Παρασκευή 19 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Οι κρατούμενοι έχουν δικαιώματα

Να μην εφαρμόζει ειδικό, ανισότιμο καθεστώς κράτησης για κανέναν κρατούμενο καλεί την κυβέρνηση η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες». Παράλληλα ζητά να ληφθούν μέτρα, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες κράτησης στο σωφρονιστικό σύστημα και να γίνονται σεβαστά τα συνταγματικά δικαιώματα των κρατουμένων.

Συγκεκριμένα, με αφορμή την απεργία πείνας του Α. Γιωτόπουλου, η «Δημοκρατική Συσπείρωση» καταγγέλλει την επιβολή ανισότιμης και δυσμενέστερης μεταχείρισης σε οποιοδήποτε κρατούμενο. «Είναι φανερό ότι τέτοιες πρακτικές, οποιαδήποτε κακομεταχείριση ή στέρηση θεμελιωδών δικαιωμάτων, είναι απάνθρωπες και ανεπίτρεπτες, αντιβαίνουν ευθέως στο νόμο και στο Σύνταγμα» υπογραμμίζει σε σχετική ανακοίνωσή της.

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» σημειώνει ότι αξιοποιούνται οι καταδικασθέντες ως μέλη της «17Ν», για να εφαρμοστούν και να γίνουν από την κοινή γνώμη αποδεκτές «σωφρονιστικές» πρακτικές, που παραβιάζουν τις όποιες μέχρι σήμερα εγγυήσεις και τα δικαιώματα των κρατουμένων.

Εξάλλου, με την ευκαιρία επισημαίνει τη γενικότερη κατάσταση του σωφρονιστικού συστήματος, «το οποίο χαρακτηρίζεται από τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης και τον περιορισμό των συνταγματικών δικαιωμάτων των κρατουμένων».

Προειδοποιεί ότι «όλες αυτές οι εξελίξεις έχουν ως πραγματικό και απώτερο στόχο να γενικευτούν και να χρησιμοποιηθούν οι πρακτικές αυτές ενάντια στο λαϊκό κίνημα. Αποτελούν πλευρά της γενικότερης προσπάθειας περιορισμού των λαϊκών ελευθεριών, όπως αυτή έχει εκφραστεί με τη Συνθήκη Σένγκεν, την Ευρωπόλ, τους τρομονόμους, το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, τις κάμερες παρακολούθησης, την αστυνομοκρατία, την ποινικοποίηση των εργατικών, αγροτικών, μαθητικών αγώνων κλπ.».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ