Παρασκευή 19 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διάσπαση της Ευρώπης «βλέπει» ο γγ του ΝΑΤΟ!

Εάν η Ευρώπη συνεχίσει να είναι κατά των ΗΠΑ το αποτέλεσμα θα είναι μια ολοκληρωτικά διασπασμένη Ευρώπη, δηλώνει ωμά ο Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ

Τον κίνδυνο για μια ολική διάσπαση της Ευρώπης, σε περίπτωση μιας παραπέρα εναντίωσης στις ΗΠΑ μετά την πρόσφατη επανεκλογή του Τζορτζ Μπους στο προεδρικό αξίωμα, επισήμανε σε χτεσινές δηλώσεις του στη Βιέννη ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ, έπειτα από τις συνομιλίες που είχε με την αυστριακή πολιτειακή και πολιτική ηγεσία.

Οπως ανέφερε ο Γ. Σέφερ, ο ίδιος θεωρεί πως είναι αδύνατη μια σταθερή παγκόσμια τάξη χωρίς την ενεργό συμμετοχή των ΗΠΑ και πως εάν η Ευρώπη συνεχίσει να εναντιώνεται περαιτέρω στις ΗΠΑ, το αποτέλεσμα θα είναι μια ολοκληρωτικά διασπασμένη Ευρώπη. Σύμφωνα με τον ανώτατο αξιωματούχο του ΝΑΤΟ, διαφορές απόψεων υπήρχαν πάντοτε, όμως όλες οι «Κασσάνδρες» για ένα τέλος της Συμμαχίας αποδείχτηκε πως έσφαλαν, ο ίδιος ακούει και τώρα πάλι «Κασσάνδρες», όμως αυτές έχουν άδικο.

Ιδιαίτερα επαινετικός εμφανίστηκε ο Γ. Σέφερ για τη νέα Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, η οποία, όπως τόνισε, «είναι όχι μόνο πολύ ευφυής αλλά και πολύ πεπειραμένη γυναίκα», με γνώση των διατλαντικών σχέσεων και της Ευρώπης. Ο ίδιος δεν συμμερίζεται την άποψη πως η μελλοντική αμερικανική εξωτερική πολιτική δε θα λαμβάνει σοβαρά υπόψη της την Ευρώπη. Ως πολύ σημαντικό σημάδι αποτελεί, σύμφωνα με τον γγ του ΝΑΤΟ, το γεγονός ότι ήταν ο πρώτος ξένος επισκέπτης που δέχτηκε στο Λευκό Οίκο μετά την πρόσφατη επανεκλογή του ο Πρόεδρος Μπους, για την αφοσίωση του οποίου στο ΝΑΤΟ, ο ίδιος ο Γ. Σέφερ ποτέ δεν είχε αμφιβολίες.

Ο Γ. Σέφερ τάχθηκε στις δηλώσεις του στη Βιέννη υπέρ ενός ισχυρότερου πολιτικού ρόλου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, όπως, για παράδειγμα, σε Αφγανιστάν, Κοσσυφοπέδιο ή στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Στις χτεσινές συνομιλίες του στη Βιέννη με τον Πρόεδρο της χώρας, Χάιντς Φίσερ, τον καγκελάριο, Βόλφγκανγκ Σιούσελ, την υπουργό Εξωτερικών, Ούρσουλα Πλάσνικ, και τον υπουργό Αμυνας, Γκιούντερ Πλάτνερ, ο γγ του ΝΑΤΟ χαρακτήρισε την Αυστρία «πολύ σημαντικό εταίρο που παίζει έναν πολύ ενεργό ρόλο» στη «Σύμπραξη για την Ειρήνη», αναφέροντας ειδικότερα τη συμμετοχή της Βιέννης στις ειρηνευτικές δυνάμεις σε Κοσσυφοπέδιο και Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Από την πλευρά της και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, για παλαιότερη υποστήριξη από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα της σε μια εγκατάλειψη του καθεστώτος ουδετερότητας της Αυστρίας και σε μια προσχώρησή της στο ΝΑΤΟ, η Αυστριακή υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε πως δεν υπάρχει ούτε ανάγκη ούτε και λόγος για μια αλλαγή του επιτυχημένου «αυστριακού δρόμου», δηλαδή για αλλαγή του καθεστώτος ουδετερότητας της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ