκρατικοποιήσεων, την αξιοποίηση (διάβαζε ξεπούλημα) της δημόσιας περιουσίας. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη συγκράτηση των καταναλωτικών δαπανών, τονίζοντας ότι «πρέπει οπωσδήποτε να αυξάνονται με ρυθμό μικρότερο της ανάπτυξης της οικονομίας» και καλώντας τους υπουργούς να τηρήσουν την αρχή αυτή ο καθένας στον τομέα του.

Επέμεινε στον «ήπιο χαρακτήρα» της πολιτικής του, επικαλούμενος γι' αυτό, τόσο την αύξηση των δαπανών γύρω στο 6% σε Παιδεία, Υγεία και Πρόνοια, όσο και την αύξηση των μισθών και των συντάξεων «πάνω από τον πληθωρισμό» και αυτό «παρά τη δύσκολη πραγματικότητα και την ανάγκη της δημοσιονομικής προσαρμογής». Χαρακτήρισε αναγκαία και επιβεβλημένη την επιλογή της κυβέρνησης για δημοσιονομική απογραφή, λέγοντας ότι «είναι αδιανόητο να πορεύεται η χώρα εξαπατώντας τους εταίρους της και πάνω απ' όλα τους Ελληνες πολίτες, τους φορολογούμενους». Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό, υποστήριξε ότι συνιστά «άλμα ποιότητας από την πλασματικότητα - αναξιοπιστία στη φερεγγυότητα - αλήθεια».

Παράλληλα, η κυβέρνηση αξιοποιεί την κριτική που άσκησε στο φορολογικό νομοσχέδιο ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδ. Κυριακόπουλος, αλλά και την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από το «διεθνή οίκο αξιολόγησης» (σ.σ. το άλλο όνομα του «οργάνου του διεθνούς χρηματιστικού κεφαλαίου») «Στάρνταρντ εντ Πουρς» («Standard & Poor's»), προκειμένου να ενισχύσει το δήθεν «φιλολαϊκό προφίλ» της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος χρησιμοποίησε την κριτική από τους παραπάνω «φορείς» για να ενισχύσει τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι δεν υιοθετεί ακραίες νεοφιλελεύθερες επιλογές ούτε εφαρμόζει πολιτική λιτότητας, προκαλώντας το ΠΑΣΟΚ να ξεκαθαρίσει αν υιοθετεί τις σκληρές πολιτικές που προτείνουν ο ΣΕΒ και οι «ξένοι»(!). «Δεν αντιλαμβανόμαστε τι ακριβώς ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση όσοι, στο εσωτερικό, επικαλούνται τις παρατηρήσεις του διεθνούς οίκου για τη μη λήψη πρόσθετων μέτρων για τη δημοσιονομική εξυγίανση», αναρωτήθηκε ο Ευ. Αντώναρος και συμπλήρωσε: «Ας μας το ξεκαθαρίσουν: Θέλουν την εφαρμογή προγράμματος λιτότητας; Η κυβέρνηση - όπως, άλλωστε, μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κανείς από μια ανάγνωση των στοιχείων του Προϋπολογισμού που κατατέθηκε πριν από λίγο στη Βουλή - έχει αποφασίσει ότι θα εφαρμόσει πολιτική ήπιας προσαρμογής και φορολογικής μεταρρύθμισης, έτσι ώστε να διασφαλιστούν και να ενισχυθούν τα εισοδήματα των εργαζομένων»(!).

Παράλληλα, επέκρινε το ΠΑΣΟΚ, γιατί κάνει σημαία του την κριτική του ΣΕΒ. «Στο παρελθόν, όταν ο ΣΕΒ εξέφραζε θέσεις που κινούνταν στην κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης, η σημερινή αντιπολίτευση και οι συν αυτή κύκλοι κραύγαζαν ότι οι βιομήχανοι είναι με τη ΝΔ», επισήμανε ο εκπρόσωπος. «Τώρα, συνέχισε, που η ηγεσία του ΣΕΒ ζητεί αυστηρότερα μέτρα, η αντιπολίτευση και οι σύμμαχοί της, σε διάφορα επίπεδα, κάνουν σημαία ή φαίνεται να κάνουν σημαία αυτές τις απόψεις». Περνώντας στην αντεπίθεση, κάλεσε το ΠΑΣΟΚ «να μας πουν, αν συμφωνούν με τις απόψεις που εξέφρασε χθες η ηγεσία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ